Αίρονται σταδιακά τα μέτρα, τι προβλέπεται για τα αθλητικά γεγονότα…

Σε νέα φάση μπαίνει η χώρα από την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του της Τρίτης 28/4. Σε αυτό έκανε γνωστό την σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους πολίτες για τη στάση τους όλο αυτό το διάστημα και μετέτρεψε το σλόγκαν «Μένουμε σπίτι» σε «Μένουμε ασφαλείς». Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα αθλητικά γεγονότα, δηλώνοντας ότι «…κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές», ενώ στη συνέχεια ο υφυπουργός εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε ότι «… οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις ανοίγουν. Δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές».

«Η Ελλάδα πήρε μέτρα πρωτοφανή, η ατομική στάση έγινε συλλογική επιτυχία. Ψηφιακή δημόσια διοίκηση, εργασία και εκπαίδευση από απόσταση και μια Πολιτική Προστασία που ήταν δίπλα μας. Δεν ήταν προϊόν τύχης αλλά σκληρής δουλειάς. Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους μικρούς ήρωες. Σημαντική είναι η μείωση των ασθενών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων», ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Στην Ελλάδα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι, να κάνουμε περισσότερα τεστ και να εντοπίζουμε εστίες του ιού. Διαθέτουμε δύο συμμάχους, τον καλό καιρό και ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες. Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και μένουμε μέσα ενημερώνοντας τον γιατρό μας αν έχουμε βήχα ή πυρετό. Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοϊού πραγματικότητα, ζούμε ήδη αλλιώς.
Το νέο μας σύνθημα είναι «Μένουμε ασφαλείς». Στις 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά θα ισχύουν περιορισμοί εκτός νομού».

Όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα ανέφερε στο διάγγελμά του. «Κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο κυβέρνησης, υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας. Κάθε Υπουργείο, άλλωστε, έχει επεξεργαστεί και επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια, γιατί προσαρμογές θα υπάρξουν και στο σύνολο του Δημοσίου»…

«… Το σχέδιο θα αξιολογείται άνα 24ωρο. Αναλυτικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία. Κλειδί, πάντως, και για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία. Η υπευθυνότητα. Η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι. Γι’ αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Το σύνθημα, λοιπόν, «Μένουμε Σπίτι» παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή. Αλλά σε μία επάνοδο, λελογισμένη και υπολογισμένη. Μέχρι τώρα, απέναντι στην πανδημία ορθώθηκε μία αποτελεσματική Πολιτεία, που προστάτεψε τους Έλληνες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους. Και αυτοί, με τη σειρά τους, ανέδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους: Σεβάστηκαν τις οδηγίες. Πειθάρχησαν στα μέτρα. Και προφύλαξαν την υγεία τους αλλά και την υγεία των διπλανών τους. Αυτές οι παρακαταθήκες αποτελούν εγγύηση για το αύριο. Γιατί δεν κινητοποίησαν μόνο πολύτιμα χαρακτηριστικά του λαού μας, που έμεναν χρόνια σε αδράνεια, αλλά και γιατί προσέφεραν μια νέα ποιότητα στην τραυματισμένη από τον λαϊκισμό Δημοκρατία μας.

Ασφαλώς στον καιρό που έρχεται καραδοκούν δυσκολίες, στην Υγεία αλλά και στην Οικονομία, το παρατεταμένο «πάγωμα» της οποίας έχει κοινωνικό πρόσημο. Γιατί «παγώνει» ταυτόχρονα και τις αδικίες, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους. Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορoνοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό. Για όλα αυτά, όμως, θα μιλήσω αναλυτικά και στη Βουλή σύντομα. Στο μεταξύ, Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Και το Κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή. Μέσα στην τελευταία δοκιμασία γεννήθηκε μια νέα αισιοδοξία. Μία ανανεωμένη εθνική αυτοπεποίθηση. Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Όπως το είπαμε: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ’ όλα Μένουμε Ασφαλείς.

Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε».