Το… heavy metal του ελληνικού μπάσκετ και το «πράσινο» πανηγύρι!

Η γιορτή του ελληνικού μπάσκετ έμοιαζε περισσότερο με συναυλία heavy metal συγκροτήματος, εκεί όπου οι φανατικοί πηγαίνουν να… ξεδώσουν! Βέβαια απ’ τη «γιορτή» του Ελληνικού έλειπαν οι μπύρες (αν και δεν βάζουμε το χέρι μας στο Ευαγγέλιο!) κι ο ντράμερ (!!!), αλλά όλα τ’ άλλα που μπορεί να δει κανείς στις συναυλίες των heavy metal τα είχε. Μπόλικο ξύλο, χρήση βίας και… εκτόνωση! Τόση μάλιστα που ακόμη και κάποιοι… ανάπηροι βρήκαν ευκαιρία να ξεδώσουν!!! Α, παίχτηκε και παιχνίδι, με δόσεις για να μην αλλάζουμε κάποιες παλιές κακές συνήθειές μας… Παιχνίδι που ήταν συναρπαστικό και βρήκε τον Παναθηναϊκό με το τελικό 81-78 να πανηγυρίζει τον τίτλο του κυπελλούχου Ελλάδας επί του Ολυμπιακού.

Διότι μην ξεχνάμε ότι επρόκειτο για τον τελικό του θεσμού. Έναν τελικό που σε κάποιους θα μείνει αξέχαστος. Είτε γιατί πλήρωσαν εισιτήριο κι είδαν κοντά στα 13 λεπτά δράσης από τους παίκτες των «αιωνίων», είτε διότι… μάζεψαν αρκετές «ψιλές» απ’ την αστυνομία κι έφυγαν – ίσως – ικανοποιημένοι απ’ το επίτευγμά τους! Υπήρξαν, βέβαια και δύο οι οποίοι θέλοντας και μη θα το θυμούνται αυτό το παιχνίδι, καθώς έπεσαν θύματα των ανεγκέφαλων οπαδών, πριν οι τελευταίοι «αποβληθούν» απ’ το γήπεδο. Ο λόγος για τους Κάιλ Χάινς και Μάικ Μπράμος, οι οποίοι δέχθηκαν ο μεν πρώτος φωτοβολίδα στην πλάτη πριν ξεκινήσει το ματς, ο δε δεύτερος πέτρα στο χέρι στη διάρκεια της διακοπής ελέω των επεισοδίων.

Είπαμε, δεν έλειψε ο… Μάρτης απ’ τη σαρακοστή. Δηλαδή τα επεισόδια, τα οποία ξεκίνησαν κάπου στο 13ο λεπτό της αναμέτρησης (με το ταμπλό να γράφει 17-26 υπέρ του Παναθηναϊκού) κι ενώ είχε προηγηθεί μία «κοκορομαχία» ανάμεσα στους Αντιτς και Λάσμε. Οι δύο παίκτες τιμωρήθηκαν απ’ τους διαιτητές (με τεχνική ποινή και αντιαθλητικό φάουλ έκαστος), όμως κάποιοι απ’ την εξέδρα είπαν να πάρουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και κάπου εκεί άρχισαν τα… όργανα. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ξεκίνησαν να παίζουν ξύλο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κάποιοι οπαδοί του Παναθηναϊκού είπαν να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη και η σύρραξη δεν άργησε να πάρει διαστάσεις.

Οι διαιτητές διέκοψαν άμεσα το ματς, αποσύρθηκαν οι ομάδες στ’ αποδυτήρια και μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, συζητήσεις και διαβουλεύσεις ελήφθη η απόφαση. Εκκένωση του γηπέδου, προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η αναμέτρηση. Μία απόφαση που έγινε δεκτή με… ικανοποίηση από τους οπαδούς, ίσως διότι έκριναν ότι εκτός γηπέδου θα μπορούσαν να… λύσουν πιο άνετα τις διαφορές τους!!! Η αποχώρηση έγινε ομαλά και δίχως παρατράγουδα κι έτσι το ματς ξεκίνησε εκ νέου.

