Το ελληνικό μπάσκετ έγινε πιο “φτωχό”, καθώς “έφυγε” από τη ζωή ο Θόδωρος Καρατζάς. Ο 71χρονος πρόεδρος της ΚΑΕ Κολοσσός Ρόδου, συνέδεσε τ’ όνομά του με το επαγγελματικό μπάσκετ, καθώς ήταν ο πρώτος πρόεδρος του ΕΣΑΚ, του μετέπειτα ΕΣΑΚΕ, παίζοντας σημαντικό ρόλο σε πολύ ισχυρές οικονομικά συμφωνίες και βοηθώντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη του μπάσκετ στη χώρα.

Η ΕΟΚ με ανακοίνωσή της αποχαιρέτησε τον εκλιπών.
“Ημέρα πένθους είναι η σημερινή (30/5) για την ελληνική καλαθοσφαίριση καθώς απεβίωσε ο πρόεδρος της ΚΑΕ Κολοσσός Ρόδου, Θόδωρος Καρατζάς, ο άνθρωπος ο οποίος το 1992 συνέδεσε το όνομά του με το επαγγελματικό μπάσκετ, ως ο πρώτος πρόεδρος του ΕΣΑΚ (νυν ΕΣΑΚΕ).

Ο εκλιπών, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει παράγοντας και στον σύλλογο του Παπάγου, καθοδήγησε την Α1 κατηγορία στα πρώτα επαγγελματικά της βήματα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στην ανάπτυξη και την «εκτόξευσή» της.

Το 2001 αποχώρησε από τη θέση του στον ΕΣΑΚΕ, ενώ μερικά χρόνια αργότερα επέστρεψε έχοντας ενεργό ρόλο στον χώρο της καλαθοσφαίρισης ως διοικητικός ηγέτης του Χολαργού.

Το 2019 ανέβαλε την θέση του προέδρου της ΚΑΕ Κολοσσός Ρόδου την οποία κατείχε μέχρι σήμερα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΚ και ο πρόεδρός της, Ευάγγελος Λιόλιος, εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Θόδωρου Καρατζά και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του”.

Η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ αναφέρει:
“Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος και το προσωπικό του ΕΣΑΚΕ εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του Θεόδωρου Καρατζά σε ηλικία 71 ετών και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.
Ο Θεόδωρος Καρατζάς ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΕΣΑΚ (που από το 1997 έγινε ΕΣΑΚΕ) και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου. Ως πρόεδρος του Α.Σ. Παπάγου έβαλε το 1991 τα «θεμέλια» μαζί με τους προέδρους, τους παράγοντες, τους χρηματοδότες των υπόλοιπων ομάδων της Α1 και τους αθλητές για την θέσπιση του επαγγελματικού μπάσκετ και την ίδρυση της ΕΣΑΚ.

Στις 11 Μαρτίου 1992 στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΑΚΕ εκλέχθηκε πρόεδρος. Θέση στην οποία παρέμεινε για εννέα χρόνια μέχρι το 2001, σε μια περίοδο που έχει μείνει στην ιστορία ως από τις καλύτερες του ελληνικού επαγγελματικού μπάσκετ.

Ο Θεόδωρος Καρατζάς διακρίθηκε για τις καινοτόμες ιδέες του, την ικανότητα του να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες και τον πράο και συναινετικό χαρακτήρα του. Το ελληνικό μπάσκετ του οφείλει πολλά.

Ο Θεόδωρος Καρατζάς επανήλθε την προηγούμενη δεκαετία ως παράγοντας με τον Χολαργό και τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν πρόεδρος της ΚΑΕ Κολοσσός H Hotels Collection.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει”.