«Έφυγε» ο μεγάλος Θόδωρος Νικολαΐδης του «Φωτός»

Πιο “φτωχή” έγινε από το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 η ελληνική αθλητική δημοσιογραφία, καθώς ο εκδότης της εφημερίδας “Φως των Σπορ” Θεόδωρος Νικολαΐδης, “έφυγε” από τη ζωή. Ο “πατριάρχης” του ελληνικού αθλητικού Τύπου, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών, σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου και νοσηλευόταν.

Ο κυρ Θόδωρος, όπως ήταν γνωστός, ξεκίνησε το 1955 την εφημερίδα “Αθλητικόν Φως”, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε “Φως των Σπορ”, ενώ πέρυσι βραβεύτηκε για την προσφορά του από το ίδρυμα “Μπότση”, αλλά και από τον ΠΣΑΤ. Με την απώλεια του κλείνει μια ολόκληρη εποχή και ένας πολύ μεγάλος κύκλος της αθλητικής δημοσιογραφίας και εν γένει της δημοσιογραφίας στη χώρα μας. Κλείνει ο κύκλος της παραδοσιακής δημοσιογραφίας και μιας από τις σημαντικότερες περιόδους του αθλητικού ρεπορτάζ και του αθλητικού Τύπου. Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μάχιμος, με καθημερινή παρουσία στα γραφεία της εφημερίδας που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1955 ως εβδομαδιαία από την 1η Ιουλίου 1967 κυκλοφορεί σε καθημερινή βάση. Ευπρεπής και αριστοκράτης, πραγματικός κύριος, ανήκε σε μια γενιά εκδοτών-δημοσιογράφων που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο χώρο του Τύπου και της ελληνικής κοινωνίας.

Ποιός ήταν ο Θεόδωρος Νικολαϊδης

​Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925 και ήταν παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ». Στις 11 Απριλίου 1955, ο Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αθλητικόν Φως», η οποία τελικά μετονομάστηκε σε «Φως των Σπορ» και κυκλοφορεί ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. Παρά το γεγονός ότι το «Φως» ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό, η εφημερίδα σταδιακά κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό ακόμα και των οπαδών αντιπάλων ομάδων. Στην εφημερίδα εργάστηκαν κατά καιρούς κορυφαίοι Έλληνες αθλητικογράφοι, ενώ από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα παραμένει η πρώτη σε πώληση φύλλων αθλητική εφημερίδα.

Καλό ταξίδι σε έναν από τους “μεγάλους” της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας.