EUROLEAGUE: Ήττα στα… σημεία για τον Παναθηναϊκό!

sonny-weems_cska-pao_playoffΤην ευκαιρία για ένα μεγάλο break έχασε ο Παναθηναϊκός, που ηττήθηκε στην παράταση με 77-74 απ’ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά έδειξε ότι είναι ικανός για να πετύχει το πολυπόθητο “σπάσιμο” της έδρας και να πάρει το εισιτήριο για το Final 4! Η ελληνική ομάδα “πλήρωσε” τις αδυναμίες της, αλλά και τα λάθη της στα κρίσιμα σημεία, τα οποία κι εκμεταλλεύτηκαν οι Ρώσοι που βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο τόσο λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας, όσο και του έξτρα 5λέπτου. Όμως και σ’ αυτά τα δύο καθοριστικής σημασίας σημεία της αναμέτρησης η… τύχη γύρισε την πλάτη στον Παναθηναϊκό, που είδε τον αρχηγό του Δημήτρη Διαμαντίδη να γίνεται ο “μοιραίος”, αφού σητν κανονική διάρκεια ο “3D” εγκλωβίστηκε κι έτσι το ματς πήγε στην παράταση, ενώ στο τέλος της παράτασης το τρίποντό του (με το σκορ στο 77-74) βρήκε στη στεφάνη και τους Ρώσους να πανηγυρίζουν…

Ο Παναθηναϊκός έχασε στα… σημεία την ευκαιρία που είχε, αλλά σίγουρα εκείνο που έδειξε είναι ότι μπορεί να κάνει το break. Κι η ευκαιρία του είναι τη Μ. Παρασκευή στο δεύτερο ματς των δύο ομάδων στα play off.

Αρκεί, βέβαια σ’ εκείνο το ματς οι “πράσινοι” να διορθώσουν τα κακώς κείμενα αυτής της πρώτης αναμέτρησης. Όπως την άμυνα πάνω στον Γουίμς ο οποίος κι έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό – δίχως να είναι ο μόνος που “πλήγωσε” τους “πράσινους”, καθώς κι οι Χάινς, Φριτζόν και Κριάπα έβαλαν δύσκολα στην άμυνα της ελληνικής ομάδας -, αλλά και τα λάθη που έκαναν οι παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Και μάλιστα λάθη σε κρίσιμα σημεία, τα οποία θα μπορούσαν εάν είχαν αποφευχθεί να δώσουν το μεγάλο “διπλό”.

Παρόλ’ αυτά ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι έχει καλά στοιχεία. Δεν πανικοβλήθηκε απ’ την εκνευριστική του αστοχία απ’ τα 6,75, την οποία επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν οι Ρώσοι. Άφηναν τους “πράσινους” να σουτάρουν τρίποντα, βλέποντας ότι είχαν 0/7, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τους ψηλούς τους και κυρίως τον Χάινς που με 9 πόντους στο πρώτο 10λεπτο έκανε μεγάλη ζημιά. Η αδυναμία του Παναθηναϊκού και στον τομέα των ριμπάουντ (11-5) ήταν κι αυτή ένα στοιχείο που επέτρεπε στους Ρώσους να προηγηθούν με 19-12 λίγο πριν το τέλος της περιόδου, δείχνοντας ότι θέλουν να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Ο Παναθηναϊκός ωστόσο στο δεύτερο 10λεπτο φρόντισε ν’ αλλάξει τακτική. Άφησε κατά μέρος τον… βομβαρδισμό απ’ τα 6.75 (μόνο 1 τρίποντο σούταρε σε όλο το 10λεπτο), πήγε σε πιο κοντρολαρισμένες επιθέσεις κι έψαξε λύσεις στην… ασθμαίνουσα επίθεσή του. Παρότι, βέβαια δεν είχε δημιουργία στο παιχνίδι του, κατάφερε να περιορίσει τις χαμένες μάχες των ριμπάουντ, αλλά και ν’ αντέξει στην πολυφωνία που παρουσιάζαν οι Ρώσοι (Χάινς, Φριτζόν, Κριάπα και Γουίμς) και σταδιακά “μάζεψε” τη διαφορά.

Το 31-18 στο 15′ έγινε 44-40 στο 23′ χάρη στην καλή άμυνα, αλλά και τα τρίποντα. Διότι τα σουτ απ’ τα 6,75 άρχισαν να μπαίνουν (οι Ματσιούλις και Φώτσης έδωσαν το σύνθημα) και το παιχνίδι πήρε… φωτιά! Οι “πράσινοι” εγκλώβισαν για τα καλά την ΤΣΣΚΑ, που είδε τον Παναθηναϊκό παρά τα λάθη που έκανε και τις χαμένες επιθέσεις του, να προσπερνάει στο 36′ (62-64). Πλέον η πλάστιγγα έδειχνε να γέρνει υπέρ της ελληνικής ομάδας, που με υπομονή στην επίθεσή της και με τον Λάσμε να δίνει κι αυτός λύσεις, βρέθηκε στο 65-69 λίγο πριν το τέλος. Αλλά η αμυντική ολιγωρία του Παναθηναϊκού πάνω στον Γουίμς του στοίχισε, αφού ο Αμερικανός ήταν εκείνος που έκανε τη ζημιά, ισοφαρίζοντα σε 70-70 μ’ ένα τρίποντό του. Ο Διαμαντίδης δεν μπόρεσε να βρει διάδρομο στην τελευταία επίθεση του ματς, το 72-72 που έγραφε το ταμπλό έμεινε ως είχε και το παιχνίδι πήγε στην παράταση.

Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός και πάλι έδειξε ότι μπρούσε να έχει το πάνω χέρι, βρέθηκε να προηγείται με 72-74, αλλά πέταξε στα… σκουπίδια συνεχόμενες ευκαιρίες για να “τελειώσει” το παιχνίδι. Κι αυτό το “πλήρωσε”, αφού η ΤΣΣΚΑ κατάφερε με τους Γουίμς και Χάινς να περάσει μπροστά (77-74), ενώ ο Διαμαντίδης δεν μπόρεσε στο τελευταίο σουτ να στείλει το παιχνίδι στη δεύτερη παράταση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους Ρώσους να κάνουν το 1-0 στη σειρά…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-14, 40-33, 58-56, 72-72, 77-74
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Μίτσοφ 2, Φριτζόν 10 (2), Τζάκσον 5 (1), Πάργκο 1, Κρστιτς 5, Ουίμς 21 (3), Βοροντσέβιτς, Κάουν 1, Χριάπα 17 (2), Χάινς 15.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι 3, Μπατίστ, Φώτσης 6 (2), Ούκιτς 2, Λάσμε 14, Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 10 (2/10τρ.), Γκιστ 9, Ματσιούλις 14 (2), Ράιτ 12.

Το πρόγραμμα των play off
Μ. Τρίτη
Μπαρτσελόνα – Γαλατάσαραϊ 88-61 (1-0)
Ρεάλ Μ. – Ολυμπιακός 88-71 (1-0)

Μ. Τετάρτη
ΤΣΣΚΑ Μ. – Παναθηναϊκός 77-74 (1-0)
Αρμάνι – Μακάμπι 99-101 (0-1)

Μ. Πέμπτη
Ρεάλ Μ. – Ολυμπιακός
Μπαρτσελόνα – Γαλατάσαραϊ

Μ. Παρασκευή
ΤΣΣΚΑ Μ. – Παναθηναϊκός
Αρμάνι – Μακάμπι