Το δύο στα δύο πέτυχε η εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, αφού επικράτησε της Ρωσίας με 80-71.Μία νίκη που θα μπορούσε να ‘χει διαστάσεις θριάμβου για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που βρέθηκε στο 34’ με +22 (71-49), απόρροια της εντυπωσιακής άμυνας που έπαιξαν οι Έλληνες παίκτες και της απόλυτης κυριαρχίας τους στο παρκέ στο τρίτο δεκάλεπτο! Με πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με απόλυτη κυριαρχία στα ριμπάουντ, αλλά και το μεστωμένο παιχνίδι της η εθνική ομάδα δεν άφησε και πολλά περιθώρια στους Ρώσους, που είδαν τον Σβεντ να «ξυπνά» αργά. Η ελληνική ομάδα έχει ρεπό την Παρασκευή κι αυτό αποτελεί σημαντικό… ατού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο Βασίλης Σπανούλης θα είναι 100% έτοιμος για το ματς με τους Τούρκους, μετά τον τραυματισμό του κόντρα στους Ρώσους.

Αυτός είναι κι ο μεγάλος πονοκέφαλος για το προπονητικό επιτελείο. Διότι η παρουσία του «VSpan» είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Κάτι που φάνηκε και στο ματς με τους Ρώσους, αφού τα δύο δικά του τρίποντα στο 12’ έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για να… πάρει μπροστά, να καλύψει το 20-27 με το οποίο είχαν προηγηθεί οι Ρώσοι και ν’ αλλάξει εντελώς τη μορφή του ματς.

Η ελληνική ομάδα έπαιξε πολύ καλή άμυνα, ειδικά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όταν κι έβαλε τις βάσεις της νίκης. Βέβαια πριν φτάσει σ’ αυτό το ξέσπασμα, είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμά της, με τους Μπουρούση και Πρίντεζη, ενώ όταν χρειάστηκε οι Καϊμακόγλου και Περπέρογλου έβαλαν κι αυτοί την… πινελιά τους! Ο Σπανούλης όντας ο ηγέτης της ομάδας «μίλησε» όταν έπρεπε και με δύο τρίποντά του έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν η ομάδα, ενώ κι ο Τρινκιέρι φρόντισε να κρατήσει την απαραίτητη ηρεμία που απαιτούσε η περίσταση. Τα λάθη έμοιαζαν με την «αχίλλειο πτέρνα» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ωστόσο ο έλεγχος των ριμπάουντ, αλλά κι ο πλουραλισμός στην επίθεση απέδιδαν καρπούς κι αυτό φάνηκε στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου.

Διάστημα στο οποίο η ελληνική ομάδα έμοιαζε να κάνει… πάρτι κόντρα στους Ρώσους που έψαχναν να βρουν λύση απέναντι σε μία άμυνα που τους «έπνιγε» σε κάθε φάση. Το 41-34 του ημιχρόνου έγινε πολύ γρήγορα 51-39, αλλά οι Έλληνες παίκτες δεν αρκούνταν σε αυτό. Συνέχιζαν να παίζουν με πάθος (ο Μαυροκεφαλίδης κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα με τα 3 φάουλ του Μπουρούση), δεν άφηναν μπαλιά να πάει χαμένη και στο 34’ είχαν εκτινάξει τη διαφορά στο +22 (71-49). Κάπου εκεί ο Σβεντ που ήταν ωσεί παρών στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς ανέλαβε δράση. Με 18 συνεχόμενους δικούς του πόντους η ψαλίδα της διαφοράς άρχισε να κλείνει (το 71-49 έγινε 75-67), αλλά ο χρόνος ήταν σύμμαχος της ελληνικής ομάδας, που κατάφερε στα περίπου δύο λεπτά που απέμεναν να κρατήσει αυτό που είχε με τόσο κόπο χτίσει. Μία πολύτιμη νίκη (80-71), έστω και δίχως τη διαφορά των 22 πόντων.

Άλλωστε εκείνο που μετράει δεν είναι η διαφορά, αλλά ο τρόπος που η Ελλάδα πήρε αυτή τη νίκη. Με μυαλό, με σωστή τακτική, με προσοχή στις λεπτομέρειες και πάνω απ’ όλα με ομαδική δουλειά.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 41-34, 62-47, 80-71

Ελλάδα (Τρινκέρι): Σλούκας 7, Μπουρούσης 4, Ζήσης 5, Σπανούλης 11(2), Περπέρογλου 10, Φώτσης 3(1), Παπανικολάου 10(2), Μαυροκεφαλίδης 10, Καϊμακόγλου 11(1), Μπράμος, Πρίντεζης 9.

Ρωσία (Καράσεφ): Καράσεφ 10, Σοκόλοφ 7, Βαλίεφ 2, Φριντζόν 8(2), Κουλάγκιν 5, Σβεντ 17(1), Αντόνοφ 7(1), Μόνια 9(1), Κβοστόφ 6, Ζεβροσένκο.