Ταξίδι πίσω στις δεκαετίες του ’50 και του ’60!

Οι 39 πόντοι που πέτυχαν οι Τσέχοι στο ματς με την Ισπανία, γύρισε το μπάσκετ πολλά χρόνια πίσω! Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όταν κάποιες ομάδες παρουσιάζονταν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με ημιερασιτέχνες μπασκετμπολίστες κι η εικόνα τους έμοιαζε περισσότερο με… παιδικής χαράς, παρά με ομάδα. Χρειάστηκε, λοιπόν, να… χωθούμε αρκετά βαθιά στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας για να βρούμε πότε ήταν η τελευταία χρονιά, που κάποια ομάδα είχε πετύχει κάτω από 40 πόντους.

Κι η… ανασκαφή μας έφερε στο φως, το ματς του Ευρωμπάσκετ του 1961 ανάμεσα στην Σουηδία με την (τότε) Τσεχοσλοβακία, που ολοκληρώθηκε με το ταμπλό να γράφει 33-58 υπέρ των δεύτερων. Στο ίδιο Ευρωμπάσκετ (και μάλιστα την ίδια μέρα) υπήρξε και δεύτερο παιχνίδι, που το σκορ ήταν ιδιαιτέρως «φτωχό», με τους Πολωνούς να επικρατούν της Αγγλίας με 78-34!!!

Πηγαίνοντας πιο πίσω στο χρόνο βρήκαμε κι άλλα πολλά ματς, όπου ομάδες δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους 40 πόντους, με το παιχνίδι του Ευρωμπάσκετ του 1953 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ουγγαρία να τελειώνει με το σκορ στο 20-66! Βέβαια εάν κάποιος «σκαλίσει» ακόμη περισσότερο τα κιτάπια των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, θα βρει πριν απ’ το 1953 σκορ τα οποία θυμίζουν περισσότερο… παιχνίδια παιδικού πρωταθλήματος παρά ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων!