Έτοιμη να συνεχίσει τον αγώνα της η ΑΕΚ…

Η αντίδραση της ΟΔΚΕ στην ανακοίνωση της ΑΕΚ, να προσφύγει στον Αθλητικό Εισαγγελέα αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα στους διοικούντες την Ένωση, που δηλώνουν πάντως έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους! Κι αυτό όπως επισημαίνουν στη νέα (μακροσκελή και πάλι) ανακοίνωσή τους θα γίνει είτε εάν κληθούν απ’ τους αρμόδιους φορείς (ΚΕΔ, ΟΔΚΕ) προκειμένου να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν κι εκθέτοντας κι εκείνοι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, είτε εάν δεν συμβεί αυτό, τότε συνεχίζοντας μόνοι τους τον αγώνα που ξεκίνησαν.

Στη νέα ανακοίνωσή τους, πάντως οι διοικούντες την ΑΕΚ στέκονται αρκετά στην… αντίδραση της ΟΔΚΕ, τονίζοντας ότι τους προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η χρονική στιγμή στην οποία προέβη η ομοσπονδία των διαιτητών σ’ αυτή την κίνηση. Κι εξηγούν μάλιστα πως αυτή η έκπληξή τους έγκειται στο γεγονός ότι πριν απ’ την ανακοίνωση της ΑΕΚ είχαν προηγηθεί κι άλλες ανακοινώσεις συλλόγων που αναφέρονταν σε «κακώς κείμενα» στο χώρο του μπάσκετ, παραθέτοντας και σχετικά αποσπάσματα από αρκετές ανάλογες ανακοινώσεις. Αλλά όπως τονίζουν από καμία εξ’ αυτών δεν φάνηκε να… ιδρώνει το αυτί των αρμοδίων, που έδειξαν ιδιαίτερο «ζήλο» στην «κιτρινόμαυρη» ανακοίνωση!!!

 

Αναλυτικά η μακροσκελής ανακοίνωση της ΑΕΚ αναφέρει:

«Με ανάμικτα συναισθήματα χαράς (για το ξύπνημα του αρμοδίου φορέα από τη χειμερία νάρκη της πληροφόρησης μέσω δικού μας ερεθίσματος –εκτός κι αν οφείλεται στην είσοδο της άνοιξης) και απορίας (για την επιλεκτική μεταχείριση της δικής μας ανακοίνωσης σε αντίθεση με πληθώρα προσφάτων ανακοινώσεων και δηλώσεων άλλων σωματείων, παραγόντων και διαιτητών), ενημερωθήκαμε ότι ο διαιτητικός φορέας ΟΔΚΕ, μετά την «πρωτοφανή» Ανακοίνωσή μας, με την οποία καταγγείλαμε κακώς κείμενα του ελληνικού μπάσκετ και τη νέα αλλοίωση αποτελέσματος σε αγώνα μας, αντέδρασε και απευθύνθηκε στον Αθλητικό Εισαγγελέα, προκειμένου –προφανώς- να διαπιστωθεί η βασιμότητα της καταγγελίας μας.

                Οι διαιτητικοί φορείς μάλλον για πρώτη φορά άκουσαν ή διάβασαν διαμαρτυρία τέτοιου είδους.

                Είναι προφανές ότι οι αναφορές – καταγγελίες του Προεδρικού διδύμου του Ολυμπιακού, δεν άγγιξαν την ευαισθησία των διαιτητικών φορέων : (ακολουθεί ακριβές απόσπασμα δηλώσεων κυρίων Αγγελόπουλων : «…. ενημερωθήκαμε ότι έγινε επίθεση του προέδρου του Παναθηναϊκού, ντου κατά το κοινώς λεγόμενο, στα αποδυτήρια των διαιτητών, συνοδεία ατόμων της ασφαλείας του, της προσωπικής του ασφάλειας μέσα στα αποδυτήρια των διαιτητών……..

