Ήττα-χαστούκι στην εθνική…
ΕΛΛΑΔΑ – ΠΓΔΜ 58-72

Τα μηνύματα είχαν σταλεί στα δύο πρώτα παιχνίδια στο Alytus για την εθνική ομάδα, αλλά οι… παραλήπτες τους μάλλον δεν τους είχαν δώσει τη δέουσα σημασία. Κι αυτό το πλήρωσαν. Και μάλιστα ακριβά. Η ήττα με 72-58 απ’ την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονία, κατά το ελληνικόν τα Σκόπια, ήταν ένα γερό χαστούκι για την ελληνική ομάδα, που την βάζει πλέον σε περιπέτειες στη μάχη της πρωτιάς στον όμιλο, αλλά και για το “μέλλον” της στην διοργάνωση καθώς η εθνική μας στην επόμενη φάση θα “κουβαλάει” αυτή την ήττα…

Μία ήττα που ήρθε δια χειρός ΜακΚάλεμπ, ο οποίος μπορεί στο πρώτο 20λεπτο να μην “μίλησε” (το τελείωσε με 6 πόντους), αλλά στο δεύτερο εκμεταλλευόμενος την κακή άμυνα της Ελλάδας, την “σκότωσε”! Πέτυχε συνολικά 21 πόντους στο δεύτερο μισό του ματς, έκανε άνω-κάτω την ελληνική άμυνα κι έδωσε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς στις εξέδρες να εντείνουν τα προκλητικά τους συνθήματα.

Μπορεί ο ΜακΚάλεμπ να ήταν ο… δήμιος της ελληνικής ομάδας, όμως επί της ουσίας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα “πλήρωσε” τα δικά του λάθη. Τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκε απ’ το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό του ματς. Μπήκε στο παρκέ δίχως να έχει τη δέουσα προσοχή σ’ έναν αντίπαλο που είχε δείξει και στο προηγούμενο παιχνίδι ότι είναι δυνατός, ότι διαθέτει παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημία και φάνηκε σα να μην είχε μελετήσει τα σημεία στα οποία “χτυπούν” οι Σκοπιανοί. Οι οποίοι απ’ την πλευρά τους ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ήξεραν πως να χτυπήσουν την ελληνική άμυνα, επέβαλλαν το ρυθμό τους και από τη στιγμή που άρχισαν να πετυχαίνουν και τα τρίποντα, τότε το έργο τους έγινε πολύ πιο εύκολο.

Η νίκη ήρθε για τα Σκόπια σαν σε… περίπατο, καθώς η αντίσταση της ελληνικής ομάδας ήταν σπασμωδική και με αναλαμπές. Παρότι είδε τους Γκετσέφσκι και Άντις στο ξεκίνημα να κάνουν πάρτι στην ελληνική ρακέτα και τον Ιλιέφσκι να “πυροβολεί” απ’ τα 6.75, παρέμεινε… απαθής. Δεν έβγαλε δύναμη και ψυχή στο παρκέ, συνέχισε να παίζει χαλαρά, οι επιλογές της στην επίθεση ήταν νευρικές και συνάμα άστοχες και φάνηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Προσπάθησε ν’ αλλάξει κάτι “ταΐζοντας” τον Μπουρούση κι αυτό την έφερε μπροστά με 21-6, αλλά οι Σκοπιανοί είχαν τον τρόπο να παραμένουν ζωντανοί και βρέθηκαν με το τέλος του ημιχρόνου μπροστά με 29-30.

Το… καμπανάκι που είχαν χτυπήσει τα Σκόπια, δεν φάνηκε να το ακούν στο ελληνικό συγκρότημα, που συνέχισε να παίζει το ίδιο “κοιμισμένα”. Ο ΜακΚάλεμπ “όπλισε” (από τους 4 πόντους του πρώτου ημιχρόνου, σημείωσε 13 σε λιγότερο από 10 λεπτά!) και με τη συνδρομή των Άντιτς και Γκετσέσφκι έφερε τα Σκόπια αρχικά στο 42-50 και έστειλε το δείκτη στο 53-63 στο 35′. Η ψυχολογία είχε πλέον στρογγυλοκαθίσει στο στρατόπεδο των Σκοπιανών, που έψαξαν την ευρείας έκταση νίκη. Βρέθηκαν στο +17 (53-70) λίγο πριν το τέλος, πριν αντιδράσει η ελληνική ομάδα, καλύπτοντας κάπως τη… ζημιά. Το τελικό 58-72, πάντως πανηγυρίστηκε απ’ τους Σκοπιανούς σε παρκέ και εξέδρες κι έβαλε σε προβληματισμό την ελληνική ομάδα, που θα πρέπει να διορθώσει άμεσα τα κακώς κείμενά της, διότι διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα.

Το ματς με το Μαυροβούνιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία πλέον και ο Ηλίας Ζούρος, αλλά κι οι διεθνείς πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς για να μην μπλέξουν σε περιπέτειες.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-16, 29-30, 47-50, 58-72
ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Μπουρούσης 10 (10 ριμπ.), Ζήσης 9 (8 ριμπ.), Βασιλειάδης 3, Καλάθης 7, Φώτσης 16, Παπανικολάου 1, Μαυροειδής 1, Μπράμος, Κουφός 3, Σλούκας, Καϊμακόγλου 6.
ΠΓΔΜ (Ντοκουζόβσκι): Ιλιέφσκι 6, Σοκόλοφ, ΜακΚάλεμπ 27, Β. Στογιανόφσκι, 3 Ντ. Στογιανόφσκι 3, Σιμονόφσκι, Γκετσέφσκι 11, Άντιτς 12 (8 ριμπ.), Τσεκόφσκι 11, Σαμαρτζίσκι.