Τζήμας: «Ο Δούκας ανδρώνεται και γράφει ιστορία…»

Μια αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ο Α.Σ.Ε. Δούκα “φλερτάρε”” με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την απ’ ευθείας άνοδο του στην Basket League. Ακόμα κι αυτή όμως να μην έρθει, η ομάδα των Εκπαιδευτηρίων έχει γράψει την δική της Ιστορία γιατί, όπως τόνισε ο Γιάννης Τζήμας, “καταξιώνεται μπασκετικά και ανδρώνεται σαν μεγάλη ομάδα”.

Ομάδα που δημιουργήθηκε για να πρωταγωνιστήσει, ο Α.Σ.Ε.Δ. πραγματοποιεί την καλύτερη του πορεία στο πρωτάθλημα της Α2. Με ρεκόρ 25 νίκες και μόλις τέσσερις ήττες, ισοβαθμεί στην κορυφή με δύο από τα πιο ιστορικά σωματεία της χώρας, τον Ηρακλή και τον Πανιώνιο.
Οι συγκυρίες και το πρόγραμμα τα έφεραν έτσι ώστε την τελευταία αγωνιστική να διεκδικεί την άνοδο του στην Basket League μέσα στην Νέα Σμύρνη και το κλειστό της οδού Αρτάκης, αλλά ακόμα και αυτό να μην συμβεί (χρειάζεται νίκη επί του Πανιωνίου και ήττα του Ηρακλή από τον Αμύντα), θα την διεκδικήσει μέσω της διαδικασίας των playoffs.

Όπως κι να ‘χει, ότι και να συμβεί, η χρονιά κρίνεται άκρως πετυχημένη με τον Γιάννη Τζήμα να έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία. Έκατσε στον πάγκο των “μπλε” στις 10 Δεκεμβρίου του 2016 και το ντεμπούτο ήταν πετυχημένο (86-68 τον Χολαργό).

Έκτοτε, η πορεία ήταν ανοδική, εξού και η πρωτιά με το τέλος της 29ης αγωνιστικής.

– Κάθεσαι στον πάγκο του Δούκα, 20 παιχνίδια τώρα και το ρεκόρ που τρέχετε είναι εντυπωσιακό καθώς έχετε 18 νίκες και μόλις δυο ήττες. Πως το έχετε καταφέρει;

“Στον Δούκα φέτος κάνουμε μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, μία καταπληκτική σεζόν που οφείλεται στην καλή οργάνωση, στην σκληρή δουλειά, στους σωστούς αγωνιστικούς προσανατολισμούς και στην πειθαρχία που δείχνουμε σε όλους τους τομείς. Είμαι χαρούμενος γιατί έχω ένα staff αξιόλογων συνεργατών, με πολύ όρεξη για δουλειά. Ένα ιατρικό team που μας έχει βοηθήσει τα μέγιστα με τα σοβαρά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίσαμε αλλά το κυριότερο παζλ της επιτυχίας μας, είναι οι παίκτες μας. Καλοί παίκτες, μεγάλες προσωπικότητες, καταπληκτικοί χαρακτήρες. Παίκτες που έχουν κάνει λαμπρή καριέρα και στο εξωτερικό αλλά και σε μεγάλες ομάδες της χώρας. Έχουν τον ρόλο τους, στηρίζουν την ομάδα βοηθώντας τα νέα παιδιά και με την προσπάθεια τους, δημιουργούν μεγαλύτερες προσδοκίες κάθε μέρα που περνάει”

– Τα νούμερα είναι ένας καλός τρόπος για να πει κανείς ψέματα. Δεν συμβαίνει όμως στη δική σας περίπτωση. Η ομάδα διαθέτει μία από τις κορυφαίες επιθέσεις και άμυνες του πρωταθλήματος και παίκτες βρίσκονται σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Οι ατομικές επιτυχίες, αποτελούν ένα επιπλέον κέρδος για το σύνολο του Α.Σ.Ε.Δ.;