Ξεκίνησαν μετά οι επιθέσεις σε σπίτια διαιτητών. Με κουδούνια, με πέτρες, μιλάμε για εγκληματικές ενέργειες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα κάποιοι διαιτητές και οι οικογένειές τους δεν κοιμούνται στα σπίτια τους, έχουν αλλάξει τόπο κατοικίας μετά τα επεισόδια αυτά. Δημιουργήθηκε ένα κλίμα τρομοκρατίας…………

……..Επειδή πέταξαν πέτρες στο σπίτι ενός διαιτητή, ίσως και κάποιος διαιτητής να ζήτησε να μην παίξει. Συνεχίστηκε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, από τους τέσσερις βγήκαν τρεις όπως ξέρετε και είδατε τη σημερινή διαιτησία. Εσείς θα κρίνετε πως ήταν η σημερινή διαιτησία και γιατί ήταν έτσι…………

………Θα έρθω στο σπίτι σου σαν του Πηλοΐδη (αναφέρονται στον Πρόεδρο του Παναθηναϊκού κ. Γιαννακόπουλο). Αυτά είναι μαρτυρίες αθλητών που σας λέμε, δεν είναι δικά μας…..»)

ΟΙ διαιτητικοί φορείς δεν έδειξαν καμία όμοια ευαισθησία και στην περίπτωση διαμαρτυρόμενου διαιτητή. «Και μένα με απείλησαν… Λαμβάνω απειλητικά τηλεφωνήματα με συνέπεια να έχω διώξει την οικογένεια από το σπίτι μου. Μένουν σε άλλο σπίτι μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση…». Ηλίας Κρομηλάς,  διεθνής διαιτητής, μετά τη διεξαγωγή του ντέρμπυ πρωταθλήματος Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

Ουδεμία επίδειξη ευαισθησίας και μετά την Ανακοίνωση της Αγίας Παρασκευής για το παιχνίδι Ίκαροι Σερρών-Αγία Παρασκευή (ακολουθεί ακριβές απόσπασμα: «Οι διαιτητές του ματς, με επικεφαλής τον κ. Γεωργιάδη, αντιμετώπισαν με τρόπο απαράδεκτο και προκλητικό την ΚΑΠ, έχοντας αποκλειστικό σκοπό να της στερήσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη νίκη μέχρι τέλους……Χαρακτηριστικότερο της πρόθεσης να μην αφήσουν την ΚΑΠ να διεκδικήσει τη νίκη…»)

Καμία αντίδραση και στην Ανακοίνωση της Νέας Κηφισιάς για το παιχνίδι Ίκαροι Σερρών-Νέα Κηφισιά (ακολουθεί ακριβές απόσπασμα: «Άραγε η αλλοίωση αποτελέσματος που έγινε σε παιχνίδι της περασμένης αγωνιστικής, στα τελευταία δευτερόλεπτα και με βάση τη δική σας κρίση, μπορεί να συνδέεται με το δικό μας παιχνίδι στις Σέρρες;……»)

Ομοίως καμία αντίδραση των διαιτητικών φορέων και μετά την Ανακοίνωση του ΟΦΗ για το παιχνίδι ΟΦΗ-Αγία Παρασκευή (ακολουθεί ακριβές απόσπασμα: «Δυστυχώς κάποιοι που υπηρετούν το κατεστημένο προσπαθούν μέσα στους αθλητικούς χώρους να δώσουν τροφή και η κοινωνία να ξεσπάσει με απρόσμενες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις………Προσπαθούν με αποφάσεις τους επειδή θεωρούν τον εαυτό τους αφεντικό να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στον αθλητισμό της περιφέρειας…… Όλα τα παραπάνω τα έκανε το Διαιτητικό τρίο των κ.κ Βαρδάλου – Λαζαρίδη – Μπλέτσα στον αγώνα Μπάσκετ ΟΦΗ – ΚΑΠ το Σάββατο 1/12/2012 στο ΒΑΚ.»)

