Φιλικός αγώνας μπάσκετ στο Μουζάκι για την παγκόσμια ημέρα διαβήτη

H 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1991 ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη – World Diabetes Day (WDD), ως απάντηση στην διαρκώς αυξανόμενη επίπτωση του νοσήματος. Η αρχική ιδέα προωθήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ενώ από το 2006 έχει τεθεί και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καμπάνια διεθνώς για την ευαισθητοποίηση απέναντι στη νόσο με αποδέκτες πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 160 χώρες. Κάθε χρόνο εκατοντάδες εκδηλώσεις διοργανώνονται διεθνώς με στόχο να αναδείξουν το Διαβήτη ως καίριο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και να προωθήσουν τη λήψη συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση νόσου.

Άλλωστε ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία. 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Διαβήτη, ποσοστά που αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καλύτερη, αφού περίπου το 10% των ενηλίκων πάσχει από τη νόσο, ποσοστό που έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Στο πλαίσιο λοιπόν των φετινών δράσεων, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 5:30 μ.μ. θα διεξαχθεί φιλικός αγώνας μπάσκετ μεταξύ της ομάδας του Κ.Υ. Μουζακίου και του αθλητικού συλλόγου «Πασιαλής Μουζακίου», υπό την αιγίδα του τμήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με κεντρικό σύνθημα:
«ασκούμαι – προστατεύω την υγεία μου – δίνω το παράδειγμα στα παιδιά μου»
Η αλλαγή του τρόπου ζωής και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών είναι το κλειδί για την αποφυγή του Διαβήτη αλλά και άλλων νοσημάτων που σχετίζονται με το σημερινό μοντέλο διαβίωσης. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, οφείλει να συνδράμει στις οικογένειες και να τις παρέχει γνώση και εφόδια στην δύσκολη αλλά θεμελιώδους σημασίας αυτή προσπάθεια.

.
Διαβάστε ακόμη…