“Χρυσό” το Ιράν, 5ος ο Γιαννάκης, 7ος ο Αλεξανδρής

Το Ιράν απέδειξε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει αντίπαλο στην Ασία. Παρ’ ότι κατέβηκε στο Πανασιατικό πρωτάθλημα της Μανίλα χωρίς τον δεύτερο καλύτερο παίκτη του (τον Αρσαλάν Καζέμι, που επιλέχθηκε στο φετινό ντραφτ του ΝΒΑ από τους 76ερς στο νούμερο 54), κατέκτησε δια περιπάτου το χρυσό μετάλλιο, νικώντας στον τελικό με 85-71 τις Φιλιππίνες.

Το Ιράν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σημειώνοντας 9 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια με 32,4 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο (κανένα ματς δεν κρίθηκε με διαφορά μικρότερη από 11 πόντους). Παράλληλα, πήρε το “εισιτήριο” για το Μουντομπάσκετ του 2014, μαζί με τις Φιλιππίνες και την Κορέα, η οποία επιβλήθηκε εύκολα στον μικρό τελικό της Κινεζικής Ταϊπέι με 75-57.

Πολυτιμότερος παίκτης του Πανασιατικού πρωταθλήματος αναδείχθηκε (ποιος άλλος;) ο ΝΒΑερ Χαμέντ Χαντάντι, ο οποίος είχε 29 πόντους και 16 ριμπάουντ στον τελικό, ενώ την καλύτερη πεντάδα συνέθεσαν μαζί με τον Ιρανό σέντερ οι Τζέισον Γουίλιαμ (Φιλιππίνες), Τσι Τσιέ Λιν (Κινεζική Ταϊπέι), Μινγκού Κιμ (Κορέα) και Οσίν Σαχάκιαν (Ιράν).

Πέμπτη τερμάτισε η Κίνα του Παναγιώτη Γιαννάκη, η οποία νίκησε το Κατάρ 96-85 ωστόσο παρουσίασε απογοητευτικό πρόσωπο και κατακρίθηκε από τον Τύπο της ασιατικής χώρας. Την έβδομη θέση πήρε τελικά η Ιορδανία του Βαγγέλη Αλεξανδρή και του Γιάννη Λίβανου, αφού στον τελευταίο κατατακτήριο αγώνα συνέτριψε το Καζακστάν με 88-59.