Το… όχι του “πεθερού” για τον Ιτούδη, πρέπει να οδηγήσει σε άλλα “μονοπάτια” την ΕΟΚ

Σα θέλει η νύφη κι ο γαμπρός λέει μία ελληνική ρήση, “τύφλα να ‘χει ο πεθερός”. Η νύφη (ΕΟΚ) ήθελε, ο γαμπρός (Ιτούδης) το ίδιο, όμως στην προκειμένη περίπτωση ο “πεθερός” (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) ήταν πολύ ισχυρός και είχε τον τρόπο του, ώστε αυτός ο “γάμος” να μην προχωρήσει. Τουλάχιστον τώρα, όπως θα ήθελαν οι δύο πρώτες πλευρές, αφού έθεσε βέτο στον Έλληνα προπονητή, που δεν πρόκειται να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας. Έτσι στην ΕΟΚ θα πρέπει να βγουν πάλι στη… γύρα για να βρουν τον “εκλεκτό” που θα αναλάβει να οδηγήσει την εθνική ομάδα στις επικείμενες διεθνείς υποχρεώσεις της.

Έργο δύσκολο, διότι εκείνος που θα καθίσει στην άκρη αυτού του πάγκου, θα πρέπει να διαθέτει εκείνο το “ειδικό βάρος” που θα “κερδίσει” την εμπιστοσύνη των Ελλήνων διεθνών που θα αποδεχθούν την πρόσκληση για να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο. Και μεταξύ αυτών που θα πρέπει να πειστούν θα είναι οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και Κώστας Κουφός, αλλά και οι σύλλογοι στους οποίους ανήκουν. Διότι δεν αποκλείεται οι υπεύθυνοι των ομάδων τους να βάλουν εμπόδια στη συμμετοχή τους στην εθνική ομάδα, ιδίως εάν ο πρώτος προπονητής δεν “πείθει” με το “ειδικό του βάρος”…

Ο Δημήτρης Ιτούδης πάντως δεν θα φορέσει τη φόρμα με το εθνόσημο στην παρούσα φάση, αφού η ρωσική ομάδα δεν του το επέτρεψε, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος. Με τη δήλωσή του, όμως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για το μέλλον.

«Υπήρξε τεράστια θέληση από την μεριά μου και από την πλευρά της ομοσπονδίας να αναλάβω αυτό το μεγάλο πρότζεκτ της Εθνικής Ομάδας. Θα ήταν πραγματική τιμή για εμένα να δουλέψω για την Εθνική ομάδα της χώρας μου και να την οδηγήσω σε επιτυχίες. Ωστόσο, ύστερα από συζητήσεις με την ομάδα μου και την ομοσπονδία, αντιληφθήκαμε πως ήταν πρακτικά αδύνατο με το υπάρχον πρόγραμμα να προσφέρω τις κατάλληλες υπηρεσίες τόσο στην ομάδα μου, όσο και στην Εθνική, από τη στιγμή που και οι δύο αξίζουν την προσοχή, για να φτάσουν στις επιτυχίες που οραματίζομαι. Έτσι, αποφασίσαμε πως θα ξαναδούμε το θέμα σε κάποια διαφορετική περίοδο.

Από την πλευρά μου, θα είμαι πάντα στη διάθεση της Εθνικής και ελπίζω πως το τάιμινγκ μελλοντικά θα είναι καλύτερο για να αρχίσουμε αυτή τη συνεργασία. Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική ομοσπονδία και τον κύριο Βασιλακόπουλο για την εμπιστοσύνη του και είμαι σίγουρος πως θα έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί στο μέλλον. Μέχρι τότε, είμαι στη διάθεση της Εθνικής με όποιον άλλον τρόπο αποφασίσουν ότι μπορώ να βοηθήσω».

Η επιλογή μόνιμου προπονητή, λύση για την ΕΟΚ

Και τώρα, ποιος; Τα ονόματα που “παίζουν” είναι αρκετά, με κάποια από αυτά να φαίνεται ότι έχουν προβάδισμα, λόγω και των καλών σχέσεων με τους ιθύνοντες την ΕΟΚ. Είναι, όμως αυτό αρκετό για την επιλογή του ομοσπονδιακού προπονητή; Μήπως θα πρέπει στην ομοσπονδία να αναζητήσουν τον προπονητή εκείνο που θα έχει μόνιμο ρόλο στο “τιμόνι” της εθνικής ομάδας, ώστε να μην μπαίνει η εθνική κάθε τρεις και λίγο στην διαδικασία της αναζήτησης του επόμενου ομοσπονδιακού; Για να μπορεί ο “εκλεκτός” να λειτουργήσει απρόσκοπτα από συλλογικές “υποχρεώσεις” και να δημιουργήσει τις βάσεις που χρειάζεται το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τους πολλούς και καλούς παίκτες που υπάρχουν διασκορπισμένοι, για να “χτιστεί” ένα δυνατό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που θα έχει μέλλον και προοπτικές…