Συμεωνίδης: “Το συμβατικό και αργό μπάσκετ δεν ταιριάζει στον Δούκα…”

symeonidisΤα πρώτα δείγματα της δουλειάς, που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι στον Δούκα, φάνηκαν στις πρόσφατες αναμετρήσεις για το κύπελλο Ελλάδας με το Λαύριο και τον Προμηθέα.

Εναντίον των δύο ομάδων της Α1, η ομάδα του Σάββα Συμεωνίδη έπαιξε ποιοτικό μπάσκετ και έδειξε κατά διαστήματα το στόχο που είναι ο ενθουσιασμός, η πίεση, η συγκέντρωση, οι ρόλοι και το “καθαρό μυαλό”.

Ο Έλληνας τεχνικός, άλλωστε, αρέσκεται να λέει ότι “ο Δούκας δεν πρόκειται να παίξει συμβατικό μπάσκετ. Όπως πέρσι, που οι φίλαθλοί μας αποχώρησαν «γεμάτοι» από μπάσκετ, έτσι και φέτος θα προσπαθήσουμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι. Παράλληλα, να βγάλουμε και νέα παιδιά, τα οποία θα επανδρώσουν τα επόμενα χρόνια την ομάδα”.

–    Ο Δούκας “τάραξε τα λιμνάζοντα νερά” του Ελληνικού μπάσκετ, τη δεδομένη χρονική στιγμή, με την σπουδαία εμφάνιση και βέβαια, τη νίκη – πρόκριση επί του Λαυρίου… Είναι, λοιπόν, έτοιμος για την Α1;

“Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, ο Δούκας δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που μας πέρασε, με στόχο να πρωταγωνιστήσει στην Α2. Να κάνει ένα βήμα παραπάνω συγκριτικά με την περασμένη αγωνιστική περίοδο, δηλαδή να συμπεριληφθεί στα πλέι οφ και από εκεί και πέρα, θα κάνουμε προσπάθεια να φθάσουμε όσο ψηλότερα γίνεται”.

–    Ο Δούκας, όμως, απόκλεισε ομάδα της Α1, το Λαύριο, που διαθέτει ξένους παίκτες αλλά και στάθηκε αρκετά καλά στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα με τον Προμηθέα που στόχος του είναι να συμπεριληφθεί στην πρώτη εξάδα της Α1. Και μάλιστα, χωρίς να παίξουν βασικοί παίκτες, όπως οι Παπαμακάριος, Μολφέτας, Κομποδιέτας και Καραμπάτσος…

“Το πρωτάθλημα της Α2 θα είναι άκρως ανταγωνιστικό και δύσκολο και θα είναι πανομοιότυπο του περσινού. Αν επαναφέρετε στη μνήμη σας τι συνέβη κατά τη διάρκεια της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, θα καταλάβετε τι εννοώ.

Επί προσθέτως, το πρωτάθλημα της Α2 μοιάζει με μαραθώνιο λόγω και της παρουσίας των πλέι οφ. Άρα, είναι πρόωρο και άκαιρο να μιλάμε για ανόδους. Μπορώ να πω όμως, ότι θα προσπαθήσουμε να παίξουμε ποιοτικό μπάσκετ, θα δείξουμε διάθεση και πάθος και θα είμαστε σοβαροί σε κάθε ματς. Θα πιέζουμε, θα παλεύουμε και θ’ αγωνιζόμαστε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Δεν θα παίξουμε συμβατικό μπάσκετ”.-

 -Σε ποια αγωνιστική κατάσταση βρίσκεται η ομάδα τη δεδομένη χρονική περίοδο;

“Είμαστε στο 40% των δυνατοτήτων μας, όμως για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θεωρώ ότι είμαστε καλά… Από εδώ και πέρα μόνο προς το καλύτερο θα οδεύουμε και θα είμαστε ακόμη καλύτερα όταν επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες και τα παιδιά που μας λείπουν…”

-Όπως προαναφέρατε, το περσινό πρωτάθλημα ήταν άκρως ανταγωνιστικό. Ποια ήταν η εμπειρία σας απ’ αυτό;

“Αναντίρρητα, ερχόμενος στην ομάδα του Δούκα είχα μια ευκαιρία να βρεθώ στην τεχνική ηγεσία ενός σοβαρού και οργανωμένου συλλόγου, που αποπνέει υγεία και ζωντάνια λόγω και του σχολείου που διαθέτει. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, σίγουρα, διότι τη στιγμή που τον ανέλαβα ήταν σε πολύ δύσκολη βαθμολογική θέση, ενώ δεν ήταν έτοιμη η ομάδα να κάνει άμεσα νίκες σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα.

