Το… ευχολόγιο, το δικαίωμα στην ελπίδα κι η ελευθεριότητα της ελληνικής κοινωνίας

syntyp_kypello_elladas_pedoulakis_diamantidis_minic_asimakopoulosΤο… ρολόι και των δύο έχει αρχίσει ήδη να μετρά αντίστροφα. Ο πρώτος τίτλος, αυτός του κυπέλλου Ελλάδας εξιτάρει και τους δύο φιναλίστ, ασχέτως εάν δεν έχει καθόλου την αίγλη που ‘χε κάποτε. Παναθηναϊκός και Άρης, πάντως θα «κυνηγήσουν» την κούπα για να την τοποθετήσουν στην τροπαιοθήκη τους, δίπλα στις άλλες που κοσμούν το παλμαρέ τους. Κι εκείνο που έδειξαν στη συνέντευξη Τύπου, είναι ότι σέβονται οι μεν τους δε, έστω κι αν οι «κίτρινοι» μοιάζουν να βρίσκονται σε… δύσκολη θέση, καθώς παρουσιάζονται σαν το μεγάλο αουτσάιντερ του ματς. Στο στρατόπεδο των «πρασίνων» δεν δείχνουν να το ενστερνίζονται αυτό, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Διαμαντίδης αφήνοντας να εννοηθεί ότι θ’ αντιμετωπίσουν τον Άρη με τον ίδιο τρόπο σα να είχαν απέναντί τους τον… μόνιμο τα τελευταία χρόνια αντίπαλό τους Ολυμπιακό!

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην… ευχή της ΕΟΚ. «Ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε να μπορέσουμε να ξανακάνουμε τελικό με γεμάτες κερκίδες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, όμως εκείνο που θα πρέπει να κατανοήσουν στην ομοσπονδία είναι ότι δεν χρειάζονται… ευχολόγια, αλλά δυναμικές λύσεις και παρεμβάσεις. Διότι όπως λέει ο λαός «αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις», οπότε κι εκείνοι θα πρέπει να σπάσουν κάποια… αποστήματα που υπάρχουν για να μπορεί όλη η φίλαθλη Ελλάδα να χαίρεται διοργανώσεις και τελικούς, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ψιλά γράμματα μπορεί να πει κάποιος, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιτάξουν οι υπεύθυνοι το πρόβλημα κατάματα κι όχι με… αλλήθωρες ματιές.

Ας επιστρέψουμε ωστόσο στα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, που φιλοξενήθηκε στο πλοίο «Κρήτη II» των γραμμών της ΑΝΕΚ.
«Φέτος κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια και μετά από χρόνια το γήπεδο θα είναι γεμάτο. Θα υπάρχει κόσμος σε όλο το γήπεδο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Παναγιώτης Τσαγκρώνης και συνέχισε: «Ελάχιστα εισιτήρια απέμειναν και τα κρατάμε για λόγους ασφαλείας. Ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε για να μπορέσουμε να ξανακάνουμε τελικό με γεμάτες κερκίδες. Να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρόσβασης στο γήπεδο για όποιον δεν έχει εισιτήριο και ταυτότητα. Οι φίλαθλοι θα είναι ανακατεμένοι στο γήπεδο, γιατί θέλουμε να γυρίσουμε στην παλιά εποχή, αλλά σε αυτή την προσπάθεια δεν θα επιτρέψουμε οι φίλαθλοι να φέρουν διακριτικά των ομάδων τους. Τα μέτρα θα είναι δρακόντεια για να προλάβουμε καταστάσεις. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε όποιος επιχειρήσει να προσέλθει στο γήπεδο με πλαστό εισιτήριο θα αντιμετωπίσει την αστυνομία και τις ποινικές κυρώσεις. Θα υπάρχει διπλός έλεγχος. Θα πρέπει κάποτε ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να τελειώσουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις εντολές της αστυνομίας. Μέσα στις κερκίδες εκτός από σεκιούριτι θα υπάρχουν και αστυνομικοί. Οι πόρτες θα ανοίξουν τρεις ώρες πριν το ματς και θα κλείσουν μισή ώρα πριν το τζάμπολ. Πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι παίκτες κι όχι οι οπαδοί. Είναι ένα μεγάλο βήμα για μας κι ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε».

Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Αριστείδης Γολέμης πρόσθεσε: «Ευχαριστούμε το Ηράκλειο για τη φιλοξενία. Ευχαριστούμε την ANEK για την προσφορά της στη διοργάνωση. Είμαστε σε έναν υπέροχο τόπο, σε μια καταπληκτική πόλη και σε ένα μοναδικό γήπεδο, το ωραιότερο που έχουμε στην Ελλάδα. Αγαπάμε το νησί σας και γι’ αυτό είμαστε κοντά σας και για τις επόμενες διοργανώσεις. Στον τελικό θα παίξουν δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Πιστεύω πως θα γίνει ένας πάρα πολύ καλός αγώνας με καλή συμπεριφορά φιλάθλων και αθλητών. Είμαι βέβαιος πως θα γίνει γιορτή. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να πετύχουμε».