Επίσης προφανώς δεν άγγιξε την ευαισθησία των διαιτητικών φορέων ούτε η Ανακοίνωση του  Ηρακλή για το παιχνίδι Αιγάλεω-Ηρακλής (ακριβές απόσπασμα: «Η ομάδα μπάσκετ του ΗΡΑΚΛΗ καταγγέλλει το σημερινό (3/3) διαιτητικό δίδυμο των Αναστόπουλου – Τσώνου αλλά και τον κομισάριο του αγώνα και γνωστό από τη θητεία του στα παρκέ «κύριο» Καρούση για την παρουσία τους στο κλειστό του Αιγάλεω…..Όταν μετά το τέλος της αναμέτρησης ο κ. Κωστόπουλος ζήτησε από τον «κύριο» Καρούση να του εξηγήσει το λόγο της αποβολής, εκείνος όχι μόνο δεν το έπραξε, αντίθετα έβρισε χυδαιότατα τόσο τον ίδιο όσο και την πόλη της Θεσσαλονίκη. Στα τελευταία τέσσερα λεπτά του αγώνα το διαιτητικό δίδυμο όχι μόνο δεν προσπάθησε να κρατήσει τον έλεγχό του αλλά καθόρισε και το αποτέλεσμα. Σκηνές απείρου κάλους στο κλειστό του Αιγάλεω που πέρασαν απαρατήρητες από τους τρεις «άρχοντες» της αναμέτρησης. Να τους χαίρεστε…».

Ουδεμία έστω και μικρή ταλάντευση κάποιας ευαίσθητης χορδής των διαιτητικών φορέων και μετά από Ανακοινώσεις του Χολαργού στα παιχνίδια με Ψυχικό και ΑΕΚ (ακριβές απόσπασμα από την Ανακοίνωση του Χολαργού για το παιχνίδι Ψυχικό-Χολαργός: «Δυσκολεύτηκαν αλλά έφεραν το αποτέλεσμα που έπρεπε. Σε κάποιους αγώνες καλύτερα θα ήταν να μας έλεγαν καθαρά “κύριοι δεν έχετε δικαίωμα να κερδίσετε”.» και ακριβές απόσπασμα από την Ανακοίνωση του Χολαργού για το παιχνίδι ΑΕΚ-Χολαργός : «Ο Τεφτίκης έκανε την ληστεία της σεζόν και μάλιστα χωρίς μάσκα. Αξιολύπητος συνεργός του ο Μπούκας.»).

 

Αφού όλα κυλούν ομαλά στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ και ο χώρος της διαιτησίας χαρακτηρίζεται από απόλυτη αμεροληψία, τότε είναι δικαιολογημένη η αγανακτισμένη αντίδραση των διαιτητικών φορέων και η επιλογή της ΟΔΚΕ να παραπέμψει την Ανακοίνωσή μας στον Αθλητικό Εισαγγελέα, ως περιέχουσα καταγγελίες πρωτοφανών για το ελληνικό μπάσκετ, τον ελληνικό αθλητισμό και την ελληνική κοινωνία περιπτώσεων.

Από την άλλη μεριά, κατανοούμε κάθε περίπτωση πανικού που προκαλεί το ανυπέρβλητο μέγεθος της ΑΕΚ, που εισήγαγε αθλητικό και κοινωνικό πολιτισμό και καταξίωσε διεθνώς το άθλημα του μπάσκετ, ειδικά μάλιστα στην παρούσα χρονική συγκυρία που το τμήμα διαπνέεται από υγεία και αξιοπιστία.

