Οι 10 καλύτερες μπασκετικές ταινίες

Το Hoop dreams είχε χαρακτηριστεί από μερίδα κριτικών ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς, σε μια περίοδο που ο Κουέντιν Ταραντίνο άφηνε ανεξίτηλο το σκηνοθετικό στίγμα του με το Pulp Fiction και ο Ρόμπερτ Ζεμέκις σάρωνε τα πάντα με το Forrest Gump. Το Hoosiers έφτασε μέχρι τα Οσκαρ, ενώ πολύ αργότερα ο Ρέι Αλεν άνοιγε μάτια με τις υποκριτικές του ικανότητες στο He got game.

Οι ταινίες με θέμα το μπάσκετ δεν είναι λίγες και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και πολύ αξιόλογες. Κάναμε μια… βόλτα, λοιπόν, μέχρι το Χόλιγουντ και επιλέξαμε τα 10 καλύτερα, τα πιο πολυσυζητημένα αν θέλετε, κινηματογραφικά φιλμ με θέμα το μπάσκετ που έχουν γυριστεί ποτέ. Η σειρά είναι υποκειμενική και… συζητήσιμη. Οσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες μπασκετικές ταινίες (και είναι… πάρα πολλές), θα περιμένετε μέχρι αύριο…

1. Hoosiers (1986)

Πρωταγωνιστές: Τζιν Χάκμαν, Μπάρμπαρα Χέρσι, Ντένις Χόπερ.
Υπόθεση: Η σχεδόν διαλυμένη ομάδα μπάσκετ του μικρού γυμνασίου της Ιντιάνα, το Χίκορι, φτάνει στον πολιτειακό τίτλο, μετά την έλευση του στιγματισμένου προπονητή Νόρμαν Ντέιλ. Είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία του άσημου γυμνασίου Μάιλαν, το οποίο κατέκτησε τον τίτλο το 1954.
Trivia: Η αρχική επιλογή των παραγωγών ήταν το ρόλο του Ντέιλ να υποδυθεί ο Τζακ Νίκολσον, αλλά λόγω διαφορών πήγε τελικά στον Χάκμαν.
Βραβεία: Το 1987 κατέκτησε το Οσκαρ καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου (Ντένις Χόπερ) και μουσικής επένδυσης (Τζέρι Γκόλντσμιθ).

2. Hoop dreams (1994)


Πρωταγωνιστές
: Γουίλιαμ Γκέιτς, Αρθουρ Εϊτζι.
Υπόθεση: Ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή δύο γυμνασιακών αστέρων του Σικάγο, οι οποίοι ονειρεύονται να παίξουν στο ΝΒΑ. Χρειάστηκε 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί και έχει διάρκεια 171 λεπτά.
Trivia: Είναι ένα από τα 10 πιο κερδοφόρα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν ποτέ. Η Διεθνής Ενωση Ντοκιμαντέρ το ψήφισε το 2007 ως το καλύτερο όλων των εποχών.
Βραβεία: Το 1995 κατέκτησε το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ Σαντανς για το καλύτερο ντοκιμαντέρ.

3. He got game (1998)


Πρωταγωνιστούν
: Ντένζελ Γουάσινγκτον, Ρέι Αλεν, Μίλα Γιόβοβιτς, Τζον Τορτούρο.
Υπόθεση: Ο Τζίζας Σάτλσγουορθ (Αλεν) είναι το μεγαλύτερο ταλέντο της χώρας και μόλις τελειώνει το γυμνάσιο, όλα τα καλά κολέγια τον διεκδικούν. Ενα από αυτά είναι και το κολέγιο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, ο οποίος βάζει τον πατέρα του Τζίζας (ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για τον εξ αμελείας φόνο της συζύγου του) να τον επηρεάσει, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του…
Trivia: Ο Σπάικ Λι προσέφερε το ρόλο στον Ρέι Αλεν στο ημίχρονο ενός αγώνα των Μπακς στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρνεν! Ο άσος των Σέλτικς έκανε επί 8 εβδομάδες μαθήματα υποκριτικής πριν από την ταινία.

4. Glory road (2006)


Πρωταγωνιστούν
: Τζος Λούκας, Ντέρεκ Λουκ, Τζον Βόιτ.
Υπόθεση: Η πραγματική ιστορία του μικρού πανεπιστημίου Τέξας Γουέστερν (νυν Τέξας Ελ Πάσο), το οποίο κατέκτησε τον τίτλο του NCAA το 1966, έχοντας για πρώτη φορά στη βασική πεντάδα του πέντε μαύρους παίκτες.
Trivia: Ο ρόλος του προπονητή Ντον Χάσκινς προοριζόταν αρχικά για τον Μπεν Αφλεκ, πριν καταλήξει στον λιγότερο διάσημο Τζος Λούκας.

