Σιδερής: «Κάτι παραπάνω από σπίτι μου το Κουκάκι»

koukakiΤο Κουκάκι αγωνίζεται ανελλιπώς από το 2005-2006 στην Β’ ΕΣΚΑ, έχοντας κατακτήσει δύο φορές την τρίτη θέση. Είναι δύο σερί σεζόν στα πλέι-οφ. Είχε στις τάξεις του έναν παίκτη που έχει παίξει Α1 (Σαλούστρος), φέτος έστειλε και παίκτη που παίζει 5άδα στους έφηβους του Παναθηναϊκού (Τζόι Γκάτζο), ενώ έχει μικρούς αθλητές που παίζουν στην εθνική ομάδα και τις μεικτές ΕΣΚΑ.

Ένας παίκτης σημείο – αναφοράς για το Κουκάκι είναι ο Γιώργος Σιδερής, που μίλησε στο eska.gr. Ο Σιδερής είναι 36 ετών και αγωνίζεται από το 1998 και για 16 συναπτά έτη στην ομάδα. Εκ των κορυφαίων σκόρερ και σουτέρ τριών πόντων στην ιστορία της ΕΣΚΑ (το 2005 είχε πετύχει 10/12 σε ένα παιχνίδι), αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο του για να δεχθεί την… ανάκριση από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΣΚΑ.

– Από το 1998 έως σήμερα μόνο Κουκάκι! Προφανώς και θεωρείς την ομάδα “σπίτι” σου…

“Θεωρώ την ομάδα κάτι παραπάνω από σπίτι μου μιας και εδώ έχω περάσει τα μισά χρόνια της ζωής μου. Ήρθα στην ομάδα έφηβος, σπούδασα, πήγα φαντάρος, έκανα οικογένεια και… ακόμα εδώ”.

– Έχοντας περισσότερο από μια δεκαπενταετία στα αποδυτήρια της ομάδας, νιώθεις “πάτερ – φαμίλιας”; Αισθάνεσαι την ανάγκη να λειτουργείς συμβουλευτικά ή και προστατευτικά για τους συμπαίκτες σου;

“Τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα παιδιά στην ομάδα που είναι ηλικιακά κοντά σε μένα – φαντάσου δεν είμαι καν ο μεγαλύτερος – προσπαθούμε να λειτουργήσουμε συμβουλευτικά και προστατευτικά για τους νεότερους, πολύ περισσότερο τα τελευταία τελευταία χρόνια που έχουμε παίκτες που είναι 18 ή 20 χρόνια μικρότεροι. Το ίδιο ζεστό περιβάλλον βρήκα κι εγώ όταν ξεκίνησα, την ίδια παρακαταθήκη όσον αφορά το κλίμα και τις αρχές της ομάδας, θέλουμε να αφήσουμε όλοι εμείς οι παλαιότεροι παίκτες, προπονητές και παράγοντες”.

– Ποιο είναι το μυστικό της ομάδας σας και βρίσκεται πάντα σε ρόλο πρωταγωνιστή όλα αυτά τα χρόνια; 

” Το μυστικό είναι ότι υπάρχει οικογενειακό κλίμα. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα μια μεγάλη παρέα. Άλλωστε το κύριο ζητούμενο κάθε καλοκαίρι όταν έρχεται ένας καινούργιος παίκτης, είναι πρώτα να είναι καλός χαρακτήρας και ύστερα καλός παίκτης. Είναι κάτι τετριμμένο και ακούγεται συχνά, αλλά πιστέψτε με ότι προτεραιότητα μας είναι να περνάμε καλά, να ευχαριστιόμαστε αυτό που κάνουμε και στη συνέχεια κοιτάμε το αποτέλεσμα.

Θεωρώ ότι σ’ αυτό το επίπεδο μια ομάδα χαρακτηρίζεται καλή, αν έχει καλά αποδυτήρια και καλό κλίμα. Αν δεν υπάρχουν αυτά, αργά ή γρήγορα η ομάδα αυτή δεν θα έχει συνέχεια.

Εμείς είμαστε μια παρέα όλα αυτά τα χρόνια: οι Δημήτρης Μοσχονάς και Αλέξης Αλωνηστιώτης, ο Κωνσταντίνος Μανιάτης με τον οποίο παίζαμε μαζί είναι εδώ και χρόνια -παρότι μόλις 29 ετών- ο πρόεδρος της ομάδας, ο Στέφανος Τριαντάφυλλος ήταν για πολλά χρόνια ο προπονητής της ομάδας και τώρα υπεύθυνος όλου το Δημήτρης Μπουζούλας έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια την τεχνική ηγεσία, οι Αλέξανδρος Σταθόπουλος, Μεγασθένης Νίκου, Αιμιλιανός Σιδερίδης που σταμάτησαν, συνεχίζουν ως προπονητές.

Είμαστε περήφανοι για αυτό, αφενός διότι αυτοί που κρεμάνε τα παπούτσια τους συνεχίζουν στην οικογένεια της ομάδας, ο καθένας από διαφορετικό πόστο κι αφετέρου γιατί διατηρούμε τις ίδιες συνθήκες για τους επόμενους, έτσι ώστε να υπάρχει και η φυσική συνέχεια του Κουκακίου”.

