Το sms που… γλίτωσε τον Κόμπι στην Αθήνα

IMG_20160414_092401Η αυλαία έπεσε με τον ιδανικότερο τρόπο… «Η χοντρή τραγούδησε» όπως λένε και οι Αμερικανοί και ο Κόμπι Μπράιαντ αποχαιρέτησε το κοινό του μέσα στο Staples Center, με ατομικό ρεκόρ πόντων, δακρύζοντας και αγκαλιάζοντας τις γυναίκες της ζωής του. Τη σύζυγο του Βανέσα και τις δύο κόρες του, την 13χρονη Νατάλια και την 8χρονη Τζιάνα. Ο «Black Mamba» αποχαιρέτησε την ενεργό δράση σημειώνοντας 60 πόντους (!) με αντίπαλο τους Γιούτα Τζαζ,  εικοσιτρείς εκ των οποίων στη τελευταία περίοδο.  Αυτό εξάλλου ξέρει να κάνει! Να «εκτελεί». Να ξεπερνάει κάθε ανθρώπινο όριο και να αδιαφορώ για συναισθήματα ανθρώπινα όπως ο πόνος και η κόπωση. Επί είκοσι ολόκληρα χρόνια δεν λύγισε ποτέ, παρόλο που στο «αντίο» του τον έπιασε η κάμερα να δακρύζει.

IMG_20160414_105316Τελικά δεν είναι…ρομπότ! Ο σούπερ σταρ των Λος Άντζελες Λέικερς, ένας εκ των κορυφαίων που ανέδειξε το μπάσκετ, είναι άνθρωπος και ας έκρυβε τόσα χρόνια τις αδυναμίες του. Η 13η Απριλίου του 2016 ήταν για αυτόν μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Πήγε στο γήπεδο με το μεταφορικό μέσο που είθισται να χρησιμοποιεί, το ναυλωμένο ελικόπτερo του. Όταν κάποια στιγμή, μου δόθηκε η ευκαιρία να τον ρωτήσω το λόγο που πηγαίνει με ελικόπτερο στη προπόνηση, μου απάντησε ότι το κάνει για να γλιτώνει την απίστευτη κίνηση σε ώρες αιχμής στους δρόμους του Λος Άντζελες. «Στον αέρα δεν υπάρχει μποτιλιάρισμα» μου ξεκαθάρισε. Ο «Black Mamba» έβαλε τη φανέλα με το Νο24 για τελευταία φορά και πάτησε στο παρκέ, δίχως να περνάει από το μυαλό του τι επρόκειτο να συμβεί. Ο Μάτζικ Τζόνσον δήλωσε ότι τον θεωρεί «τον κορυφαίο παίκτη στην ιστορία των Λέικερς», με τον Κόμπι να τον ευχαριστεί μετά το τέλος του αγώνα αλλά να ανταποδίδει τη τιμή, τονίζοντας ότι «ο Μάτζικ μόνο είναι ο κορυφαίος των Λιμνάνθρωπων».

IMG_20160414_105321
Τα εισιτήρια δίπλα στο παρκέ στο τελευταίο παιχνίδι του Κόμπι έφτασαν να πωλούνται 27.500 δολάρια, όταν συνήθως κοστίζουν 1.000 με 2.000. Τόσο πολύ ήθελαν οι διάσημοι αλλά και μη φίλοι του, να βρεθούν κοντά του. Το twitter έπεσε, η σελίδα των Λέικερς αδυνατούσε να δεχθεί τόσο «hit» και κράσαρε. Αυτός ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ και όλοι εμείς, που είχαμε τη χαρά, τη πολυτέλεια αν θέλετε, να τον δούμε να ξεδιπλώνει το μπασκετικό του ταλέντο επί μια 20ετία, ήμασταν πολύ τυχεροί. Για τους νεώτερους….υπάρχει πάντα το youtube!

Η γνωριμία μου με τον Κόμπι

maxresdefaultΘα μου επιτρέψετε να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο που γνώρισα τον «iconic» και όχι «legendary» όπως ο ίδιος προτιμά να αναφέρονται στο όνομα του, Κόμπι Μπράιαντ. Είναι αυτό που λέμε… ήταν να συμβεί και συνέβη. Η φιλία μου με τον Τιμ Γκρόβερ, τον επί σειρά ετών προσωπικό του γυμναστή μετρά πλέον 17 χρόνια. Σπάνια ζητούσα χάρες ή εξυπηρετήσεις από τον γυμναστή των κορυφαίων για προσωπικό ή επαγγελματικό όφελος. Το έκανα δύο φορές. Στην επίσκεψη των Μαιάμι Χιτ στο Ισραήλ, στη Πατ Ράιλι εποχή για να μιλήσω με τον Τιμ Χαρνταγουέι το 2000 και το 2008. Μετά τη στέψη των Αμερικανών στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου ζήτησα να μου «δώσει» απλόχερα έναν από τους πελάτες του για συνέντευξη. Δεν τολμούσα να πω το πρώτο βιολί του, τον Κόμπι. Μέσα σε δυο μόλις λεπτά, μου απάντησε ότι σε τρεις μέρες θα μιλούσα σε βίντεοκληση με τον Ντουέιν Γουέιντ. Να πω την αλήθεια, δεν το πίστεψα μέχρι που είδα στο γραφείο του Τιμ Γκρόβερ στις εγκαταστάσεις της Attack Athletics τον σταρ των Μαιάμι Χιτ. «Έχεις πέντε λεπτά» μου είπε και έφυγε από το δωμάτιο. Η συνέντευξη μας διήρκησε δεκαπέντε ολόκληρα λεπτά, με τον Γουέιντ να …συμμορφώνει τον Γκρόβερ κάθε φορά που έσπευδε καλοπροαίρετα να μου υπενθυμίζει ότι είχα ξεπεράσει το χρόνο που μου είχε δοθεί. Όταν ο πελάτης του αποχώρησε για να μπει στο γήπεδο, ο Γκρόβερ μου είπε, γελώντας, να ζητήσω την επόμενη χάρη σε μια 5ετία.

