dukeΟ Τζαλίλ Οκαφορ και ο Τζάστις Γουίνσλοου ήταν φορτωμένοι με φάουλ, την ίδια ώρα που ο Φρανκ Καμίνσκι και το Γουϊσκόνσιν ξέφευγαν ακόμα και με 9 πόντους διαφορά. Κι όμως, το Ντιουκ βρήκε τον τρόπο. Κατάφερε να κάνει την ολική επαναφορά στο δεύτερο ημίχρονο και να νικήσει τους Μπάτζερς με 68-63 στον τελικό του NCAA, κατακτώντας τον τίτλο ενώπιον 71.149 θεατών στο αχανές “Λούκας Όιλ” της Ιντιανάπολις.

“MOP” ο Τάιους Τζόουνς

Ηρωας -και πολυτιμότερος παίκτης του τελικού- αναδείχθηκε απόλυτα δίκαια ο πρωτοετής Τάιους Τζόουνς, ο οποίος σήκωσε στους ώμους του τους “μπλε διαβόλους”, σημειώνοντας 19 από τους 37 πόντους της ομάδας του στο δεύτερο ημίχρονο, τους περισσότερους που έχει σημειώσει ποτέ jonesfreshman του Ντιουκ σε τελικό κολεγιακού πρωταθλήματος.

Ο νεαρός γκαρντ πέτυχε μάλιστα και δύο μεγάλα τρίποντα στα τελευταία λεπτά, βοηθώντας το Ντιουκ να κάνει ένα σερί 10-0 και να προηγηθεί με 66-56 με 1’23” να απομένει. Ήταν η μεγαλύτερη διαφορά που πήρε οποιαδήποτε ομάδα στον τελικό. Αποδείχθηκε ότι ήταν και καθοριστική για την έκβαση του αγώνα.

Μεγάλη η βοήθεια του Αλεν

Καθοριστική ήταν επίσης η συμβολή του έτερου πρωτοετή γκαρντ, του Γκρέισον Αλεν, ο οποίος έβαλε 16 πόντους ενώ (είχε συνολικά 18 στα προηγούμενα πέντε παιχνίδια του τελικού τουρνουά!), ενώ ακόμα και ο φορτωμένος με φάουλ -και εκτός κλίματος αγώνα- Τζαλίλ Οκαφορ kaminskyέβαλε δύο καθοριστικά λέι-απ στα τελευταία τρία λεπτά, στο πλαίσιο του σερί 10-0 που έκαναν οι Μπλου Ντέβιλς.

Στο φινάλε το Γουϊσκόνσιν έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ότι αδίκησε τον εαυτό του, καθώς έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο από το 1941, κι ας υπήρξαν 2-3 διαιτητικές αποφάσεις που το αδίκησαν. Ο Φρανκ Καμίνσκι ήταν πάλι ο ηγέτης των Μπάτζερς, δεν είχε όμως τη βοήθεια του Σαμ Ντέκερ, ο οποίος ήταν νευρικός και άστοχος, χάνοντας και τα έξι τρίποντα που επιχείρησε στο ματς.

Πέμπτος τίτλος για Ντιουκ, Σιζέφσκι

Το τέλος της βραδιάς βρήκε λοιπόν το Ντιουκ και τον Μάικ Σιζέφσκι να πανηγυρίζουν τον 5ο τίτλο τους. Οι Μπλου Ντέβιλς ισοφάρισαν μάλιστα το Νορθ Καρολάινα και την Ιντιάνα στην 3η θέση της λίστας με τα κολέγια που έχουν τα περισσότερα πρωταθλήματα στο NCAA.

Ντιουκ (1) – Γουϊσκόνσιν (1) 68-63
Ημίχρονο: 31-31
Ντιουκ (Μάικ Σιζέφσκι): Κουκ 6, Πλάμλι, Τζέφερσον 2 (7ρ., 3κ.), Μ. Τζόουνς, Αλεν 16 (5/8σ.), Τ. Τζόουνς 23 (7/7β., 7/13σ.), Γουίνσλοου 11 (9ρ., 3κ.), Όκαφορ 10.
Γουϊσκόνσιν (Μπο Ράιαν): Ντούκαν 5, Γκέισερ, Τζάκσον 2, Καμίνσκι 21 (5/6β., 7/16σ., 12ρ.), Ντέκερ 12 (10ρ.), Χέιζ 13, Κένιγκ 10.

duke2

ncaa

NCAA Duke Wisconsin Final Four Basketball