U20 European Championship MenΤο μεσημέρι της Δευτέρας δόθηκε το… τζάμπολ για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων (U20) που θα διεξαχθεί στην Κρήτη (8-20/7) όμως παράλληλα επισημοποιήθηκε και το ενδιαφέρον της ΕΟΚ για διεκδίκηση του Eurobasket 2015! Μία διεκδίκηση που έχει δυσκολίες – κυρίως οικονομικές – αλλά στην ομοσπονδία θεωρούν πως εάν πείσουν (και πάλι) τη FIBA Europe ότι η Ελλάδα πετυχαίνει άρτια στη διοργάνωση μεγάλων γεγονότων, δεν αποκλείεται να γίνει φαβορί… Βέβαια δεν αποκλείεται σύμφωνα και με κάποιες πληροφορίες να υπάρξει και δεύτερο πλάνο που θα κατατεθεί απ’ την ΕΟΚ προς τη FIBA Europe και το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη ακόμη ώθηση στην υποψηφιότητα…

Προς το παρόν, πάντως όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης για το ζήτημα του Eurobasket 2015 “… τα οικονομικά ποσά που ζητούν είναι υπερβολικά. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η πρόταση της Ελλάδας είναι να γίνει συνδιοργάνωση με την FIBA. Πάντως τα ποσά που μας έχουν ζητηθεί είναι υπέρογκα”, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το Πανευρωπαϊκό των Νέων ο γενικός γραμματέας σχολίασε: “Ο στόχος είναι διπλός… Να πετύχουμε οργανωτικά, και αυτό δικό μας ζήτημα και των ανθρώπων της Κρήτης που φημίζεται για την φιλοξενία της. Παράλληλα, θέλουμε να έχουμε μια καλή πορεία της Εθνικής Νέων, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και δυστυχώς συνεχίζονται. Θέλουμε όλες οι ομάδες θα μείνουν ικανοποιημένες από διοργάνωση”.
Εκείνο, βέβαια που ζήτησε είναι να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη προβολή της διοργάνωσης, αλλά και να στηρίξει ο κόσμος της Κρήτης όλη την προσπάθεια που γίνεται. “Οι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θέαμα, ενώ το τουρνουά θα δώσει πνοή στην περιοχή, αλλά και την δυνατότητα στα μικρά παιδιά να έρθουν να δουν τους αγώνες. Θα ήθελα να τονίσω πως με σχετική απόφαση θα δοθεί σε κάθε σωματείο η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο γήπεδο τουλάχιστον είκοσι παιδιά από τις Ακαδημίες. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Αστυνομία που μας συμπαραστέκεται σε όλη αυτή την διαδικασία. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι οι μεταφορές από ξενοδοχεία γήπεδο και αντίστροφη. Φυσικά ευχαριστώ και την τοπική Ενωση, που μας αναγκάζει και φέρνουμε τα τελευταία χρόνια διοργανώσεις στην Κρήτη. Πέρυσι ήρθε η Εθνική ομάδα των Ανδρών, διοργανώθηκε την σεζόν που πέρασε ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος, τώρα θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό Νέων, ενώ του χρόνου θα φιλοξενηθεί εδώ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Εφήβων. Θέλω να παρακαλέσω να γίνει σωστή ενημέρωση στον κόσμο, ώστε οι φίλαθλοι να έρθουν στα γήπεδα και να απολαύσουν το θέαμα”.

Το παρών στο… τζάμπολ έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ Μπάμπης Μαρκάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλυτάκης και ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Δημήτρης Λαχνιδάκης, με τον πρώτο να τονίζει: “Καλοσωρίζουμε τα δεκαεννιά ξένα κράτη στην Κρήτη. Ευχαριστώ και τους δύο Δήμους και Περιφέρεια για την συμπαράσταση. Ευχαριστώ και τους χορηγούς. Το μόνο που θέλω είναι να αποδείξουμε ότι γενικά η Κρήτη αγαπά το μπάσκετ και να γεμίσουμε το γήπεδο για την Εθνική μας και για όλους αγώνες, αλλά περισσότερο για αυτά τα παιδιά. Ευχαριστώ την Αστυνομία για βοήθειά της. Χωρίς αυτήν δεν θα τα βγάζαμε πέρα”.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης πρόσθεσε: “Η περιφέρειά μας αποδεικνύει ότι μπορεί και υποστηρίζει μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Το αποδεικνύουμε με την υποστήριξή μας σε αυτή την μεγάλη διοργάνωση και χαιρόμαστε που συμβάλουμε στην ανάπτυξη του αθλητισμού, αλλά και την προβολή της Κρήτης”, ενώ ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλυτάκης συμπλήρωσε: “Σας μεταφέρω τις ευχές του Δημάρχου ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να δώσει σήμερα το παρών. Καλωσορίζουμε άλλη μία μεγάλη διοργάνωση. Ανοιγουμε την αγκαλιά μας και υποδεχόμαστε στο νησί και στην πόλη μας που έχει δείξει ότι ξέρει να διοργανώνει τέτοια γεγονότα και τα αγκαλιάζει όλο το φίλαθλο κοινό. Ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία την ΕΟΚ και τοπική αυτοδιοίκηση που ακούραστα δουλεύουν, φέρνουν μεγάλες διοργανώσεις και έχουν ανεβάσει τοπική καλαθοσφαίριση. Ως Δήμος θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να κυλήσουν όλα ομαλά. Καλούμε και τους μικρούς και τους μεγάλους θεατές να παρακολουθήσουν τελετή έναρξης, αλλά και όλους τους αγώνες Εθνικής μας και των υπολοίπων ομάδων. Η τιμή του εισιηρίου είναι συμβολική και καλό θα είναι να στηρίξουν τους Νέους αθλητές που έχουν δώσει στην πατρίδα μας ιδιαίτερες χαρές”.

Τέλος ο Αντιδήμαχρος Ρεθύμνου Δημήτρης Λαχνιδάκης δήλωσε: “Ο Δήμαρχος δεν μπορούσε παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεων στην Αθήνα. Το Ρέθυμνο είναι η πόλη των τεχνών και των γραμμάτων και τα τελευταία χρόνια και του αθλητισμού. Καλωσορίζουμε τους συμμετέχοντες. Είναι τιμή για την πόλη μας, που η ΕΟΚ και η ΕΚΑΣΚ επέλεξαν το Ρέθυμνο για την διεξαγωγή των αγώνων. Είμαστε σίγουροι πως η διοργάνωση θα έχει επιτυχία και κόσμος θα χειροκροτήσει και θα δώσει δύναμη σε όλους αθλητές”.