Με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει όπως είχε σταματήσει. Παίζοντας καλύτερα κι εκμεταλλευόμενος την κακή μέρα του αντιπάλου του (ο Ολυμπιακός είχε πολλά «νεκρά» διαστήματα στο παιχνίδι του κι έκανε ακόμη και 4 ή 5 λεπτά να σκοράρει!), εκτόξευσε εκ νέου τη διαφορά στα ύψη (20-37 στο 17’). Οι «πράσινοι» είχαν ξεφύγει και λίγο νωρίτερα στο σκορ με +13 (9-22) χάρη κυρίως στον έλεγχο των ριμπάουντ, έλεγχο που συνέχισαν να έχουν και στο δεύτερο 10λεπτο της αναμέτρησης. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, καθώς ο Ολυμπιακός στερούνταν των βοηθειών του Σπανούλη κι έβλεπε στο πρόσωπο του Πέρο Άντιτς τις επιθετικές λύσεις που ζητούσε. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης (και «τράβηξε» και τον Σπανούλη που πέτυχε το πρώτο του καλάθι στο 17!!!) και βοήθησε ώστε να μειωθεί η διαφορά στους 11 (30-41) με το τέλος του ημιχρόνου.

Οι Πειραιώτες είχαν βρει τα πατήματά τους και με τον Σπανούλη ν’ αφυπνίζεται επέστρεψαν για τα καλά (43-45 στο 24’). Το ματς είχε γίνει και πάλι ντέρμπι… Προς στιγμή, ωστόσο, διότι ένα… αλλοπρόσαλλο σφύριγμα έφερε και πάλι τον Παναθηναϊκό σε θέση ισχύος. Ένα ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ που χρέωσαν οι ρέφερι στον Περπέρογλου, προκάλεσε την αντίδραση του παίκτη του Ολυμπιακού, που πριν καλά-καλά καταλάβει τι έγινε, δέχθηκε και μία τεχνική ποινή. Οι «πράσινοι» πέτυχαν 6 μαζεμένους πόντους και βρέθηκαν στο +13 (43-56 στο 26’)… Ο Ολυμπιακός πάντως έδειξε ότι διέθετε ψυχικά αποθέματα και επέστρεψε στο ματς. Αρχικά πλησίασε σε 60-62 (στο 32’), με τους Αντιτς, Χάινς και Λο να δίνουν τις λύσεις που χρειαζόταν η ομάδα τους και στο 37’ προσπέρασε (72-71).

Αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει το προβάδισμα, καθώς ο Ούκιτς (ο οποίος κι αναδείχθηκε και MVP του τελικού) έκανε πολύ καλή δουλειά πάνω στον Σπανούλη, με τον τελευταίο να κάνει μαζεμένες επιπόλαιες ενέργειες και να δίνει τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να ξεφύγει για μία ακόμη φορά. Διαμαντίδης και Λάσμε έκαναν… πάρτι στους αιθέρες με τον «3D» να μοιράζει ασίστ στον συμπαίκτη του, ο οποίος δεν είχε πρόβλημα να καρφώνει τη μπάλα στο καλάθι του Ολυμπιακού. Ο Λο, ωστόσο, έμοιαζε να μην συμβιβάζεται με την διαφαινόμενη ήττα και με πολύ μεγάλες φάσεις, κρατούσε έως το τέλος την ομάδα του ζωντανή (78-80 στα 15 δεύτερα). Η επιλογή, ωστόσο του Σπανούλη στα 6 δεύτερα να σουτάρει απ’ τα 9 μέτρα, δεν βρήκε στόχο, ο Παναθηναϊκός κράτησε το 78-81 και πανηγύρισε τον τίτλο…

Τα δεκάλεπτα: 15-23, 30-41, 53-62, 78-81

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χάϊνς 8, Λο 15 (1), Αντιτς 17 (4), Σπανούλης 12 (2), Περπέρογλου 2, Σερμαντίνι 4, Σλούκας 10 (2), Παπανικολάου 2, Πάουελ 2, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 6 (1)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σχορτσιανίτης 6, Μπράμος, Σκορδίλης, Ματσιούλις 3 (1), Καπόνο 8, Ούκιτς 18 (3), Λάσμε 16, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 19 (1), Γκιστ 11 (2), Μπανκς.