Σχέδιο «ανάστασης» του ΣΕΦ από την Περιφέρεια – Τι αποκαλύπτει ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης στο infobasket.gr

Το γήπεδο στο οποίο έχει γραφτεί μία από τις πιο «χρυσές» στιγμές του σύγχρονου ελληνικού μπάσκετ, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κινδυνεύει! Όχι, δεν πρόκειται για εικασία, ή προσπάθεια κινδυνολογίας. Όχι, δεν είναι προσπάθεια να πληγεί ο Ολυμπιακός, αλλά– δυστυχώς – η σκληρή πραγματικότητα… Και το καμπανάκι κινδύνου για το ΣΕΦ έχει ήδη σημάνει από την Περιφέρεια Πειραιά, όπως αποκαλύπτει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης στο infobasket.gr.

gavrilis_1«Το ΣΕΦ “κρεμάει”, όπως λένε οι ειδικοί, με τα συστήματά του να είναι σχεδόν κατεστραμμένα. Τα συστήματα ψύξης, θέρμανσης, τα υδραυλικά του γηπέδου, όπως και πολλές άλλες εγκαταστάσεις στο εσωτερικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας είναι σε τραγική κατάσταση. Κι αν δεν γίνουν άμεσα εργασίες θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στην πορεία. Δεν συντηρείται, δεν έχει τεχνική υποστήριξη», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης, στο πλαίσιο συνέντευξης στο infobasket.gr και στον δημοσιογράφο Νίκο Ζαμπάρα, η οποία θα δημοσιευτεί στο σύνολο της, το Σάββατο 9 Ιουλίου. Ο κ. Γαβρίλης αναφέρει ότι ήδη έχουν γίνει οι σχετικές… ενοχλήσεις προς την διοίκηση του ΣΕΦ και μέσω αυτών θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί και οι διοικούντες την ΚΑΕ Ολυμπιακός.

«Στα ανωτέρω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το ΣΕΦ είναι ενεργοβόρο κτίριο. Και όχι απλά χρειάζεται, αλλά απαιτείται μεγάλη αναβάθμιση για να περιορίσει κι αυτό το πρόβλημα, το οποίο αυξάνει κατακόρυφα τα λειτουργικά του έξοδα», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης. Υπάρχει, όμως αυτή η δυνατότητα αναβάθμισης του συγκεκριμένου κτιρίου; Εν μέσω μάλιστα μίας τόσο έντονης οικονομικής κρίσης, μπορούν να διατεθούν πόροι για τις βελτιώσεις ενός γηπέδου; Η ερώτηση τίθεται άμεσα, αλλά εξίσου άμεση είναι και η απάντηση, προσφέροντας μάλιστα πέρα από τη λύση και μία άλλη πολύ σημαντική παράμετρο: Νέες θέσεις εργασίας!

«Δεν απαιτείται να εξοικονομηθούν πόροι από αλλού για την αναβάθμιση του ΣΕΦ. Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ περιλαμβάνουν κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση μεταξύ άλλων και αθλητικών κτιρίων», εξηγεί ο Γιώργος Γαβρίλης και προσθέτει: «Το συγκεκριμένο πλάνο της ενεργειακής αναβάθμισης του ΣΕΦ υπάρχει κι έχει γίνει μάλιστα η σχετική ενημέρωση προς τους άμεσα εμπλεκόμενους. Άρα η διοίκηση του ΣΕΦ θα πρέπει να κινηθεί το συντομότερο δυνατό για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, διότι είναι μεγάλης κλίμακας έργο. Οφείλω μάλιστα να ομολογήσω ότι μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση που δεν υπάρχει η ανάλογη κινητικότητα από την πλευρά του ΣΕΦ και των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός για να δρομολογηθεί το συγκεκριμένο θέμα, καθώς το ΣΕΦ είναι ο καθρέπτης του Πειραϊκού μπάσκετ όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

«Φιλί ζωής από την Περιφέρεια
στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ»

Το ΣΕΦ, δίχως αμφιβολία, είναι ο «καθρέπτης» του μπάσκετ στον Πειραιά. Ομως η εικόνα που έχει τόσο το γήπεδο, όσο και ο περιβάλλων χώρος, είναι απογοητευτική. Η εγκατάλειψη είναι κάτι παραπάνω από εμφανής σε όποιον αποφασίσει να περπατήσει στους χώρους που περιβάλλουν το ΣΕΦ, με την sef_image_1Περιφέρεια Πειραιά να επιθυμεί άμεσα την αλλαγή αυτής της εικόνας. Ήδη, όπως τονίζει ο κ. Γαβρίλης στο infobasket.gr έχουν γίνει όλες εκείνες οι ενέργειες, προκειμένου η Περιφέρεια κι ο Δήμος να μπορέσουν να δώσουν… φιλί ζωής στον χώρο.

«Με τις ανακατατάξεις που είχαν γίνει στα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς ζητήσαμε να επιστραφεί ο χώρος στη διοίκηση του ΣΕΦ και να εμπλακούμε όλοι εμείς, η Περιφέρεια και ο Δήμος, ώστε να αναζωογονήσουμε το χώρο, ο οποίος έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού» αναφέρει ο κ. Γ. Γαβρίλης. «Είναι μία απαράδεκτη εικόνα αυτή που υπάρχει αυτή τη στιγμή» συνεχίζει ο αντιπεριφερειάρχης προσθέτοντας ότι «με πολλές συνεννοήσεις υπάρχει θετική απάντηση από το ΤΑΙΠΕΔ κι έτσι ο χώρος θα περάσει και πάλι στη δικαιοδοσία του ΣΕΦ και μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, θα αναλάβουμε δράση»!

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια θα αναλαμβάνει την επισκευή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του περιβάλλοντος χώρου και παράλληλα θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός ανοικτού σταδίου στίβου. «Κίνηση επιβεβλημένη για τον Πειραιά, που δεν διαθέτει χώρο στίβου, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των αθλητών του κλασσικού αθλητισμού», τονίζει ο κ. Γαβρίλης. Δυστυχώς μετά από τις αλλαγές που έγιναν στο «Γ. Καραϊσκάκης», υπήρξε απομάκρυνση από τον αγωνιστικό χώρο του στίβου που υπήρχε εκεί, αλλά δεν δημιουργήθηκε κάπου αλλού ανάλογος χώρος. Απόρροια αυτού είναι να… σβήνουν και τα σωματεία του κλασσικού αθλητισμού στον Πειραιά.

«Πλάνο που περιλαμβάνει και
δεκάδες θέσεις εργασίας»

Όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης το πλάνο που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνει και μία άλλη αρκετά σημαντική παράμετρο. Και δεν είναι άλλη από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, μέσω αυτών των έργων που θα δρομολογηθούν.
gavrilis_5«Η εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η ευρύτερη περιοχή του ΣΕΦ είναι αποκαρδιωτική. Δεν σε προκαλεί να περπατήσεις, να βρεθείς εκεί… Εκείνο που εμείς λέμε είναι ότι η ανάπλαση του χώρου γύρω από το ΣΕΦ είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και άμεση, ώστε να επιστρέψει η ζωή σε ένα χώρο που αυτή τη στιγμή δεν μπορείς ούτε να σταθεί για λίγο εκεί» καταλήγει ο κ. Γαβρίλης. Για να αλλάξει η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, απαιτείται να δημιουργηθεί ένα πλήρες δίκτυο που θα περιλαμβάνει πέρα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορεί ο καθένας να γυμναστεί και καφέ, εστιατόρια, καταστήματα. Όλα αυτά τα… «όπλα» θα ενισχύσουν πέρα από την εικόνα του συγκεκριμένου χώρου, που τώρα είναι αφημένος στη μοίρα του, και στον τομέα της ανεργίας, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα θα βρεθούν έτσι και άλλοι πόροι ώστε να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα στου ΣΕΦ.