– Θέλουμε δύο λόγια για την δυναμικότητα του φετινού πρωταθλήματος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

“Το φετινό πρωτάθλημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως τώρα “δύο ταχυτήτων”. Υπάρχει ένα γκρουπ 6-7 ομάδων που έχουν ξεχωρίσει για τα πλέι-οφ και όλες οι υπόλοιπες που παλεύουν για την παραμονή. Είναι πάντως πρόωρες και πρόχειρες εκτιμήσεις, γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος. Σίγουρα μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων τα πράγματα μπορεί να ανατραπούν πολύ εύκολα, τόσο στην κορυφή, όσο και στην ουρά της βαθμολογίας”.

– Η βαθμολογία μετά από 10 αγωνιστικές είναι όπως την περίμενες; Υπάρχει κάποια ομάδα που σε έχει εκπλήξει θετικά ή αρνητικά;

“Ο Ταύρος ειδικά, αλλά κι η Ραφήνα χαρακτηρίστηκαν πριν την έναρξη του πρωταθλήματα ως τα φαβορί και μέχρι στιγμής το επιβεβαιώνουν. Ευχάριστη έκπληξη θεωρώ την ομάδα των Αμπελοκήπων, των Αχαρνών αλλά και των 3 Αστέρων. Από την άλλη περίμενα να βρίσκεται πιο ψηλά στη βαθμολογία η ομάδα του Αγίου Θωμά”.

– Με ποιους στόχους ξεκίνησε το Κουκάκι την σεζόν; Υπήρχε ανάμεσα σας η πρόβλεψη πως μετά το 1/3 σχεδόν του πρωταθλήματος θα βρίσκεστε τόσο ψηλά ή είναι κάτι που ήρθε στην πορεία;

“Το Κουκάκι, όπως κάθε χρονιά, ξεκινά με στόχο να είναι ανταγωνιστικό σε κάθε παιχνίδι. Παρότι φέτος κάναμε ανανέωση και έφυγαν σημαντικοί παίκτες που αποτελούσαν τον βασικό κορμό, προκειμένου να παίξουν σε υψηλότερη κατηγορία (όπως ο Τζόι Γκάτζο που πήγε στον Παναθηναϊκό, ο Στέλιος Κατσικάκης στην Αναγέννηση Πετραλώνων και ο Ηλίας Καμπέρης στη Δραπετσώνα) καταφέραμε με την προσθήκη έξι νέων σε ηλικία παικτών να είμαστε πλήρως ανταγωνιστικοί και να διεκδικούμε την είσοδο στα πλέι-οφ”.

– Το γεγονός πως δείχνετε ως μια ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει την άνοδο σας γεμίζει με αυτοπεποίθηση ή σκέφτεσαι μήπως μπορεί να λειτουργήσει ως έξτρα πίεση στους ώμους σας στα ματς που ακολουθούν;

“Το γεγονός πως μέχρι τώρα βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας σίγουρα μας δίνει αυτοπεποίθηση, γιατί βλέπουμε ότι οι προσπάθειες όσων εμπλέκονται στην ομάδα, βρίσκουν θετική ανταπόκριση. Όσο για τη συνέχεια η πίεση σίγουρα θα υπάρξει, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά, ως έξτρα κίνητρο δηλαδή για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Καλύτερα ένας παίκτης να έχει κίνητρο για να προπονηθεί περισσότερο, παρά να είναι αδιάφορος”.

– Πριν ξεκινήσει η σεζόν υπήρχε συγκεκριμένος στόχος για το Κουκάκι ή το ζητούμενο ήταν να παλεύετε για τη νίκη σε κάθε παιχνίδι και ό,τι προκύψει στην πορεία;

“Στόχος ήταν και είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί, παιχνίδι με παιχνίδι να παρουσιαζόμαστε καλύτεροι και στο τέλος να είμαστε στα πλέι-οφ. Έχουμε πάρει μέρος δύο συνεχόμενες χρονιές και είναι μια πολύ ωραία εμπειρία, που θέλουμε να την ζήσουμε και φέτος”

– Αγωνιστικά η ομάδα σε τι ποσοστό πιστεύεις ό,τι παίζει με βάση τις δυνατότητες της; Ακουμπάει “ταβάνι” ή έχει επιπλέον περιθώρια βελτίωσης;

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πιάσει το αγωνιστικό μας ταβάνι, αλλά αυτό είναι δικαιολογημένο από τη στιγμή που είμαστε μια ομάδα με 6 καινούργιους παίκτες. Ακόμα μαθαίνουμε ο ένας τον άλλον και σίγουρα έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Άλλωστε στα περισσότερα ματς έχουμε αγωνιστεί με απουσίες”.

– Πως βλέπεις την μάχη στον 1ο όμιλο; Και εκεί υπάρχουν σκληρά παιχνίδια σχεδόν κάθε αγωνιστική.

“Στον 1ο Όμιλο έχουν ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες ομάδες η Δάφνη Δαφνίου, την οποία αντιμετωπίσαμε και στο κύπελλο και η Παλατιανή. Ακολουθεί λίγο πιο πίσω ο Γέρακας, τον οποίο ξέρουμε πολύ καλά αφού αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Από την 4η θέση και κάτω οι άλλες ομάδες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και κάθε αγωνιστική θα είναι αμφίρροπη και ανταγωνιστική”.