Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το πρώτο παιχνίδι της εθνικής ανδρών, στο «παράθυρο» των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ και συνάμα για το ντεμπούτο του Βασίλη Σπανούλη στην άκρη του πάγκου. Ο Έλληνας προπονητής λίγες ώρες πριν το τζάμπολ κόντρα στην Τσεχία, αποφάσισε για τον νατουραλιζέ που θα πάρει φανέλα στην σύνθεση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. «Θα πάμε με τον Τόμας αύριο», απάντησε ο Σπανούλης ερωτηθείς για το δίλημμα ανάμεσα σε Τόμας Γουόκαπ και Ναζ Μήτρου-Λονγκ.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα από τις προπονήσεις και τον βαθμό ετοιμότητας ενόψει του ματς με την Τσεχία, τόνισε: «Είναι το πρώτο παιχνίδι για την Εθνική ομάδα με την καινούρια της σύσταση. Τα παιδιά έχουν δουλέψει πολύ καλά εδώ και 2-3 μέρες, πιστεύω πως είμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό σημείο γι’ αυτό που ζητάμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η Τσεχία είναι πολύ καλή ομάδα, ξέρει τι ζητά μέσα στο γήπεδο, είναι πολλά χρόνια μαζί οι παίκτες της. Έχουν έναν πολύ καλό πλέι μέικερ, ένα καλό 5άρι, καλούς σουτέρ… Έχουμε προετοιμαστεί καλά και πιστεύω πως θα είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε».

Για τα δύο βασικά στοιχεία που θέλει να δει και βλέπει στην ελληνική ομάδα, ανέφερε: «Νοοτροπία και αυτοθυσία. Τα παιδιά έχουν δείξει πόσο πολύ θέλουν να παίξουν στην Εθνική ομάδα και πόσο έτοιμοι είναι να θυσιάσουν τον εαυτό τους, το χρόνο συμμετοχής τους ή την κούρασή τους για το καλό της ομάδας».  

Αναφερόμενος στον Τόμας Σατοράνσκι, ηγέτη της εθνικής Τσεχίας, είπε: «Είναι ένας παίκτης που νιώθει πολύ καλά στην Εθνική ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως παίζει εκεί με διαφορετική ψυχολογία και αυτοπεποίθηση σε σχέση με τις ομάδες του. Είναι ο βασικός τους δημιουργός και ένας παίκτης που οπωσδήποτε πρέπει να κάνουμε καλή δουλειά πάνω του και να τον περιορίσουμε».