“Διαθέτουμε την δεύτερη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος αλλά και την δεύτερη καλύτερη άμυνα. Είμαστε η δεύτερη ομάδα στις ασίστ και υπάρχουν παιδιά σε όλες τις κατηγορίες της στατιστικής και νομίζω πως παίζουμε ένα πάρα πολύ καλό μπάσκετ με αρχές, με αγωνιστική πειθαρχία κι αυτό με κάνει πραγματικά περήφανο. Θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους ανθρώπους που με περιβάλουν, που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια που γίνεται σε καταπληκτικές εγκαταστάσεις, με φοβερή οργάνωση που θα ζήλευαν ακόμα και μεγάλες ομάδες της Α1 και να τους υποσχεθώ πως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό”.

– Τελευταία αγωνιστική κόντρα στον Πανιώνιο αλλά πριν σταθώ στο παιχνίδι, θέλω να μου πεις γι αυτήν την ιστορική στιγμή που ζει ο Α.Σ.Ε.Δ. να διεκδικεί για πρώτη φορά στην Ιστορία του την άνοδο στην Α1.

“Ο Δούκας για πρώτη φορά στην Ιστορία του διεκδικεί την άνοδο στην Basket League. Ήδη έχει πετύχει με την είσοδο του στα playoffs, για πρώτη φορά και με κάνει πραγματικά περήφανο γιατί φέτος καταξιώνεται μπασκετικά. Ανδρώνεται σαν μεγάλη ομάδα. Δημιουργεί την δική του ιστορία στον χώρο του μπάσκετ και συγχρόνως δημιουργεί τους δικούς του φιλάθλους οι οποίοι μας βοηθάνε πάρα πολύ και τους ευχαριστούμε. Απολαμβάνουμε αυτή την προσπάθεια, συμμετέχουν όλοι και άπαντες θέλουν να βοηθήσουν τα μέγιστα. Αυτή την στιγμή, μία αγωνιστική πριν την λήξη του πρωταθλήματος, είμαστε στην πρώτη θέση μαζί με Πανιώνιο και Ηρακλή, δύο μεγάλα και ιστορικά σωματεία με πολύ κόσμο και δύναμη. Είμαστε δύο βαθμούς πάνω από τον Φάρο, ίσως η καλύτερη ομάδα των τελευταίων χρόνων στην Α2. Πολλούς βαθμούς πάνω από Χολαργό και Αίολο, δύο ομάδες ποιοτικές, που είχαν τον ίδιο στόχο με εμάς, την είσοδο τους στα playoffs. Μιλάμε για μία άκρως πετυχημένη χρονιά που όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς συνεχίζουμε την προσπάθεια για το καλύτερο”.

– Και φτάσατε λοιπόν, στο ματς με τον Πανιωνιο που είναι όλη η χρόνια. Ή μήπως όχι γιατί θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία μέσω των playoffs. Επίσης, μπορεί ο Δούκας να κάνει ότι αντίστοιχο του πρώτου γύρου όπου είχε κερδίσει με σχετική άνεση της ομάδας της Νέας Σμύρνης;

“Φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική, για μας ίσως το πιο δύσκολο ματς, μέσα στην έδρα του Πανιωνίου που είναι αήττητη. Θα παίξουμε κόντρα σε μια ομάδα με πολύ δυνατή άμυνα, με πολύ καλούς παίκτες που τον έκαναν να είναι, εξ αρχής, το φαβορί για τη άνοδο. Εμείς θα πρέπει να έχουμε πάνω απ’ όλα υγιείς τους παίκτες μας γιατί αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα τραυματισμών τον τελευταίο καιρό. Θα χρειαστεί να βγάλουμε πάθος και δύναμη, να έχουμε πνευματική συγκέντρωση σε όλη την διάρκεια του αγώνα και σίγουρα θα χρειαστούμε και λίγη τύχη, να βάλουμε μεγάλα σουτ που χρειάζονται σε τέτοια παιχνίδια. Είναι το φαβορί ο Πανιώνιος εμείς όμως δεν έχουμε να χάσουμε κάτι. Θα προσπαθήσουμε πάρα πολύ για το καλύτερο. Μία νίκη η οποία, εφόσον έρθει, θα μας βοηθήσει να πλασαριστούμε ακόμα καλύτερα για τα playoffs. Αν όχι, τότε θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας στα playoffs για να πάρουμε την δεύτερη θέση και την άνοδο. Η ομάδα μου έχει κάνει μία καταπληκτική πορεία, ειδικά στον δεύτερο γύρο. Δυστυχώς “κουβαλάει” από την αρχή του πρωταθλήματος την ήττα στο Δαϊς από τον Ηρακλή και είναι αυτή που μας έχει κάνει μεγάλη ζημιά γιατί μας αφήνει πίσω στις ισοβαθμίες. Αν δεν υπήρχε αυτή η ήττα, θα μπορούσαμε, με την προσπάθεια που κάνουμε, να είμαστε εμείς οι πρωταθλητές”.

– Η δουλειά που γίνεται φέτος στον Δούκα είναι συστηματική και αφορά όλο το οικοδόμημα που λέγεται ΑΣΕΔ. Απο τις ακαδημίες μέχρι το αντρικό. Είδαμε πως οι Έφηβοι ανέβηκαν στην κορυφή της Ελλάδας. Παρακολούθησες δια ζώσης δυο ματς. Υπάρχουν παιδιά που μπορούν να βρεθούν στην πρώτη ομάδα;

“Η όλη προσπάθεια του οικοδομήματος του Α.Σ.Ε.Δ. στηρίζεται στην διοίκηση του, στους ανθρώπους που τρέχουν την ομάδα με πολύ κόπο, όρεξη αλλά και με πάρα πολλά έξοδα για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για όλα τα τμήματα. Σε αυτούς τους ανθρώπους της διοίκησης που έχουν όραμα για την ομάδα τους να πρωταγωνιστεί, από τις Ακαδημίες μέχρι την πρώτη ομάδα. Παρακολούθησα όλη την χρονιά τους αγώνες του εφηβικού τμήματος. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και τους προπονητές γιατί είναι πρωταθλητές Ελλάδος. Καλοί παίκτες όπως ο Καμπερίδης, ο Δραγάτης και ο Δούβλης, παιδιά από τα “σπλάχνα” του Α.Σ.Ε.Δ. μας έκαναν περήφανους με την προσπάθεια τους και νομίζω πως σιγά σιγά θα επανδρώσουν την μεγάλη ομάδα. Ήδη από φέτος, στην ομάδα συμμετέχουν ο Αγραβάνης, ο Καρράς και ο Μαστόρος παιδιά που προέρχονται από το εφηβικό και μάλιστα, ίσως είμαστε η μοναδική ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό κι έχει την δυνατότητα και χρησιμοποιεί παιδιά με αγωνιστικούς ρόλους. Και δεν θέλω να ξεχάσετε ότι ακολουθεί η παιδική ομάδα του Α.Σ.Ε.Δ. που παίζει στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος και πιστεύω πως θα ανέβει στην κορυφή γιατί έχει φοβερή ομάδα. Δύο μεγάλα ταλέντα όπως είναι ο Νίκος Ρογκαβόπουλος και Άρης Σωτηρίου και πολλά άλλα παιδιά όπως ο Καμπερίδης που προανέφερα, θα αφήσουν εποχή στο ελληνικό μπάσκετ και μας κάνουν περήφανους γιατί η διοίκηση μας έδωσε τα φόντα να δημιουργεί μία συνέχεια των παιδιών αυτών για το ελληνικό μπασκετ”.