5. Finding Forrester (2000)


Πρωταγωνιστές
: Σον Κόνερι, Ρομπ Μπράουν, Μπάστα Ράιμς.
Υπόθεση: Ο 16χρονος Τζαμάλ Γουάλας είναι εξαιρετικός παίκτης και συνάμα άριστος μαθητής. Οταν όμως συναντά τον συγγραφέα Γουίλιαμ Φόρεστερ, γίνονται φίλοι και ανακαλύπτει το φυσικό ταλέντο του στο γράψιμο…

6. White men can’t jump (1992)


Πρωταγωνιστές
: Γουέσλι Σνάιπς, Γούντι Χάρελσον.
Υπόθεση: Ο (λευκός) Μπίλι Χόιλ ζει βάζοντας στοιχήματα με (μαύρους) παίκτες του streetball στα ανοιχτά γήπεδα του Λος Αντζελες, μέχρι που αποκτά συμπαίκτη έναν εξ αυτών (Σνάιπς), προκειμένου να βγάλουν λεφτά. Το κακό είναι ότι ο Μπίλι (Χάρελσον) χρωστάει σε γκάνγκστερς…
Trivia: Μικρή εμφάνιση στην ταινία κάνει ο Γκάρι Πέιτον.

7. Coach Carter (2005)


Πρωταγωνιστούν
: Σάμιουελ Τζάκσον.
Υπόθεση: Ο Κεν Κάρτερ αναλαμβάνει την ομάδα του παλιού γυμνασίου του, όπου το όνομά του ήταν θρύλος ως παίκτης. Η ομάδα είναι αήττητη, όταν όμως ο κόουτς Κάρτερ μαθαίνει ότι οι παίκτες του είναι… σκράπες στα θρανία, αποφασίζει να αναστείλει κάθε αθλητική εκδήλωση. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο πανεπιστήμιο Ρίτσμοντ το 1999.
Trivia: Σε μια σκηνή υπάρχει διαφήμιση ενός παιχνιδιού για Xbox. Μόνο που η συγκεκριμένη κονσόλα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2001, δύο χρόνια μετά το έτος που (υποτίθεται ότι) διαδραματίζονται τα γεγονότα της ταινίας…

8. Space Jam (1996)


Πρωταγωνιστές
: Μάικλ Τζόρνταν, Μπιλ Μάρεϊ.
Υπόθεση: Εξωγήινα καρτούν απαγάγουν τα Looney Tunes, τα οποία τα προκαλούν σε έναν αγώνα μπάσκετ με έπαθλο την απελευθέρωσή τους. Τα Nerdlucks, όμως, επιστρέφουν στη Γη και κλέβουν το ταλέντο από τους Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Πάτρικ Γιούιν, Μάγκσι Μπογκς, Λάρι Τζόνσον και Σον Μπράντλεϊ. Ετσι, τα Looney Tunes ζητούν από τον Μάικλ Τζόρνταν να επιστρέψει στην ενεργό δράση…
Trivia: Είναι μακράν των υπολοίπων η πιο επιτυχημένη, οικονομικά, ταινία με θέμα το μπάσκετ. Είχε έσοδα 65 εκατομμύρια ευρώ στις ΗΠΑ και 168 εκ. παγκοσμίως.
Βραβεία: Το «I believe I can fly» του R. Kelly κατέκτησε το 1998 το βραβείο Grammy για το καλύτερο τραγούδι ταινίας.

9. Forget Paris (1995)

Πρωταγωνιστές
: Μπίλι Κρίσταλ, Ντέμπρα Γουίνγκερ.
Υπόθεση: Ο Μάικι Γκόρντον είναι διαιτητής του ΝΒΑ, αλλά όταν χάνει τον πατέρα του υποχρεώνεται να πάει στο Παρίσι για την κηδεία του. Εκεί ερωτεύεται μία υπάλληλο των αμερικανικών αερογραμμών και η επιστροφή στην καθημερινότητα αποδεικνύεται πολύ δύσκολη… Το θέμα του Forget Paris δεν είναι το μπάσκετ, ωστόσο αποτελεί το background ολόκληρης της ταινίας.
Trivia: Ο αγώνας των Πίστονς με τους Λέικερς διεξάγεται στην… America West Arena του Φοίνιξ! Ουπς…

10. Blue Chips (1994)

Πρωταγωνιστές: Νικ Νόλτε, Σακίλ Ο’ Νιλ, Πένι Χάρνταγουεϊ, Μπομπ Κούζι.
Υπόθεση
: Το (φανταστικό) κολέγιο Γουέστερν Γιουνιβέρσιτι χάνει συνεχώς και ο Πιτ Μπελ (Νόλτε) κινδυνεύει με απόλυση. «Αναγκάζεται» λοιπόν να δωροδοκίσει ένα ανατέλλων αστέρι από γυμνάσιο (Ο’ Νιλ) προκειμένου να επιστρέψει στις επιτυχίες.
Trivia:
Ο Σακίλ Ο’ Νιλ είχε παραστεί στην πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα, αφού βρισκόταν στη χώρα μας για διαφημιστικούς λόγους! Στην ταινία παίζει και ο… Σάσα Χούπμαν, που τρία χρόνια αργότερα υπέγραψε στον Παναθηναϊκό.

… to be continued