Δεν σας κρύβω, μάλιστα, ότι ήμουν και τυχερός, διότι ο ερχομός του Κυρίτση εκείνη την περίοδο βοήθησε τα μέγιστα ώστε πάνω του να ισορροπήσουμε τις δυνατότητες των υπόλοιπων παικτών και να δημιουργήσουμε ένα σύνολο όπως το σκεφτόμασταν”.

-Άρα, ο Αλέξης Κυρίτσης συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό για το γεγονός ότι η ομάδα σώθηκε νωρίς και αγωνίστηκε στα τελευταία ματς για το πρεστίζ και την υστεροφημία της;

“Θεωρώ ότι ήταν ο καταλύτης, όμως, είχε γύρω του εξαιρετικούς παίκτες, όπως χαρακτηριστικά τον Καυκή, οι οποίοι βοήθησαν την ομάδα. Ύστερα από ένα – δύο μήνες η ομάδα δημιούργησε ένα εξαιρετικό σύνολο και έκανε τις νίκες που έπρεπε ώστε να ξεφύγει από τα πλέι άουτ. Νομίζω ότι η τελική κατάταξη στο περσινό πρωτάθλημα ήταν αναμενόμενη, αν και θα μπορούσε να εξασφαλιστεί και μια υψηλότερη θέση.

Ουδεμία σημασία έχει, ωστόσο, η θέση, όσο το γεγονός ότι έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ κατά τη διάρκεια της σεζόν. Υπήρξαν χρονικά διαστήματα που, πραγματικά, έμεινα πλήρως ικανοποιημένος από την εμφάνισή της, παρατηρώντας παιδιά να έχουν αυξήσει την απόδοσή τους και να τα «δίνουν» όλα για την ομάδα. Αυτό είναι το μεγαλείο της προσπάθειας».

Ποια ήταν τα “κλειδιά” για την αναστροφή του κλίματος;

“Κατ’ αρχάς, υπήρξε ηρεμία εντός των αποδυτηρίων, δημιουργήθηκε μια καλή σχέση παικτών και προπονητών, η διοίκηση ήταν πάντα δίπλα μας σε ό,τι χρειαζόμαστε και γενικά είχαμε μια καλή νοοτροπία. Όλα αυτά τα στοιχεία έφεραν την επιτυχία σε ένα άκρως ανταγωνιστικό αλλά συνάμα περίεργο πρωτάθλημα.

Ο Φάρος, ας πούμε ή η Κύμη παρουσίασαν διαφορετικά αγωνιστικά πρόσωπα σε πρώτο και δεύτερο γύρο. Έγιναν πολλές ανακατατάξεις, αλλά ήταν ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας δεδομένου ότι συμμετείχαν και παίκτες της Α1″.

– Ποια είναι η άποψή σας για το νέο πρωτάθλημα;

“Είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε, πολλώ δε μάλλον να το συγκρίνουμε με το περσινό… Προβλέπω όμως, στηριζόμενος στις μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων ότι, πιθανότατα, θα είναι πιο ισχυρό σε σχέση με το περασμένο.

Θα διαπιστώσετε με βάση τις μεταγραφές και τα σημαντικά ονόματα των παικτών που ήρθαν, ότι σχεδόν επτά ομάδες θα προσπαθήσουν να προκριθούν στα πλέι οφ. Όπως διαφαίνεται, θα γίνει ένα πρωτάθλημα δύο «ταχυτήτων» και συγκεκριμένα, οι επτά θα είναι οι καλύτερες και οι υπόλοιπες μέτριες. Αλλά όλα θα κριθούν στο παρκέ…”.

– Τι πρέπει να προσέξουν οι παίκτες του Δούκα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις πέντε καλύτερες ομάδες της Α2;

“Αναμφισβήτητα, οι παίκτες είναι σε υψηλότερο βαθμό προσήλωσης στα ντέρμπι και οι προπονητές εστιάζουν με μεγαλύτερο πάθος σ’ αυτά, εν τούτοις, θεωρώ ότι τα κρίσιμα παιχνίδια του πρωταθλήματος, που θα κρίνουν ακόμα και την πρώτη θέση, είναι τα υπόλοιπα!

