Το καμπανάκι των Φιλανδών (με τη νίκη τους επί της Τουρκίας) ήχησε στ’ αφτιά των παικτών της εθνικής ομάδας, που επέτρεψαν μόνο ένα οκτάλεπτο στους Σουηδούς να… χαρούν! Στη συνέχεια η ελληνική ομάδα φρόντισε να επιβάλλει το «νόμο» της κι έφτασε σε μία επιβλητική νίκη (79-51) στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Ο Μπουρούσης ήταν εκείνος που έβαλε το νερό στ’ αυλάκι στο πρώτο μισό του ματς, ο Περπέρογλου «κουβάλησε» το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο δεύτερο μέρος, αλλά το ξεκίνημα με το δεξί ήταν απόρροια της ομαδικής δουλειάς σε άμυνα κι επίθεση.

Η εθνική μας κυριάρχησε στους τομείς εκείνους που κρίνουν ένα ματς. Νίκησε κατά κράτος στα ριμπάουντ (41 έναντι 19), είχε 8 μπλοκ, πέτυχε 24 πόντους από λάθη των αντιπάλων της, αλλά και 10 πόντους από δεύτερες επιθέσεις κι αν σ’ αυτά προσθέσει κανείς ότι και οι 12 παίκτες που πάτησαν το παρκέ σκόραραν, τότε γίνεται κατανοητό γιατί η… σούμα έβγαλε νικήτρια την Ελλάδα. Οι Σουηδοί έπαιξαν όσο μπορούσαν, δεν είχαν όμως τις λύσεις. Ένας κούκος (λέγε με Τέιλορ) δεν μπορούσε να φέρει την άνοιξη στη σουηδική ομάδα, που κατάφερε λίγα δεύτερα πριν το τέλος του ματς να ξεπεράσει τους 50 πόντους στην επίθεση, αποφεύγοντας έτσι να γίνει μία απ’ τις χειρότερες επιθετικά ομάδες των Ευρωμπάσκετ!

«Δεν έχει σημασία πως ξεκινάς το 10λεπτο, αλλά πως το τελειώνεις», έλεγε ο Αντρέα Τρινκιέρι ένα 24ωρο πριν το τζάμπολ με τη Σουηδία κι αποδείχθηκε ότι είχε πέρα για πέρα δίκιο… Διότι η ελληνική ομάδα μπορεί να μπήκε αγχωμένη και νευρική στο παρκέ, να είδε τους Σουηδούς να προηγούνται στο σκορ (με τον Τέιλορ ν’ αποτελεί… πονοκέφαλο), αλλά φρόντισε το τέλος της περιόδου να την βρει εκείνη χαμογελαστή και δείχνοντας τις προθέσεις της.

Το ελληνικό συγκρότημα δεν πανικοβλήθηκε ούτε απ’ το γεγονός πως βρέθηκε πίσω στο σκορ (8-2), ούτε κι απ’ την αστοχία του, αλλά παρέμεινε προσηλωμένο στο παιχνίδι του, ενώ ο Τρινκιέρι βλέποντας ότι το σχήμα με τους Σπανούλη, Μπράμο, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μαυροκεφαλίδη δεν «τραβούσε», έκανε τις απαραίτητες αλλαγές. Η είσοδος των Ζήση και Καϊμακόγλου στο παρκέ, αλλά κυρίως του κεφάτου Μπουρούση απέδωσαν καρπούς. Η άμυνα της Ελλάδας «έπνιξε» τους Σοηδούς, ενώ στην επίθεση ο Μπουρούσης «κατάπιε» τους αντιπάλους του. Το 8-2 έγινε 13-15 με το τέλος της πρώτης περιόδου, αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Τα χέρια των Ελλήνων διεθνών απελευθερώθηκαν, ο Μπουρούσης συνέχισε να κάνει πάρτι στην αντίπαλη ρακέτα (στα 8:20 που αγωνίστηκε είχε 12 πόντους, 6 ριμπάουντ και ranking +18!), η ελληνική άμυνα «έπνιγε» τους αντιπάλους της – ο Τέιλορ κάτι προσπαθούσε να κάνει, ενώ ο Γερέμπκο είχε «εγκλωβιστεί» για τα καλά – και το επιμέρους 5-23 που έτρεξε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκοψε κάθε ελπίδα για έκπληξη των Σουηδών. Απ’ το 8-2 του 3’, το ταμπλό έγραφε 13-25 στο 12’ και τα πάντα έμοιαζαν να ‘χουν τελειώσει. Η «κοκορομαχία» του Σπανούλη με τον Τέιλορ (στο 17’ και με το σκορ στο 20-34) δεν αποπροσανατόλισε τους Έλληνες παίκτες, αφού ο Τρινκιέρι ορθά απέσυρε τον Έλληνα άσο για να τον προφυλάξει απ’ τη συνέχεια (είχε και 3 φάουλ) κι όλα συνέχισαν να κυλούν στο τέμπο που επέβαλλε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η προσπάθεια των Σουηδών ν’ απειλήσουν στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου (30-43), με τον Τέιλορ να παραμένει η μοναδική απειλή για το ελληνικό καλάθι – έχοντας πετύχει τους μισούς πόντους της ομάδας του! – δεν έπιασε τόπο. Η δυνατή άμυνα της Ελλάδας απ’ τη μία, ο πλουραλισμός στην επίθεση απ’ την άλλη με καλές κυκλοφορίες κι έλεγχο των ριμπάουντ, έκοψαν το… βήχα της σουηδικής ομάδας που είδε το δείκτη της διαφοράς ν’ ανοίγει (35-59 στο 30’). Ο Τρινκιέρι είχε πλέον μεγαλύτερη άνεση τόσο για το απαραίτητο rotation των παικτών του (ενόψει μάλιστα και του ματς με τη Ρωσία 5/9, 22:00), όσο και για εφαρμογή στο παρκέ διαφόρων συστημάτων σε άμυνα κι επίθεση.

Το παιχνίδι απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα, με την ελληνική ομάδα να πετυχαίνει μία ευρείας έκτασης νίκη (79-51), τον Τρινκιέρι να δίνει χρόνο συμμετοχής σ’ όλους τους παίκτες του (ντεμπούτο με τη «γαλανόλευκη» για τους Μαυροκεφαλίδη και Καββαδά) και τον Παπανικολάου να προσφέρει την καλύτερη φάση του ματς στα 50 δεύτερα πριν το τέλος. Το εντυπωσιακό στοπ του Έλληνα άσου στον Γκάντεφορς ήταν το… κερασάκι στην τούρτα απ’ την ελληνική ομάδα.

Τα δεκάλεπτα: 13-15, 21-39, 35-59, 51-79
ΣΟΥΗΔΙΑ: Χάκανσον 3 (2), Σκέντεμπραντ 5 (1), Κέλμπομ 2, Πίτα 2, Α. Γκάντεφορς 3 (1), Τ. Μασάμπα, Γκραντ 2, Γέρεμπκο 8, Μπ. Μασάμπα 2, Ρας. Τέιλορ 16 (3), Β. Γκάντεφορς 3
ΕΛΛΑΔΑ: Σλούκας 10 (1),Μπουρούσης 12 (6ρ), Ζήσης 6, Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 9 (1), Φώτσης 7 (1), Παπανικολάου 2, Καββαδάς 3, Μαυροκεφαλίδης 8 (9ρ), Καϊμακόγλου 4 (3 ας.), Μπράμος 3 (1), Πρίντεζης 2.