Η Α1… “μιλάει” για την Α2 (Μέρος Α’)

Το πρωτάθλημα της Α2… κάλεσε τάιμ άουτ, καθώς οι εορταστικές μέρες προσφέρονται για χαλάρωση και ξεκούραση. Ηδη στις πρώτες οχτώ κιόλας αγωνιστικές το πρωτάθλημα δείχνει να είναι άκρως ανταγωνιστικό, ίσως και ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών αφού δεν είναι λίγες οι ανατροπές που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής.

Το δείγμα μπορεί να μην είναι μεγάλο αλλά οι ομάδες έχουν παρουσιάσει τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφίας τους. Ομως ποιος είναι το φαβορί για άνοδο; Ποιος για τον υποβιβασμό; Αλήθεια ποια τελικά η διαφορά της Α1 με την Α2;

Σε αυτές τις ερωτήσεις απάντησαν κάποιοι που πέρασαν από την κατηγορία, άλλοι για περισσότερα και άλλοι για λίγα χρόνια. Συγκεκριμένα σήμερα μας απαντά ο Σάκης Καρύδας, που αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην κατηγορία το 2003 με την Ξάνθη και το 2009 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α1 με τον Ηλυσιακό, του οποίου συνεχίζει να φορά τη φανέλα μέχρι σήμερα. Ο 31χρονος γκαρντ είναι ένας από τους καλύτερους γνώστες της κατηγορίας με θητεία σε Ηλυσιακό, ΜΕΝΤ, ICBS και Ξάνθη

“Μεγάλο φαβορί ο ΚΑΟΔ”

«Θεωρώ πως ο ΚΑΟΔ είναι το μεγάλο φαβορί για την άνοδο, διαθέτει καλό ρόστερ με έμπειρα παιδιά. Είναι μια ομάδα που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, έχει σοβαρό πρόεδρο και καλό προπονητή. Ολο λοιπόν, το σύνολο τον κάνει μία ομάδα που εύκολα ή δύσκολα θα ανέβει σίγουρα» αναφέρει αρχικά ο γκαρντ των «κιτρινόμαυρων» και συνεχίζει:

«Από εκεί και μετά υπάρχουν 4-5 ομάδες που θα διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση. Το Ρέθυμνο θα παλέψει μέχρι τέλους και ακολουθούν οι Σέρρες και κυρίως ο Πανελευσινιακός που διαθέτει όλα τα… φόντα. Επίσης, ο Απόλλωνας, ο οποίος αν και βρίσκεται πίσω, πιστεύω ότι σταδιακά θα φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.  Είναι μία ομάδα που έχει δύσκολη έδρα και μπασκετικό κοινό. Δεν θα μου φανεί παράξενο να κάνει την έκπληξη. Επίσης, ο Πιερικός έχει καλό σύνολο, είναι μία ομάδα που δύσκολα μπορείς να την κερδίσεις στην έδρα της, ενώ εκτός παρουσιάζεται ανταγωνιστικός».

“Δεν θα κινδυνεύσει η Νήαρ”

Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην τον ρωτήσουμε και για τις ομάδες που δεν έχουν φανεί αρκετά δυνατές: «Αρκετές θα είναι οι ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή, όπως το Αργος. Ακόμα, ο Κόροιβος που παλεύει τα παιχνίδια, έχει χάσει αρκετά στον πόντο. Η Ολυμπιάδα Πατρών που φέρνει περίεργα αποτελέσματα, αλλά και ο Πανερυθραϊκός. Οσο για τη Νήαρ Ηστ πιστεύω ότι θα “ξυπνήσει” και στο τέλος θα τα καταφέρει και δεν θα κινδυνεύσει».

Αν και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα. Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις γιατί οι ομάδες μεταξύ τους δεν έχουν τεράστιες διαφορές. Από βδομάδα σε βδομάδα μπορεί να υπάρξουν τεράστιες αλλαγές. Με δύο νίκες μπορεί να βρεθείς τέταρτος και με δύο ήττες να κινδυνεύσεις».

“Η Α2 είναι πιο συναρπαστική από την Α1”

Ο Σάκης Καρύδας τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζεται στα “μεγάλα σαλόνια”. Ποιες  είναι λοιπόν οι διαφορές της Α1 με την Α2; «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε τεράστια διαφορά, όμως η ψαλίδα έχει κλείσει. Οι ομάδες στην Α1 αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να παίζουν νεαροί παίκτες από 20-23 ετών, οι κοινοτικοί είναι λίγοι, ενώ και οι ξένοι που υπάρχουν δεν είναι πλέον τόσο καλοί, πλην αυτών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Υπάρχει διαφορά στον τρόπο παιχνιδιού, στην Α2 το μπάσκετ είναι πιο σκληρό και προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις, ενώ στην Α1 ξέρεις  πάνω κάτω τα αποτελέσματα. Αν και οι ομάδες πλέον είναι της ίδιας δυναμικότητας, Αρης και ΠΑΟΚ δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί. Το πρωτάθλημα της Α2 είναι πιο συναρπαστικό, ο καθένας μπορεί να κερδίσει τον άλλον, ενώ και οι έδρες είναι πιο “σκληρές”».

“Ανταγωνιστικό, αλλά υποδεέστερο”

Ομως τι μπορεί να έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων στην Α2; «Πριν από 3-4 χρόνια, από τις 15 ομάδες οι 13 ήταν… ομαδάρες! Δεν μπορούσες να πεις με βεβαιότητα ότι κάποιος μπορούσε να κερδίσει κάποιο ματς. Στα 30 παιχνίδια αν έπαιρνες τα 20 ανέβαινες. Τώρα με εννέα ήττες μπορεί και να μην τα καταφέρεις. Πλέον, το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό γιατί είναι υποδεέστερο. Παλιά όλες οι ομάδες είχαν καλούς παίκτες, υπήρχαν ομάδες που γνώρισαν συνεχόμενες ανόδους, από Β’ σε Α2 και Α1, όπως η Ολυμπιάδα Πατρών. Τώρα υπάρχουν 6-7 καλές ομάδες, 3-4 μέτριες  και οι υπόλοιπες παλεύουν για την παραμονή. Ομως το επίπεδο έχει πέσει τόσο σε Α1 όσο και Α2».

to be continued…