Είναι οι αναμετρήσεις με μικρομεσαίες ομάδες και μάλιστα, στην έδρα τους. Ο βαθμός δυσκολίας μπορεί να είναι υψηλότερος στο παιχνίδι όπου θα πας να κερδίσεις εκτός έδρας τον δωδέκατο, που προσπαθεί να σωθεί, την 21η αγωνιστική!”

– Οι παίκτες μπορεί, δηλαδή, να τις υποτιμήσουν;

“Θεωρώ ότι μπορεί να συμβεί σε μεγάλο βαθμό… Το διαπιστώσαμε και την περασμένη αγωνιστική περίοδο με ομάδες που είχαν υψηλές βλέψεις. Το «κλειδί», εν προκειμένω, είναι να κερδίσεις αυτά τα ματς.

Στα ντέρμπι θα κριθούν κάποια πράγματα, αλλά όποια ομάδα δεν έχει υποπέσει σε γκέλα στα υπόλοιπα παιχνίδια θα έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Συνεπώς, χρειάζεται προσήλωση σε κάθε αναμέτρηση, τύχη λόγω της μεγάλης διάρκειας και όσο το δυνατό λιγότερους τραυματισμούς”.

Η ομάδα του Δούκα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, απόκτησε το περασμένο καλοκαίρι τον καλύτερο Έλληνα παίκτη (Παπαμακάριος) και τον πιο καλό κοινοτικό (Ρούμπιο). Ποιο είναι το σκεπτικό σας σε αγωνιστικό επίπεδο;

“Πρώτος μας στόχος ήταν η διατήρηση της εξαιρετικής ατμόσφαιρας εντός των αποδυτηρίων, γι’ αυτό και θέλαμε να κρατήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους παίκτες από την περασμένη σεζόν. Ό,τι πιο υγιές σε συμπεριφορά και νοοτροπία και νομίζω τα καταφέραμε.

Το δεύτερο είναι να φτιάξουμε μια ομάδα, που να μην διαθέτει 13 παίκτες υψηλού επιπέδου. Εν ολίγοις, να συμπεριληφθούν στο ρόστερ επτά – οκτώ καλοί παίκτες και άλλοι τόσοι να είναι μικρότεροι και άκρως ταλαντούχοι. Η απόκτηση των Παπαμακάριου και Ρούμπιο προδίδει την επιθυμία μας να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, αλλά αν διαπιστώσεις προσεκτικά το ρόστερ οι άνδρες είναι δέκα τον αριθμό.

Από εκεί και πέρα, έχουμε τέσσερα νέα παιδιά, που είναι του σχολείου και συγκεκριμένα, οι Αγραβάνης, Μαστόρος, Καρράς, και ο Μιλεντίγιεβιτς που είναι μεταγραφή από πέρσι».

Άρα, ο στόχος για τη νέα σεζόν είναι διττός;

“Βεβαιότατα. Δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να διεκδικήσουμε την είσοδο στα πλέι οφ, αλλά και να παίξουν νέα παιδιά. Είναι μια φιλοσοφία και της διοίκησης και δική μου, αφού εκτός από το να είσαι καλός πρέπει να συμμετέχεις ενεργά στην παραγωγική διαδικασία. Στόχος μας είναι να εμφανίσουμε δύο – τρία παιδιά και να τους δώσουμε το κίνητρο να δείξουν τις δυνατότητες τους».

– Θεωρείτε ότι λόγω και του υψηλού ανταγωνισμού στην Α2 θα δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες στα παιδιά;

“Δουλέψαμε και πέρσι αλλά και φέτος με τα παιδιά και το σκεπτικό μας είναι ότι αποτελούν εν δυνάμει παίκτες της ομάδας. Δεν θα δώσουν το «παρών» σε δύο – τρία εύκολα παιχνίδια, αλλά ακόμα και στα δύσκολα.

Είναι παίκτες που θα τους εμπιστευτούμε στο 15 λεπτό, επί παραδείγματι, έχοντας ως σκοπό να βοηθήσουν την ομάδα να υλοποιήσει το στόχο της. Ευκαιρίες θα λάβουν, αλλά κι αυτοί πρέπει να τις “αρπάξουν από τα μαλλιά”