Μ. Μίνιτς: Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την ελπίδα
«Είμαστε χαρούμενοι που διεκδικούμε το Κύπελλο. Είναι κι αυτό ένα… πρωτάθλημα», τόνισε ο προπονητής του Άρη Μίλαν Μίνιτς και συμπλήρωσε: «Με ένα παιχνίδι μπορείς να κερδίσεις πολλά, αλλά και να χάσεις πολλά. Ο Άρης άρχισε τη διοργάνωση με τον κ. Αγγέλου, με βοήθεια από όλους κι έφτασε μέχρι τον τελικό. Παίζουμε με μια μεγάλη ομάδα, με όνομα και αποτελέσματα, που έχει πολύ καλή απόδοση στο δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας. Εμείς δεν μπορούμε να τους απειλήσουμε. Όμως κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την ελπίδα, γιατί κάθε μέρα δουλεύουμε σκληρά. Ο Παναθηναϊκός έχει έρθει με φουλ ρόστερ και έχει κι έναν μεγάλο παίκτη που δεν παίζει, τον Αλβέρτη (γέλια). Το δικό μας όπλο είναι η ενέργεια».

Ο αρχηγός των «κιτρίνων» Αντώνης Ασημακόπουλος ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στη φιλόξενη Κρήτη. Είναι σημαντική στιγμή για την ομάδα μας. Όλοι προσπαθούμε να βγάλουμε τον Άρη από το τέλμα των τελευταίων ετών και να τον επαναφέρουμε εκεί που ανήκει γιατί αποτελεί στολίδι για το ελληνικό μπάσκετ. Εγώ είμαι ευτυχισμένος που το ξαναζώ, καθώς και το 2005 είχαμε αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό και το φίλο μου, τον Διαμαντίδη, στο Ηράκλειο αλλά στο Λίντο. Ελπίζω να χαρούμε τον τελικό, εμείς σαν πρωταγωνιστές κι εσείς σαν φίλαθλοι».

Για το γεγονός ότι ο Άρης παίζει σε τελικό μετά από χρόνια, είπε: «Η συμμετοχή μας στον τελικό είναι το κερασάκι στην τούρτα σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε καλά σε ποια ομάδα είμαστε και τι ιστορία έχει. Δεν είμαστε σε μια απλή ομάδα, αλλά σε ένα κίνημα. Εγώ σαν πιο παλιός μετέφερε στα νεότερα παιδιά της ομάδας ότι είναι πολύ σημαντικό να παίζουν σε έναν τελικό. Κρατάμε μια πισινή, μια ελπίδα στην ψυχή μας, γιατί θέλουμε ο Άρης να επιστρέψει στους τίτλους».

Αρ. Πεδουλάκης: «Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με έντονη ελευθεριότητα»…
Τα λόγια του προπονητή του Παναθηναϊκού Αργύρη Πεδουλάκη αναφορικά με τη βία είχαν μεγαλύτερη σημασία, σε σχέση με το τι είπε για το ματς με τον Άρη. Διότι πολύ απλά εστίασε στην ουσία. «Τα προβλήματα της βίας δεν είναι του μπάσκετ, αλλά της ελληνικής κοινωνίας. Στις σοβαρές πολιτείες τα πάντα ξεκινούν από την παιδεία. Μια λέξη που στην Κρήτη τη μαθαίνεις από μικρό παιδί. Δυστυχώς στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με έντονη ελευθεριότητα», τόνισε ο «Αρτζι» στέλνοντας τα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις κι ελπίδα είναι κάποιοι να τα λάβουν και να τα αξιολογήσουν.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι τόνισε: «Δεν θα είναι καμιάς ομάδας κόσμος στο γήπεδο και δεν χρειάζεται να χρωματίζουμε τα πράγματα. Ευχαριστούμε το νησί της Κρήτης για τη φιλοξενία. Για μένα είναι διπλή χαρά γιατί κατάγομαι από εδώ. Εμείς έχουμε μεγάλο σεβασμό για όλες τις ομάδες, πόσω μάλλον για τον Άρη. Ο Παναθηναϊκός έχει ποιότητα, εμπειρία και το ‘πρέπει’, ο Άρης έχει νεανικότητα, ενθουσιασμό και άγνοια κινδύνου. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Ο Παναθηναϊκός δουλεύει όλο το χρόνο γι’ αυτά τα παιχνίδια. Το ματς θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπούμε σοβαροί».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι αρχηγός Παναθηναϊκού Δημήτρης Διαμαντίδης: «Ευχαριστούμε την Κρήτη και το Ηράκλειο για τη φιλοξενία. Ελπίζουμε ο κόσμος να απολαύσει ένα καλό παιχνίδι. Για μας κρίνεται ο πρώτος τίτλος της χρονιάς. Ο Άρη έχει πολλούς νέους παίκτες που βγάζουν ενέργεια στο γήπεδο. Εμείς θέλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι. Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι για να πάρουμε το Κύπελλο».

Για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό για έναν τίτλο στην Ελλάδα, είπε: «Στόχος μας είναι πάντα οι τίτλοι. Αντιμετωπίζαμε εδώ και χρόνια τον Ολυμπιακό σε τελικούς πρωταθλήματος και Κυπέλλου, αλλά δεν αλλάζει κάτι τώρα που αντιμετωπίζουμε τον Άρη».

Για τη δήλωση του Μποχωρίδη, πως αντιμετωπίζει το ίνδαλμά του, είπε: «Τον ευχαριστώ πολύ για τα καλά του λόγια. Είναι ένα παιδί με ταλέντο και μακάρι να δουλέψει σκληρά για να βοηθήσει το ελληνικό μπάσκετ και την ομάδα του».