Του έκοψε τα… φτερά!

Χρειάστηκαν τέσσερις ώρες και δέκα λεπτά για να ολοκληρωθεί ο επεισοδιακός πρώτος ημιτελικός του κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό!

Η επικράτηση των Πειραιωτών με 79-60 τους δίνει ένα σαφέστατο προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό (κι ας υπάρχει και δεύτερο παιχνίδι), αλλά αυτό είναι το τελευταίο που θα πρέπει ν’ απασχολεί όλους όσοι αγαπούν το μπάσκετ. Διότι οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στο κλειστό της Πυλαίας περισσότερο θα πρέπει να προβληματίσουν. Οι περίπου 5000 οπαδοί του ΠΑΟΚ οδηγήθηκαν εκτός γηπέδου, διότι μία μερίδα εξ’ αυτών θέλησαν να δείξουν τη… μαγκιά τους, ξεχνώντας πως με την κίνησή τους, να πετάξουν δηλαδή κάποιο αντικείμενο στο παρκέ, δεν χτύπησαν μόνο τον διαιτητή Χριστοδούλου. Πολύ περισσότερο αυτή η κίνηση έκοψε τα… φτερά στην ίδια τους την ομάδα!!! Τον ΠΑΟΚ. Ο οποίος είχε ελπίδες για να διεκδικήσει το μερίδιο της νίκης που του αναλογούσε. Και το ‘δειχνε, μάλιστα, με την αντεπίθεση που είχε εξαπολύσει… Αλλά η «εξυπνάδα» αυτού του ενός ή, των δύο –δεν έχει σημασία το πόσοι ήταν οι «μάγκες» που εκτόξευσαν το αντικείμενο προς τα παρκέ, χτυπώντας στο κεφάλι τον διαιτητή – στέρησαν απ’ την ομάδα τους τη δυνατότητα αυτή.

Το ηλεκτρονικό ταμπλό του κλειστού της Πυλαίας έγραφε 3:07 για να ολοκληρωθεί το τρίτο δεκάλεπτο της πρώτης αναμέτρησης στο πλαίσιο του κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Το σκορ ήταν 37-47 υπέρ των Πειραιωτών, αλλά με τον ΠΑΟΚ να έχει ξεκινήσει μία αντεπίθεση διαρκείας, καλύπτοντας το -18 στο οποίο είχε βρεθεί και δείχνοντας διάθεση να μετατρέψει και πάλι το ματς σε ντέρμπι. Κι όμως… Κάποιος ανεγκέφαλος οπαδός (επιεικής χαρακτηρισμός) έριξε ένα αντικείμενο, το οποίο βρήκε τον πρώτο διαιτητή της αναμέτρησης Χρήστο Χριστοδούλου στο κεφάλι. Αυτό ήταν και το… κερασάκι στην τούρτα, για τον ρέφερι ο οποίος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα… Η αντίδρασή του ήταν άμεση. Κάλεσε τους δύο άλλους διαιτητές (Φούφη, Σταματόπουλο) και όλοι μαζί αποχώρησαν στ’ αποδυτήρια. Εκεί ο Χριστοδούλου ξεκαθάρισε στους αρμόδιους ότι το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί μόνο εάν εκκενωθεί το γήπεδο…

Όπερ και εγένετο, έστω και με την διαδικασία να έχει ρυθμό… χελώνας! Διότι ο πυρήνας των φανατικών οπαδών του ΠΑΟΚ δεν αποχωρούσε απ’ το κλειστό, παρά τις εκκλήσεις των ιθυνόντων τον σύλλογο. Τελικά κι αφού είχαν περάσει κάτι περισσότερο από δύο ώρες (!!!) κι οι τελευταίοι… φανατικοί του «δικέφαλου» αποχώρησαν (και με την παρέμβαση της αστυνομίας) και το ματς ξεκίνησε εκ νέου. Η διακοπή, ωστόσο, έκανε τη… ζημιά της στον ΠΑΟΚ, αφού ο ρυθμός που είχε βρει, χάθηκε και μαζί κι η όποια ελπίδα για ανατροπή. Η ήττα (60-79) ήρθε μάλλον φυσιολογικά, καθώς ο Ολυμπιακός είχε περισσότερες επιλογές και τις εκμεταλλεύτηκε, παίρνοντας το σκορ που ήθελε και κάνοντας το πρώτο (και ουσιαστικό βήμα) για να βρεθεί στον τελικό της διοργάνωσης.

Πριν την διακοπή αυτή, πάντως, το ματς είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διακυμάνσεις. Ο ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα έδειξε να έχει διάθεση να κοντράρει τον Ολυμπιακό, παίζοντας  κοντρολαρισμένα και με τον Παπαδόπουλο να “κάνει παιχνίδι” έμεναν κοντά στο σκορ. Κάτι που ανάγκασε τον Ίβκοβιτς ν’ αλλάξει τα πλάνα του, ρίχνοντας στο παρκέ τόσο τον Σπανούλη, όσο και τον Παπαλουκά. Οι δύο διεθνείς των ερυθρολεύκων άνοιξαν τους διαδρόμους στην αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ και μαζί την… ψαλίδα της διαφοράς. Το ταμπλό έγραφε στο 14′ 16-26 κι ο Μαρκόπουλος κάλεσε τους Παπαδόπουλο και Γκετσέφσκι, που είχαν καθίσει στον πάγκο για να πάρουν ανάσες, να περάσουν άμεσα στο παρκέ, μήπως και μπορέσουν να μαζέψουν τη διαφορά. Η παρουσία τους, ωστόσο, όπως κι εκείνη του Μάρσαλ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, καθώς ο Ολυμπιακός είχε μεγαλύτερο “βάθος” στις επιλογές του και με το Νεστέροβιτς να περιορίζει το “Λάζο”, έστειλε το δείκτη στο +18 (22-40) λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου (25-40).

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο δείκτης ανέβηκε και πάλι στο +18 για τον Ολυμπιακό, αλλά κάπου εκεί άρχισε η αντεπίθεση των γηπεδούχων. Ο ΠΑΟΚ “έσφιξε” την άμυνά του κι ανάγκασε τους αντιπάλους του σε σωρεία λανθασμένων επιλογών. Μ’ ένα σερί 8-0, μάλιστα άρχισε να επιστρέφει στο παιχνίδι… Όμως σ’ αυτή την αντεπίθεσή του, δεν είχε στο πλευρό του και την συμπαράσταση όλων των οπαδών του, καθώς όπως προαναφέραμε κάποιος εκ των περίπου 5000 που βρέθηκαν στο κλειστό της Πυλαίας, στόχευσε και πέτυχε τον Χριστοδούλου, οδηγώντας στη μακρά διακοπή της αναμέτρησης… Μία διακοπή, που έμελλε να είναι μοιραία για τον ΠΑΟΚ. Όχι μόνο στον θεσμό του κυπέλλου, αλλά δεν  αποκλείεται τα όσα αναγραφούν στο φύλλο αγώνα να τον “συνοδεύσουν” και στο πρωτάθλημα της Α1…

Η επιστροφή στη δράση έπειτα από περίπου τρεις ώρες, λειτούργησε θετικά υπέρ του Ολυμπιακού, που έχοντας περισσότερες εναλλακτικές λύσεις δεν δυσκολεύτηκε ν’ ανοίξει την ψαλίδα της διαφοράς. Εκτόξευσε το σκορ 44-63 στο 34′ κι εκεί κάπου οι… τίτλοι τέλους έπεσαν! Ο Σούλης Μαρκόπουλος έβλεπε ότι η ομάδα του δεν μπορούσε να γυρίσει το παιχνίδι, κι έτσι έριξε στο παρκέ όλους τους παίκτες του. Ακόμη και τους πιτσιρικάδες του, δίνοντάς τους έτσι το… βάπτισμα του πυρός στα λεγόμενα μεγάλα παιχνίδια. Ο Ίβκοβιτς από την άλλη ήταν πολύ πιο ήρεμος, παρότι έβλεπε τους δικούς του παίκτες να κάνουν κάποιες λανθασμένες επιλογές. Άλλωστε από ένα σημείο κι έπειτα το παιχνίδι ήταν για τον Ολυμπιακό μία καλή προπόνηση…

ΠΑΟΚ –ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 60-79
Διαιτητές:  Χριστοδούλου, Φούφης, Σταματόπουλος
ΔΕΚΑΛΠΕΤΑ: 13-17, 25-40 39-55, 60-79
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μάρσαλ 20, Αποστολίδης 8, Ντόζιερ 8, Δέδας 1, Γκρέι 4, Παπαδόπουλος 15, Καλλές 2, Γκετσέφσκι 2.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιβκοβιτς): Παπαλουκάς 13 (1), Νεστέροβιτς 4, Σπανούλης 16 (2), Τεόντοσιτς 5 (1), Μπουρούσης 7 (1), Κέσελ 7 (2), Παπανικολάου 3, Μαυροκεφαλίδης 12, Χαλπερίν 4, Έρτζεγκ 8 (1).