Σεπτέμβριος 2011. Πρόμο της Nike σε Ασία και Ευρώπη με κεντρικό πρόσωπο τον Κόμπι Μπράιαντ. Τριήμερη στάση στην Αθήνα και μαζί τους και ο Τιμ. Τέσσερις μέρες μετά τα γενέθλια μου. Ιδανικό δώρο γενεθλίων αλλά ουπς, δεν έχει κλείσει η 5ετία. Όταν προσγειώθηκε το λίαρ τζετ του Κόμπι στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη, προηγούμενο σταθμός της περιοδείας του και πήγα στο Hilton να δω το «αφεντικό» μου πλέον, καθώς είχε ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για την έκδοση του best seller βιβλίο του, Relentless: From Good to great to unstoppable», με έτρωγε μέσα μου. Θα δω από κοντά τον Κόμπι ή κάνω όνειρα τρελά;  Αλλά δεν τολμούσα να ζητήσω χάρη….

Το δεύτερο βράδυ της παραμονής τους στην Αθήνα μετά από ένα δείπνο στη περιοχή της Βουλιαγμένης, ο Κόμπι ετοιμαζόταν να πέσει…σε ενέδρα παπαράτσ


ι. Στο Facebook διατυμπανίζονταν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες θα ήταν σε κλαμπ της Αθήνας,  σ’ ένα από τα γνωστότερο μεσοβδόμαδα  hip hop πάρτι. Αυτά στα οποία συχνάζουν, ως επί το πλείστον, μπασκετμπολίστες και  ωραίες γυναίκες, ελαφρώς ντυμένες. «Touch me, tease me». Να πω κι άλλα; Ο Κόμπι και η παρέα του μπήκαν σε δύο αυτοκίνητα για να μεταβούν στο κλαμπ. Ελάχιστα χιλιόμετρα πριν την άφιξή τους, ενημέρωσα ότι  η επικείμενη παρουσία του έχει ιντριγκάρει αρκετούς φωτογράφους που βρίσκονταν ήδη εκεί για να τον φωτογραφίσουν σε απλές, καθημερινές στιγμές, διασκέδασης. Ο ίδιος ενημερώθηκε μ’ ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του, μπήκε στο μαγαζί από περιέργεια και υποχρέωση γιατί δεν ήθελε να «στήσει» τους διοργανωτές, έκανε ένα πεντάλεπτο πέρασμα και αποχώρησε, μη δίνοντας λαβή για… σχόλια.

Την επόμενη το πρωί, γύρω στις εννιά, βρισκόμουν στο σαλόνι του ξενοδοχείου, όταν με πλησίασε ένας άγνωστος, από αυτούς που μπορείς να τους πεις και… «ντουλάπα» λόγω της σωματικής τους διάπλασης (!) και με ρώτησε αν είμαι η Μάρα. Μόλις απάντησα θετικά, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Χρησιμοποίησε τη κάρτα- εισόδου του για να ξεκινήσει το ασανσέρ και σταματήσαμε στον δέκατο ή ενδέκατο (δεν θυμάμαι καλά) όροφο. Εκεί έτρωγαν πρωινό η αποστολή των Αμερικανών. Βλέποντας το γνώριμο πρόσωπο του Τιμ, μπήκα μέσα με αέρα… ελληνίδας σούπερ σταρ (χαχαχαχα) και μόλις κάθισα στο τραπέζι, μου έφυγε όλη η μαγκιά. «Γεια σου»… Απέναντι μου ο Κόμπι Μπράιαντ, να με ευχαριστεί που τον έσωσα από… παρατράγουδα! Βλέπετε, σιχαίνεται όπως ο διάβολος το λιβάνι, να γίνεται πρωτοσέλιδο για οτιδήποτε άλλο πέρα από τις μπασκετικές του επιδόσεις. Θεωρώ πλεονασμό να αναφέρω, αν και θα το κάνω, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, αντί να τρέχει σε κλαμπ… έχυνε ποτάμια ιδρώτα στις 4:30 τα ξημερώματα στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου.
Κάπως έτσι «φτιάχνονται» οι σούπερ σταρ.

Δεν χρειάστηκε τελικά να ζητήσω χάρη…Ήταν να γίνει και έγινε

IMG_20160414_092510

 IMG_20160414_081341IMG_20160414_081308 IMG_20160414_081227 IMG_20160414_081222