Περαιτέρω, ως Σωματείο που καλλιεργεί το μπάσκετ και έχει υπηρετηθεί από καταξιωμένους αθλητές και θα συνεχίσει να υπηρετεί τον ελληνικό αθλητισμό, ζητούμε από κάθε αρμόδιο διαιτητικό φορέα (ΚΕΔ, ΟΔΚΕ, ΣΕΔΚΑ):

1.Να εξηγήσουν και σε εμάς και στους αθλητικούς δικαστικούς φορείς, αλλά κυρίως στο φίλαθλο κόσμο ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΠΕΜΨΑΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.

2.Να εξηγήσουν γιατί δεν εθίγησαν από τις προαναφερθείσες Ανακοινώσεις και Δηλώσεις παραγόντων άλλων σωματείων και να μας εξηγήσουν ποια είναι η διαφορά της «διατεταγμένης υπηρεσίας» που αναφέρουμε εμείς και διωκόμαστε, από τον «καθορισμό αποτελέσματος», το «κατεστημένο που υπηρετείται από κάποιους», τις καταγγελλόμενες «υβριστικές επιθέσεις παραγόντων της διαιτησίας» που δεν αποτελούν αιτίες δίωξης.

3.Να εξηγήσουν πως αντιλαμβάνονται την προστασία του αθλήματος από ενδεχόμενη δυσφήμισή του σε σχέση με δηλώσεις άλλων παραγόντων και σε σχέση με την Ανακοίνωσή μας. Και κυρίως να εξηγήσουν πως αντιλαμβάνονται την προστασία του αθλήματος από δυσφήμιση, μέσω των δικών τους παραλείψεών.

4.Να εξηγήσουν πώς είναι δυνατό διαιτητές που τους έκριναν επαρκείς και ατιμώρητους (σ.σ. οι Καραβίτης και Παπαθανασίου ορίστηκαν σε αγώνες του Σαββατοκύριακου) να μην ενεργούν με δόλο όταν κατ’ εξακολούθηση με συνεχή άδικα σφυρίγματα αλλοιώνουν αποτέλεσμα κατά το δοκούν. Και να εξηγήσουν επί παραδείγματι, πώς και με ποια αιτιολογία τιμώρησαν διαιτητή του αγώνα ΑΕΚ – Χολαργού, όταν η διαιτησία του σε σχέση με αυτή των ατιμώρητων Καραβίτη και Παπαθανασίου ήταν για υπόδειγμα σε παγκόσμια σεμινάρια διαιτησίας.

5.Να μας εξηγήσουν γιατί δεν μας κάλεσαν να τους καταθέσουμε κι εξηγήσουμε κι αποδείξουμε τις θέσεις μας περί «διατεταγμένης υπηρεσίας» και «δόλου» και να τους αποδείξουμε τη σκόπιμη διαιτητική σφαγή που συντελέστηκε σε βάρος μας.

 

Επειδή σκοπός μας είναι πρωτίστως η λειτουργία του τμήματος μπάσκετ της ομάδας μέσα από μηχανισμούς εξυγίανσης, αξιοκρατίας και αξιοπιστίας και η αγωνιστική επαναφορά της ομάδας στη θέση που της αξίζει στο ελληνικό κι ευρωπαϊκό μπάσκετ, αναμένουμε την πρόσκλησή μας από ΚΕΔ, ΟΔΚΕ προκειμένου να μας δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και σε όσα ακόμη προκύψουν και από κοινού να εκθέσουμε σε κάθε αρμόδιο φορέα της αθλητικής δικαιοσύνης, με στοιχεία, τις θέσεις και τις απόψεις μας, με σκοπό την εξυγίανση και του ελληνικού μπάσκετ (εκτός κι αν οι διαιτητικοί φορείς θεωρούν τα πάντα αγγελικά πλασμένα και εύρυθμα λειτουργούντα, οπότε και θα συνεχίσουμε μόνοι μας τον αγώνα).

 

Αθήνα 15.3.2013

Για τη Διοικούσα Επιτροπή Μπάσκετ ΑΕΚ

Αλέξανδρος Αλεξίου

Έφορος».