Τουρνουά «Ακρόπολις»: Να έλειπε κι ο τραυματισμός του Σλούκα κι όλα θα ήταν ιδανικά…

Αν έλειπε ο τραυματισμός του Κώστα Σλούκα, τότε η βραδιά θα ήταν ιδανική για την εθνική μας ομάδα… Ας όψεται όμως o Τεσιτόρι που με τη γονατιά του έστειλε στα… πιτς τον διεθνή άσο και από αύριο σε εξετάσεις για να φανεί το μέγεθος του τραυματισμού του. Αυτό ήταν και το μελανό σημείο του ματς της Ελλάδας στην πρεμιέρα του τουρνουά «Ακρόπολις» κόντρα στην Ιταλία, διότι κατά τ’ άλλα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν εντυπωσιακό και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ν’ αποτελεί την αιχμή του δόρατος (σιγά το νέο μπορεί να πει κάποιος) η επικράτηση με 83-63 ήρθε σχετικά εύκολα.


Βέβαια ο Θανάσης Σκουρτόπουλος σίγουρα δε νοιάστηκε στο τέλος του ματς για το σκορ που έγραψε το ταμπλό, αλλά πολύ περισσότερο για τα πολλά και θετικά στοιχεία που είδε στο παιχνίδι. Μία ομάδα που έβαλε κοντά στους 50 πόντους σ’ ένα 20λεπτο (49 για την ακρίβεια), παίκτες που είχαν διάθεση και πάθος σε άμυνα και επίθεση και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να βγάζει στο παρκέ αυτοματισμούς στο παιχνίδι του και να ξέρει τι ακριβώς θέλει και κυρίως πώς να το πάρει.

Είχε διάθεση στην άμυνα, έπαιζε μυαλωμένα στην επίθεση κι αυτό δεν άργησε να το… εξαργυρώσει με μία διψήφια διαφορά (14-4). Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελούσε δίχως άλλο τον… πονοκέφαλο για τους αντιπάλους του, που έψαχναν τρόπο να τον σταματήσουν. Κι όταν εκείνος δεν «φόρτωνε» το ιταλικό καλάθι, φρόντιζε να μοιράζει τη μπάλα δεξιά κι αριστερά στους συμπαίκτες του. Οι οποίοι με τη σειρά τους εκμεταλλεύονταν με τον καλύτερο τρόπο αυτό το ατού που είχαν κι αν ήταν λίγο πιο εύστοχοι από τα 6.75 (3/13 στο 20λεπτο), τότε η διαφορά θα ήταν πολύ πιο μεγάλη από το 49-28 με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στ’ αποδυτήρια.

Διαφορά που δεν ήταν η πιο μεγάλη, καθώς η επίσημη αγαπημένη μας είχε βρεθεί να προηγείται ακόμη και με +24 (47-23), απόρροια τόσο της καλής αμυντικής της λειτουργίας (εξ ου και τα 6 κλεψίματα), όσο και του σωστού τρόπου ανάπτυξης στην επίθεση. Η καλή άμυνα έδωσε στην εθνική μας 10 αιφνιδιασμούς στο πρώτο μισό του ματς, ενώ και οι 13 ασίστ (έναντι 3 των Ιταλών) φανέρωναν τη διάθεση των Ελλήνων παικτών να παίξουν ομαδικά και να βγάλουν το εύκολο καλάθι. Οι καλές αυτές συνεργασίες, άλλωστε έδωσαν και κάποιες εντυπωσιακές φάσεις (καρφώματα του Θανάση Αντετοκούνμπο), που ενθουσίαζαν τους περίπου 12000 φίλους της επίσημης αγαπημένης που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.

Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν ανάλογη, με την επίσημη αγαπημένη να κατεβάζει στροφές. Έστειλε πρώτα το δείκτη της διαφοράς στο +26 (54-38), αλλά από εκεί κι έπειτα χαλάρωσε… Ο ομοσπονδιακός προπονητής συνέχισε τις δοκιμές σε σχήματα, έδινε χρόνο στους παίκτες και έψαχνε να βρει τις αδυναμίες που θα πρέπει να βελτιώσει μέχρι την αναχώρηση για την Κίνα. Κι αν εξαιρεθούν τα ποσοστά από τα 6.75 (δεν είναι δα και ένας τομέας που ξέρουμε ότι χωλαίνει η εθνική μας), εκείνο που άφηνε μία πικρή γεύση ήταν η… ήττα στους αιθέρες για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η όχι και τόσο ψηλή ομάδα της Ιταλίας κέρδισε περισσότερες μάχες στα ριμπάουντ (48 έναντι 43 της ελληνικής), που μπορεί σ’ αυτό το παιχνίδι να μην είχαν ιδιαίτερη σημασία, αλλά στα κρίσιμα ματς θα παίξουν το ρόλο τους. Όπως και το κακό ποσοστό από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, με την ελληνική ομάδα να πετά στα… σκουπίδια 10 βολές.

Είπαμε, αυτά ήταν τα αρνητικά στοιχεία του ματς, που επισκιάστηκαν εν πολλοίς από την γενικότερη εικόνα που έδειξε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Οι Ιταλοί προσπάθησαν να κοντράρουν στο τελευταίο κυρίως 10λεπτο την ελληνική ομάδα, αλλά όσες φορές κι αν προσπάθησαν να μαζέψουν τη διαφορά, αρκούσε ένα… χάδι στο γκάζι από τους Έλληνες παίκτες για να ξεφεύγουν και πάλι. Κι έτσι ήρθε το τελικό 83-63, που άφησε πολλά χαμόγελα κυρίως στους φίλους της ελληνικής ομάδας, που είδαν την εθνική μας να στέλνει θετικά μηνύματα. Ο Σκουρτόπουλος, βέβαια όπως και το υπόλοιπο επιτελείο περιμένει να μάθει τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Σλούκα, αλλά και εάν ο τραυματισμός του Παπανικολάου είναι σοβαρός, καθώς κι αυτός έπεσε… θύμα της “ατσουμπαλοσύνης” του Τεσιτόρι, με τον Έλληνα φόργουορντ πάντως να δείχνει σε καλύτερη μοίρα από τον συμπαίκτη του…