Σουρμελής: «Έκλεισε ένας κύκλος»

sourmelisΈνας πετυχημένος κύκλος κλείνει για τον Γιώργο Σουρμελή που μετά από μια 6ετία στα Μελίσσια αποχαιρετά το σύλλογο. Ο έμπειρος προπονητής μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, κάνοντας τον απολογισμό του.

Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος η ομάδα, η σεζόν αφήνει θετικό πρόσημο. Πως σχολιάζετε εσείς τη χρονιά που πέρασε;

Θεωρώ ότι η χρονιά ήταν απόλυτα πετυχημένη. Το περσινό καλοκαίρι σχεδιάσαμε μια ομάδα με το μισό budget από την πρώτη μας χρονιά στην Α’ κατηγορία και παίρνοντας την απόφαση να “επενδύσουμε” ακόμη περισσότερο σε νεαρούς αθλητές. Θέσαμε ένα στόχο να πάμε ένα βήμα πιο ψηλά, δηλαδή να διεκδικήσουμε την είσοδο μας στα play off, κάτι το οποίο προσπαθήσαμε μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Τα προβλήματα, δυστυχώς, ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, στην προετοιμασία συγκεκριμένα με τον άδικο χαμό του Νίκου, που προοριζόταν να καλύψει τη βασική θέση του σέντερ. Είχαμε τραυματισμούς σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος και δύο χειρουργεία βασικών παικτών μας, με αποτέλεσμα να είμαστε πλήρεις μόνο σε 2-3 παιχνίδια όλη τη σεζόν.

Παρόλα αυτά διατηρήσαμε τη μαχητικότητα μας, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό φάνηκε και στον δεύτερο γύρο. Από την 3η αγωνιστική και μετά κάναμε ουσιαστικά πρωταθλητισμό, γνωρίζοντας μια ήττα από τον πρωταθλητή Διαγόρα εκτός έδρας και μάλιστα στη δεύτερη παράταση. Κάπως έτσι φτάσαμε στην 7η θέση. Εκτός από το θετικό βαθμολογικά πρόσιμο, το μεγάλο κέρδος για το σύλλογο ήταν η καθιέρωση των νεαρών παικτών μας, όπως ο Γιώργος Πέτρου (γεννημένος το ’93), ο Άγγελος Γκατζούλης (γεννημένος το ’94), ο Γιάννης Μαυροειδάκος (γεννημένος το ’97) και ο Μάριος Νίκολι (γεννημένος το ’93).

Επίσης στα θετικά της χρονιάς θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η πρόκριση μας στους “8” του κυπέλλου, αποκλείοντας τον Σπόρτιγκ. Εκεί παίξαμε στα ίσα τον Αετό που ανέβηκε στη συνέχεια στην Α2. Ήταν συνολικά μια άκρως επιτυχημένη χρονιά για το σύλλογο, αφού κι η εφηβική ομάδα με την καθοδήγηση του άμεσου συνεργάτη του τα τελευταία 2,5 χρόνια στο ανδρικό, τον Δημήτρη Γεωργογάλα, ανέβηκε στην Α’ κατηγορία εφήβων, κάτι που συνηστά τεράστια επιτυχία για το σύλλογο.

Ένα γενικό σχόλιο για την Α’ ΕΣΚΑ που μόλις ολοκληρωθηκε;

Ήταν σαφώς πολύ πιο ανταγωνιστική από την προηγούμενη χρονιά και αυτό φαίνεται αφενός από τον αριθμό των αγώνων που κρίθηκαν στον πόντο, αλλά και από την τελική βαθμολογία. Η τελική κατάταξη ήταν δίκαιη, με τον Διαγόρα και τον Προμηθέα να κερδίζουν την άνοδο. Ήταν οι δύο πιο πλήρεις ομάδες της κατηγορίας.

Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος στα Μελίσσια έξι ετών. Ο απολογισμός;

Στα έξι αυτά χρόνια είδα την ομάδα να προοδεύει σε όλα τα επίπεδα, με προσωπική προσπάθειας μιας ομάδας λίγων ατόμων. Αγωνιστικά πήραμε πρωτάθλημα την πρώτη χρονιά στην Γ’ ΕΣΚΑ, περάσαμε με επιτυχία από τη Β’ ΕΣΚΑ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη σεζόν την 3η θέση και κατακτώντας το πρωτάθλημα την επόμενη. Τα τελευταία χρόνια καθιερωθήκαμε στην Α’ ΕΣΚΑ.

Ακολουθώντας το πλάνο που είχαμε θέσει εξαρχής μαζί με τη διοίκηση, προωθούσαμε συνεχώς νέα παιδιά στην ανδρική ομάδα. Απόδειξη, το γεγονός ότι στο φετινό ρόστερ είχαμε 8 αθλητές κάτω των 22. Δεν νομίζω ότι άλλος σύλλογος στην Α’ ΕΣΚΑ έχει ανάλογο μέσο όρο ηλικίας. Θεωρώ ότι μ’ αυτόν τον κορμό και με την προσθήκη 2-3 έμπειρων αθλητών, η ομάδα θα ήταν έτοιμη να κάνει το άλμα στην Γ’ Εθνική την επόμενη χρονιά. Παράλληλα ο σύλλογος βελτιωνόταν συνεχώς οργανωτικά, καθώς και σε ότι αφορά την εικόνα της προς τα έξω, με αποτέλεσμα την παρουσία 250 παιδιών στις ακαδημίες. Θέλω να πιστεύω ότι σε όλα τα παραπάνω η προσωπική μου συμβολή, αλλά και αυτή των συνεργατών μου ήταν σημαντική.

Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι για έναν προπονητή να αποχωρεί από μια ομάδα μετά από τόσα χρόνια;

Είναι πολύ δύσκολο ύστερα από τόσα χρόνια προσπάθειας. Το δέσιμο με το σύλλογο είναι πολύ ισχυρό και οι φιλίες ακόμη περισσότερο.

Σκέψεις για το μέλλον; 

Ένας κύκλος της προπονητικής μου σταδιοδρομίας μου κλείνει με απόλυτη επιτυχία. Οπότε πρέπει να προχωρήσουμε στον επόμενο σταθμό, τον οποίο ακόμη δεν γνωρίζω. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ομάδας και ειδικά τον μέχρι πρότινος πρόεδρο και φίλο Θόδωρο Μόσχοβο, τον άμεσο συνεργάτη και φίλο μου τα τελευταία 2,5 χρόνια, Δημήτρη Γεωργογάλα που επίσης αποχώρησε από το σύλλογο, αλλά και το γυμναστή μας τον Κώστα Μασούρα.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αθλητές του συλλόγου και ιδιαιτέρως τον captain της ομάδας, Γιώργο Ζερβό, που ήμασταν μαζί από την πρώτη ημέρα, αλλά και τον Σπύρο Παπαδόπουλο τον αθλητή που με την παρουσία του ανέβασε αγωνιστικά το επίπεδο της ομάδας.