Σφήκας: “Με πέντε λεπτά προπόνηση και ένα… τέταρτο βρισίδι, δεν πας πουθενά!”

Η ΑΕ Σαντορίνης πέτυχε τη δεύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα και μάλιστα και αυτή εκτός έδρας. Πολλοί αναρωτήθηκαν πως έγινε αυτή η αγωνιστική… στροφή. Δεν χρειάστηκε, βέβαια αρκετός κόπος για να εντοπιστεί ο… “δράστης” αυτής της αλλαγής. Η έλευση του Σεραφείμ Σφήκα στο τιμόνι της ομάδας αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας, καθώς άλλαξε πολλά. Αρχής γενομένης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο “SportCyclades” και τον συνεργάτη του site Ιωάννη Νοταρά από την διάθεση των παικτών για προπόνηση!!! “Με πέντε λεπτά προπόνηση και ένα… τέταρτο βρισίδι, δεν πας πουθενά!”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο νέος προπονητής του θηραϊκού συλλόγου, αναφερόμενος κατά κύριο λόγο στον τρόπο προπόνησης της ομάδας έως την ημέρα της έλευσής του.

«Εγώ πήγα στο νησί και βρήκα μια ομάδα, η οποία δεν ήθελε να κάνει προπόνηση. Τα παιδιά έδειχναν μια ιδιαίτερη δυσφορία να προπονηθούν. Στην δεύτερη προπόνηση οι αθλητές μου, μου ζήτησαν να καθίσουν 20 λεπτά παραπάνω για να προπονηθούν. Μου έκανε εντύπωση. Τους ρώτησα, γιατί και μου απάντησαν πως είναι η πρώτη φορά που τους τελευταίους τρεις μήνες που ευχαριστηθήκαμε προπόνηση. Άρχισα να ψάχνω το γιατί. Έμαθα ότι η προπόνηση περιλάμβανε πέντε λεπτά προπόνηση, ένα τέταρτο ομιλία. Ένα τέταρτο βρισίδι, ένα τέταρτο μείωση της προσωπικότητας των παιδιών… Και ήταν κάτι πολύ δύσκολο. Ένας αθλητής, ο οποίος πάντα νιώθει πως είναι στον τοίχο δεν μπορεί παίξει μπάσκετ ακόμη κι αν είναι ο καλύτερος. Φρόντισα λοιπόν σε δύο ημέρες η ομάδα να δείχνει ένα άλλο πρόσωπο. Όταν ερχόταν το παιχνίδι με τον Κάδμο εγώ είπα ότι αυτή η ομάδα δεν είναι αυτή που έτρωγε 60 πόντους. Με την έλευση των Βουρτζούμη και Νικολαΐδη στο πρώτο παιχνίδι αν και ανέτοιμοι, οι υπόλοιποι έδειξαν τεράστιο πρόσωπο κι αν ήταν λίγο πιο ψύχραιμοι θα κερδίζαμε. Θα είχα κάνει δηλαδή ένα πράγμα το απόλυτο που δεν το πίστευα ούτε εγώ. Μίλησα αμέσως μετά με τους διοικούντες και τους είπα πως η ομάδα αυτή είναι δύσκολο να υποβιβαστεί»…

Στα… σκαριά μεταγραφική ενίσχυση στη θέση του πλέι μέικερ

Ο νέος προπονητής της ΑΕ Σαντόρινης, μάλιστα έδειξε να… δεσμεύεται για μία ολοκληρωτική αλλαγή της εικόνας της ομάδας. Ειδικά μετά και την επικείμενη έλευση ενός παίκτη, ο οποίος και θ’ αποτελέσει τον “εγκέφαλο” της ομάδας.

«Η ομάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει πλέι μέικερ. Πονάμε στα ματς. Παίζω στα παιχνίδια με δύο παιδιά 15 και 17 ετών. Αυτό όσο ταλαντούχα κι αν είναι δημιουργεί πρόβλημα στην οργάνωση του παιχνιδιού, στην πίεση. Εγώ προσπάθησα με διάφορα τρικ κάποια “δυάρια”, “τριάρια” να τα κάνω πλέι μέικερ. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Οι ανάγκες όμως του πρωταθλήματος απαιτούν να είναι έτοιμοι τώρα. Αυτό είναι το μεγάλο δίκοπο μαχαίρι της ομάδας».
Εκτιμάς δηλαδή πως η ομάδα χρειάζεται κι άλλη ενίσχυση, η ερώτηση προς τον Έλληνα προπονητή. «Η ομάδα ναι. Δηλαδή με έναν “άσσο” εγώ θα μπορέσω να δείξω ένα μπάσκετ διαφορετικό που έχουν δει μέχρι τώρα γιατί έχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου και μου λείπει μόνο ο …αρχηγός μέσα στο γήπεδο. Γιατί ο πλέι μέικερ είναι ο αρχηγός μέσα στο γήπεδο. Δεν υπάρχει “αρχηγός”. Εγώ δεν μπορώ να παίξω, άρα δεν υπάρχει αυτή η επικοινωνία μεταξύ πλέι μέικερ και προπονητή».

Νομίζεις πως έχει χαθεί πολύτιμο έδαφος και η υπάρχει ακόμη και τώρα η δυνατότητα να σωθεί η παρτίδα;
«Εγώ αυτή τη στιγμή κυνηγάω έναν πλέι μέικερ εγνωσμένης αξίας. Περιμένω τις επόμενες ημέρες απάντησή του. Εάν έρθει αυτός ο παίκτης στην ΑΕ Σαντορίνης θα θυμηθείς πως η ομάδα μου όχι μόνο δεν θα κινδυνέψει, αλλά ο δεύτερος γύρος θα είναι τρένο. Μόνο με αυτή την προσθήκη…».

Πηγή φωτογραφίας: sportcyclades.gr