Το Ευρωμπάσκετ με αριθμούς

trophyΠαρά τις απουσίες πολλών σταρ, το φετινό Ευρωμπάσκετ είναι άκρως ανταγωνιστικό και μας έχει προσφέρει ήδη πολλές συγκινήσεις. Νικητήρια σουτ, ανατροπές, ρεκόρ και φυσικά ουκ ολίγες εκπλήξεις. Το Infobasket θα σας παρουσιάσει τι έγινε στο πρώτο τριήμερο του Ευρωμπάσκετ μέσω των αριθμών…

1987 Από τότε είχε να πετύχει νίκη σε Ευρωμπάσκετ η Ολλανδία! Ούτε, 10, ούτε 20, αλλά 28 ολόκληρα χρόνια. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Τον Φαν Χέλφτερεν ήταν μάλιστα μέλος εκείνης της ομάδας ως παίκτης… Οι “οράνιε” έσπασαν το ρόδι στον εναρκτήριο αγώνα με τη Γεωργία.

1046 Τόσοι είναι οι πόντοι του Τόνι Πάρκερ στα Ευρωμπάσκετ, στα οποία συμμετέχει ανελλιπώς από το 2001. Ο Γάλλος σούπερ σταρ ξεπέρασε τον Νίκο Γκάλη στην κορυφή της λίστας. Ο “γκάνγκστερ” σταμάτησε στους 1.030 πόντους.

116 λεπτά έχει παίξει μέχρι στιγμής ο Ομρι Κάσπι. Τα περισσότερα από κάθε άλλον στη διοργάνωση. Έχει ξεκουραστεί συνολικά εννέα λεπτά. Πάλι καλά γι αυτόν που το Ισραήλ έχει ρεπό σήμερα…

104 πόντοι είναι το ρεκόρ διοργάνωσης μέχρι τώρα. Το σημείωσε η Ισπανία στον αγώνα με την Τουρκία.

33 Αυτό είναι το ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα. Το πέτυχε ο Ντανίλο Γκαλινάρι στην ήττα της Ιταλίας από την Τουρκία. Εχασε μάλιστα μόνο ένα σουτ και μία βολή. Είχε 14/15 βολές, 8/8 δίποντα και 1/2 τρίποντα.

22 Τόσα ήταν τα χρόνια που είχαν να σημειώσουν νίκη σε Ευρωμπάσκετ οι Εσθονοί! Από το τουρνουά του 1993 στη Γερμανία συγκεκριμένα. Εσπασαν το σερί απέναντι στην Ουκρανία.

21 Τόσους πόντους σημείωσε ο Κλέμεν Πρέπελιτς κόντρα στη Γεωργία, δίχως να χάσει ούτε ένα σουτ. Ο Σλοβένος γκαρντ είχε 7/7 ελεύθερες βολές, 1/1 δίποντο και 4/4 τρίποντα.

16 είναι οι πόντοι που ανέτρεψε η Βοσνία μέχρι να νικήσει στην παράταση το Ισραήλ. Σε αυτό το παιχνίδι σημειώθηκε η μεγαλύτερη ανατροπή του Ευρωμπάσκετ.

10 φάουλ σε δύο αγώνες έχει κάνει μέχρι τώρα ο Πρέντραγκ Σαμαρτζίσκι. Με άλλα λόγια είναι ο μόνος παίκτης που έχει αποβληθεί και στα δύο παιχνίδια.

4 Όσα και τα νικητήρια σουτ που έχουμε δει έως τώρα. Τα τρία την ίδια μέρα (Δευτέρα). Το πρώτο winning shot του Ευρωμπάσκετ ανήκει στον Νεμάνια Μπιέλιτσα και το floater 0,9΄΄ πριν από τη λήξη που χάρισε στη Σερβία τη νίκη επί της Γερμανίας. Το δεύτερο το πέτυχε ο Ματ Λοτζέσκι, με το tip στη λήξη του αγώνα Βέλγιο-Λιθουανία. Το τρίτο το σημείωσε ο Πέτερι Κόπονεν, με σουτ από μέση απόσταση 3,5 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα της Φινλανδίας με τη Ρωσία. Το τρίτο ήταν φυσικά το λέι-απ του Ελμεντίν Κικάνοβιτς 0,2΄΄ πριν από την εκπνοή του χρόνου στο ματς Βοσνία-Ισραήλ.

2,6 Αυτή είναι η μέση διαφορά με την οποία έχει χάσει και τα τρία πρώτα παιχνίδια της η Ρωσία. Άτυχη; Ηττοπαθής; Όπως και να ‘χει, όλα τα ματς τα έχει χάσει στο τελευταίο σουτ. Και ήταν δικό της.

2 είναι τα εύστοχα τρίποντα που έχει πετύχει ο Ελμεντίν Κικάνοβιτς με τη φανέλα της Εθνικής Βοσνίας. Μέχρι να ευστοχήσει πίσω από τα 6,75μ. και να στείλει στην παράταση την αναμέτρηση της Βοσνίας με το Ισραήλ, ο Κικάνοβιτς είχε 0/2 στο φετινό Ευρωμπάσκετ και 1/5 στην καριέρα του. Το τελευταίο τρίποντο το είχε βάλει στο Ευρωμπάσκετ του 2009, πάλι κόντρα στο Ισραήλ!