«Στόχος μας να αλλάξουμε τη νοοτροπία στη λειτουργία των ακαδημιών»

Η «συμμαχία» του Λεύκιππου Ξάνθης με την KK Partizan αποτελεί μία πολύ μεγάλη επιτυχία για τον ακριτικό σύλλογο, που φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή των ανθρώπων που απαρτίζουν τον σύλλογο της Ξάνθης. Με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο της ομάδας κ. Ματθαίο Σαββίδη, ο οποίος μιλώντας στο infobasket.gr δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την θετική έκβαση που είχαν οι συζητήσεις και οι διεργασίες που είχε ξεκινήσει ο Μίλαν Ψάλτου-Στανιμίροβιτς.

«Η όλη συνεργασία-συμμαχία με τους υπεύθυνους των ακαδημιών της Παρτιζάν είναι… έργο του Μίλαν. Αυτός κανόνισε τα πάντα, τόσο όσον αφορά τις συναντήσεις, όσο και για τα φιλικά παιχνίδια και τις εικόνες που απέκτησαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην αποστολή στο Βελιγράδι», σχολίασε ο πρόεδρος του Λεύκιππου και ανέπτυξε το πλάνο της ομάδας για αυτή τη «συμμαχία». Αυτό που θέλουμε είναι να δουλέψουμε πάνω στη νοοτροπία. Διότι έχουν άλλη νοοτροπία και άλλη μπασκετική κουλτούρα… Και αυτό το επιβεβαιώνουν τόσο οι επιτυχίες τους, όσο και η μεγάλη προσφορά παικτών στις εθνικές ομάδες της Σερβίας.

Θεωρώ ότι αυτή η διαφορά μπορεί να καλυφθεί και να γίνει αποδεκτό από εμάς τους Έλληνες. Άλλωστε εμείς που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Λεύκιππο, αυτό έχουμε ως στόχο. Να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα, να αλλάξουμε κάποια ίσως κακώς κείμενα που υπάρχουν τούτη τη στιγμή στον τρόπο προσέγγισης του αναπτυξιακού μπάσκετ. Και μακάρι αυτό να γαλουχηθεί και σε άλλα σπορ. Όπως είδαμε πρόσφατα ότι αυτή η διαφορετική νοοτροπία και προσέγγιση υπάρχει στο πόλο, που πέτυχε ένα πάρα πολύ μεγάλο επίτευγμα, την κατάκτηση του παγκοσμίου τίτλου…

Είναι πολύ πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Να έρχονται προπονητές δικοί τους και να κάνουν επιμόρφωση στα δικά μας παιδιά, αλλά και στους δικούς μας προπονητές. Αλλά και να φιλοξενήσουν δικά μας παιδιά και προπονητές στο Βελιγράδι για να έχουν πάντα πολλές και διαφορετικές εικόνες…

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε «εργοστάσιο παραγωγής» παικτών»

Δεν θα είναι φωτοβολίδα το δικό μας εγχείρημα. Όσο μπορούμε και όσο είμαστε υγιείς θα παλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Λεύκιππος έχει φιλοδοξία να γίνει η μεγάλη ομάδα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όλη η ΕΚΑΣΑΜΑΘ ξεκινάει από τον Έβρο και καταλήγει στις Σέρρες και θέλουμε να εμπλακούμε σε όλα τα άλλα σπορ, πλην του ποδοσφαίρου.
Στο αγωνιστικό τμήμα του μπάσκετ, στόχος είναι η άνοδος στη Γ’ εθνική, διότι θέλουμε να είμαστε σε μία εθνική κατηγορία. Να πάρουμε το κύπελλο της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, αλλά και να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη τόνωση στις ακαδημίες.
Και σε αυτό στέκομαι πολύ περισσότερο και το τονίζω πάρα πολύ. Δεν μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε «εργοστάσιο παραγωγής» παικτών, αλλά να βγάλουμε αθλητές με μία καλή νοοτροπία, μία καλή διαπαιδαγώγηση αθλητική και μπασκετική και από εκεί και πέρα εάν προκύψουν παίκτες που θα μπορούν να προχωρήσουν και να σταδιοδρομήσουν με χαρά να τους βοηθήσουμε. Αυτός είναι ο νούμερο ένα στόχος μας.

Υπάρχει ένας ακόμη στόχος μας, βέβαια, που έχουμε θέσει ως Λεύκιππος είναι να μπορούμε να βλέπουμε το γήπεδο, το «Αμοιρίδης» γεμάτο. Διότι πρόκειται για ένα γήπεδο-στολίδι, το οποίο δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτο, να μην είναι άδειο, αλλά σε κάθε αγωνιστική εκδήλωση να είναι γεμάτο από κόσμο που αγαπά τον αθλητισμό. Που στηρίζει τις προσπάθειες όποιων παικτών βρίσκονται στο παρκέ».