Σωσσίδης:«Ιστορική ευθύνη της ΧΑΝΘ»

swssidis-ioannisΩς γενέτειρα του μπάσκετ στην Ελλάδα η ΧΑΝΘ φιλοδοξεί να τηρήσει την παράδοση της ανάπτυξης του αθλήματος σχεδόν έναν αιώνα μετά. Η ομάδα που ανδρώθηκαν ιερά τέρατα του ελληνικού μπάσκετ (Ταλιαδώρος, Τσικίνας, Γιαννουζάκος, Τσάβας, Τρόντζος, Ανανιάδης) αλλά και σύγχρονοι πρωταθλητές όπως ο Νίκος Ζήσης, φιλοδοξεί να επιστρέψει για τα καλά στον μπασκετικό χάρτη, έχοντας ήδη πολύ καλή πορεία στο νυν πρωτάθλημα της Β Εθνικής, στο Βορρά, προερχόμενη από τη Γ Εθνική.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας, Ιωάννης Σωσσίδης, τονίζει, μιλώντας στο basket.gr, την προσπάθεια που γίνεται για την σωστή ανάπτυξη του μπάσκετ στην ιστορική ομάδα.

Ως πρωτοπόρος του μπάσκετ απ τις αρχές του 20ου αιώνα, άρα και με βαριά κληρονομιά, πως πλαισιώνεται η προσπάθεια σας για ανάπτυξη του μπάσκετ;

«Η ΧΑΝΘ νιώθει ότι έχει μια Ιστορική ευθύνη απέναντι στο άθλημα της Καλαθόσφαιρας. Είναι άλλωστε αυτή που το έφερε στην Ελλάδα και αυτή που φρόντιζε επί δεκαετίες ολόκληρες να το διαδώσει. Είναι παράλληλα αυτή που ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες που κόσμησαν και κοσμούν τον κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτειακό αλλά και φυσικά αθλητικό βίο στην πατρίδα μας, οπότε η προσπάθεια μας είναι αδιάλειπτη. Είναι μια προσπάθεια που διαρκεί διαχρονικά επί 93 χρόνια και εξελίσσεται κάθε μέρα επί 24ώρου βάσεως, 365 μέρες το χρόνο, όπου το Μπάσκετ στους κόλπους του Συλλόγου μας έχει εξέχουσα θέση. Το άθλημα καλλιεργείται με συνέπεια, όπου οι Ακαδημίες μας σήμερα είναι πλαισιωμένες με 240 παιδιά και φυσικά έχει μια κάθετη δομή σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες από το σούπερ μίνι μέχρι την Ανδρική ομάδα. Εξακολουθούμε όμως να συνδυάζουμε τις αρχές του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλουμε να έχουμε στους αθλητικούς στίβους. Στόχος παραμένει η πολύπλευρη εκπαίδευση των αθλητών μας, στους οποίους επιδιώκουμε να δίνουμε τα εφόδια για να πλαισιώνουν τις εθνικές ομάδες, να εξελίσσονται και να αποκτούν οράματα, αλλά πάνω απ όλα να έχουν γαλουχηθεί με την αγάπη τους για τον αθλητισμό, το μπάσκετ και να παραμένουν ενεργοί σε αυτό μέσα από πολλές ιδιότητες, είτε ως αθλητές, είτε ως διαιτητές, ως προπονητές, ως παράγοντες ή ως επιστήμονες, επιχειρηματίες κλπ.».

– Ποια είναι η φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία των Ακαδημιών του μπάσκετ που έχετε και πόσο σημαντικός είναι για εσάς ο συνδυασμός διαπαιδαγώγησης και αθλητισμού;

«Οι αθλητικές Ακαδημίες μας, στο Μπάσκετ αλλά και στα υπόλοιπα 8 αθλήματα που καλλιεργούμε έχουν μια ενιαία φιλοσοφία. Λειτουργούν στα πλαίσια του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με στόχο την καλλιέργεια νοοτροπίας εκγύμνασης, αθλητικού πνεύματος, με τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι, την ορθή και ολοκληρωμένη εκμάθηση του αθλήματος, την κοινωνικοποίηση και την εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, μέσα από τις αρχές μας. Παράλληλα επιδιώκουμε να δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάδειξη αυτών που θα στελεχώσουν τις αγωνιστικές μας ομάδες, μέχρι το Ανδρικό τμήμα. Ταβάνι στον αθλητισμό δεν υπάρχει και μακάρι να «γεννιούνται» στους κόλπους μας αθλητικές ιδιοφυίες που θα πρέπει να ανοίγουν τα φτερά τους και να πετάνε πολύ πιο ψηλά από αυτό που μπορούμε να δώσουμε εμείς, όπως πρόσφατα ο Νίκος Ζήσης. Στόχος είναι ακόμη η δημιουργία της Σχολής Αθλητισμού όπου μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία τα παιδιά θα αγαπήσουν την άθληση και κατ επέκταση το Μπάσκετ για όλη τους την ζωή».

– Η ΧΑΝΘ έχει πολύ καλή παρουσία στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής αν και ανέβηκε φέτος απ τη Γ Εθνική. Μιλήστε μας για την προσπάθεια σας…

«Το πιο σημαντικό είναι η ομάδα να έχει διάρκεια. Σε αυτή τη λογική τα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και τα όνειρα όχι υπερφίαλα. Ως νεοφώτιστοι στη Β΄ Εθνική δεν θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τον πήχη στα ουράνια, γι αυτό και ως προτεραιότητα βάλαμε την άνετη παραμονή μας. Το ξεκίνημα ήταν εντυπωσιακό και στον πρώτο γύρο ανήκουμε στους πρωταγωνιστές. Αν αυτό δεν καταφέρουμε να το θωρακίσουμε κινδυνεύουμε να έχουμε μια ανώμαλη προσγείωση. Η προσπάθειά μας λοιπόν θα συνεχιστεί μέσα από την καθημερινή δουλειά και σύνθημα παραμένει η διαρκής βελτίωση. Μυστικό για την πορεία μας (όχι μόνο φέτος αλλά στα τελευταία χρόνια) δεν υπάρχει, εκτός κι αν θεωρείται ως τέτοιο το καλό κλίμα, ο σωστός προγραμματισμός και η διοικητική στήριξη. Επιπρόσθετα έχουμε την τύχη να διαθέτουμε από τις καλύτερες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και οι αθλητές μας έχουν όλα τα στοιχειώδη για να νιώθουν ότι αυτό που κάνουν έχει αν μη τι άλλο, μια αξιοπρέπεια».

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας, όσον αφορά στο Ανδρικό, αλλά και όλου του συλλόγου, για το μπάσκετ γενικότερα;

«O στόχος για την Ανδρική Ομάδα είναι η συνεχής βελτίωση. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι ως ερασιτεχνικό σωματείο και με βάση τις καταστατικές μας αρχές δεν μπορούμε ή αν θέλετε, δεν θέλουμε να γίνουμε ΚΑΕ, ωστόσο η σταθεροποίησή μας στο υψηλότερο ερασιτεχνικό επίπεδο περικλείει τα «θέλω» μας. Παράλληλα αυτό θέλουμε να το πετύχουμε με αθλητές που θα βγαίνουν από τα σπλάχνα μας και με όσο το δυνατόν λιγότερες «εξωτερικές» προσθήκες. Το Μπάσκετ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του συλλόγου και η πρόσφατη εκδήλωση με τα εγκαίνια του πρώτου και μοναδικού Μουσείου Μπάσκετ καταδεικνύει ένα μέρος του ενδιαφέροντος αυτού αλλά και της ιστορικής κληρονομιάς που έχουμε να κληροδοτήσουμε την ιστορική μας ευθύνη και στις επόμενες γενιές. Το τμήμα ολόκληρο έχει μπει σε νέες βάσεις και η παρουσία της εμβληματικής μας μορφής, του Μιχάλη Γιαννουζάκου, ως τεχνικού διευθυντή εγγυάται ότι το μέλλον μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο….».