北京我們來 (Πεκίνο ερχόμαστε) είπε η εθνική μετά τη νίκη-θρίλερ στη Γεωργία!

北京我們來… Πεκίνο ερχόμαστε! Έτσι μεταφράζεται (σύμφωνα με το google translate) η κινεζική φράση με την οποία ξεκινά το κείμενο, αφού η εθνική ομάδα κατάφερε να κάνει το 8/8 στα παράθυρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 και να πάρει το εισιτήριο που οδηγεί στα τελικά. Χρειάστηκε, βέβαια στην Τιφλίδα να βγάλει… λαγούς από το καπέλο της για να πανηγυρίσει τη νίκη με 86-85 επί της μαχητικής Γεωργίας και να πάρει το πολύτιμο εισιτήριο. Γύρισε από την… κόλαση, καθώς λίγο πριν το τέλος του ματς είδε τους αντιπάλους της να προηγούνται με 85-79, όμως έδειξε ότι διαθέτει τσαγανό, ψυχή, τσαμπουκά και μυαλό. Έκανε την απόλυτη ανατροπή, έφερε τα πάνω κάτω και στην τελευταία φάση, ο εκπληκτικός Καλάθης (που τελείωσε το ματς με 31 πόντους!!!), έδωσε την απόλυτη πάσα στον Παπανικολάου, που πέτυχε το καλάθι και έγραψε λίγο πριν «κοκκινίσει» το ταμπλό (στο 1 δέκατο) το 85-86, με το οποίο η Ελλάδα πήρε και επίσημα την… άδεια να βαδίσει στο δρόμο του δικού της μεταξιού!

Η «επίσημη αγαπημένη» δεν έπαιξε καλό μπάσκετ. Οι απουσίες των Μπουρούση και Πρίντεζη, αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ σημαντικές, ήρθε και εκείνη του Μάντζαρη, που λόγω μυϊκού τραυματισμού δεν μπορούσε να βοηθήσει και το… γλυκό «έδεσε». Η Γεωργία του Ηλία Ζούρου ήταν πολύ καλά διαβασμένη, κέρδισε κατά κράτος πολλές από τις μάχες που έδωσε και αποκάλυψε όλες τις αδυναμίες που είχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ο Νικ Καλάθης ήταν εντυπωσιακός, ο Σλούκας έβαλε τις δικές του… πινελιές, ενώ η συνδρομή του Παπανικολάου καταλυτική. Δεν ήταν μόνοι τους όμως, καθώς τόσο ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, όσο και οι Παπαπέτρου και Παπαγιάννης έδωσαν ότι μπορούσαν για το μεγάλο αυτό «διπλό».

Η επιλογή του Σκουρτόπουλου να παίξει η εθνική ομάδα με τρεις φόργουορντ, έδωσε την ευκαιρία που ήθελαν οι Γεωργιανοί για να πάρουν τα ηνία του ματς. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου έφερε το παιχνίδι στα δικά της μέτρα, προηγήθηκε ακόμη και με +17 (37-20) και έβαλε ισχυρούς… πονοκεφάλους στον Σκουρτόπουλο. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έδωσε λύσεις στον αμυντικό τομέα της εθνικής, που άρχισε σιγά-σιγά να «ροκανίζει» τη διαφορά. Ο Καλάθης έδινε τις λύσεις στην επίθεση και το στο 19’ το ταμπλό έγραφε 42-38.

Οι Σενγκέλια και Μπιτάτζε συνέχισαν να προβληματίζουν την ελληνική άμυνα, που ζοριζόταν αρκετά. Στην επίθεση οι Καλάθης και Σλούκας έβρισκαν τον τρόπο που χρειαζόταν η εθνική για να παίρνει πόντους, αλλά το «κλειδί» της αλλαγής στην εικόνα της εθνικής μας ήταν η περιφερειακή της άμυνα. Οι παγίδες σε όλο το γήπεδο που εφάρμοσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απέδωσαν καρπούς και στο 30’ η εθνική μας προσπέρασε (64-65). Το ματς πλέον έδειχνε να γέρνει προς την ελληνική πλευρά, με τους Καλάθη και Σλούκα να βρίσκονται με… κλειστά μάτια και τον Παπανικολάου να ολοκληρώνει τη «μαγική τριάδα». Στο 34’ η Ελλάδα βρέθηκε στο 71-76, όμως ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να αισθάνεται ήρεμη. Ο Τζάνινγκ ήταν «ζεστός» για τη Γεωργία, ο Σενγκέλια συνέχιζε να «φορτώνει» το ελληνικό καλάθι, αλλά και οι διαιτητές να… κλείνουν τα μάτια σε κάποιες εξόφθαλμες φάσεις. Το 7-0 που «έτρεξαν» οι Γεωργιανοί, τους έφεραν στο 78-76, όμως ο Καλάθης φώναξε παρών. Και μάλιστα από τα 6,75.

Η τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο ελληνικός πάγκος, για τις διαμαρτυρίες για το φάουλ στο Σλούκα που δεν δόθηκε ποτέ από τους διαιτητές επέτρεψε στη Γεωργία να ξεφύγει με 85-79 στα 38’’. Όμως υπήρξε η σωστή αντίδραση από την ελληνική ομάδα. Ο Μαργαρίτης έδωσε έτοιμο καλάθι στον Αντετοκούνμπο, ενώ ο Παπανικολάου με τρίποντο μείωσε ακόμη περισσότερο. Στην άμυνα ο Θανάσης ανάγκασε τον Σενγκάλια σε βήματα και στο ανοικτό γήπεδο ο Καλάθης «σέρβιρε» στον Παπανικολάου, που έγραψε το 85-86 και «πνίγηκε» στην αγκαλιά των συμπαικτών του. Οι διαιτητές θέλησαν να δουν το instant replay για να είναι 100% σίγουροι και απλά διαπίστωσαν ότι το καλάθι του «Παπ» ήταν εντός χρόνου, σφραγίζοντας έτσι και τυπικά το εισιτήριο για το Πεκίνο…

Δεκάλεπτα: 30-17, 49-38, 64-65, 85-86

ΓΕΩΡΓΙΑ (Ζούρος): Τζάνινγκ 17, Σανάντζε 8, Σενγκέλια 22, Σερμαντίνι 11, Τσιντσάντζε 7, Μπερισβίλι, Μπιτάντζε 17, Μποκολισβίλι 3, Πατσάτσια.
ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Καλάθης 31 (7 ριμπ., 5 ασίστ), Παπαγιάννης 4 (2 ριμπ.), Παπανικολάου 15 (5 ριμπ.), Παπαπέτρου 9 (3 ριμπ., 2 κλεψ.), Βασιλόπουλος (3 ριμπ.), Θ. Αντετοκούνμπο 5, Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκης 3, Μαργαρίτης 5 (2 ασίστ), Μήτογλου (4 ριμπ., 2 κλεψ.), Σλούκας 14 (8 ριμπ., 8 ασίστ, 3 κλεψ.).

.
Διαβάστε ακόμη…



</p