Αν και έχει αποσυρθεί από τους πάγκους εντούτοις δεν χάνει ευκαιρία να εμπλουτίζει τις γνώσεις του. Ο Κώστας Αναστασάτος όλο του τριήμερο παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή το Διεθνές Σεμινάριο “Αθήνα 2013” δείχνοντας ότι ένας προπονητής όσο ζει μαθαίνει και εμπλουτίζει την φιλοσοφία του. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΠΚ, Κώστας Αναστασάτος, μίλησε στην ιστοσελίδα sepk.gr για τις εντυπώσεις του από το Σεμινάριο αλλά και για την αξία της επιμόρφωσης στην εξέλιξη ενός προπονητή.
Αναλυτικά:
Για τις εντυπώσεις του από το Διεθνές Σεμινάριο “Αθήνα 2013”
«Έχω την τύχη να παρακολουθήσω πολλά Διεθνή Σεμινάρια. Το φετινό είχε καλό επίπεδο και μεγάλη συμμετοχή. Βέβαια πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στη Διοίκηση του Συνδέσμου και σε όσους βοήθησαν ώστε να στηθεί αυτό το Σεμινάριο που από πλευρά οργάνωσης ήταν άψογο. Θετική εντύπωση μου προκάλεσε το πάθος που έδειξαν οι ομιλητές, καθώς φώναζαν στην ομάδα επίδειξης όταν δεν έκαναν σωστά κάποια λεπτομέρεια, έβγαζαν ένταση μέσα στην ομιλία τους και το σημαντικότερο δεν κοίταζαν το ρολόι πότε θα τελειώσουν αντίθετα υπήρξαν ομιλητές που ξέφυγαν από το χρόνο που είχαν στη διάθεση τους. Αυτή η εικόνα είναι σημαντική και μου άρεσε πολύ.
Η ομάδα επίδειξης ήταν καλή αποτελούνταν και από παίκτες Α1, ενώ όλα τα παιδιά γνώριζαν αγγλικά κάτι που βοήθησε πολύ.
Δεν πρέπει να ξεχνάνε οι προπονητές ότι σε ένα Σεμινάριο δεν τα παίρνεις όλα αλλά επιλέγεις ανάλογα με το υλικό που έχεις στην ομάδα σου και την κατηγορία που αγωνίζεσαι. Διαλέγεις ότι σου πηγαίνει. Ο προβληματισμός είναι η επιτυχία.
Το μπάσκετ είναι το εξυπνότερο άθλημα γιατί πρέπει να αντιδράσεις σε μικρό χρόνο και χώρο, ενώ πάντα χρειάζεται ο αυτοσχεδιασμός. Σε όλους τους προπονητές λέω “να διαβάζεται και να μαθαίνεται ακόμα και το πιο μικρό πραγματάκι δεν πάει χαμένο γιατί είναι πάντα μία επένδυση”.
Στο ίντερνετ βρίσκεις ότι γνώση θέλεις όμως δεν μπορείς να βρεις προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων όπως συμβαίνει σε ένα Σεμινάριο. Ένας προπονητής δεν θα πρέπει να χάνει ούτε Σεμινάριο. Μία και μόνο καινούρια ιδέα να πάρει είναι επιτυχία. Εγώ κατάφερα να πάρω 2-3 πράγματα οπότε βγήκα κερδισμένος».
Για τους ομιλητές του Σεμιναρίου και την μεταδοτικότητα τους
«Πάντα επέμενα ότι είναι καλό ένα Σεμινάριο να μην είναι μόνο θεωρία αλλά και πράξη μέσω μίας ομάδας επίδειξης. Την τρίτη ημέρα ο Αμερικανός προσπάθησε να δείξει κάτι στην άμυνα, όμως αν δεν υπήρχε και η επίθεση θα ήταν κενό. Γενικά πιστεύω ότι αν θες να δείξεις μία μορφή επίθεσης πρέπει να βάζεις και αμυνόμενους για να είναι καλυμμένο. Αυτό το είχε προνοήσει ο Σύνδεσμος και αποδείχθηκε ότι βοήθησε πολύ. Είναι σημαντικό για εμένα όλοι οι προπονητές πριν ακούσουν μία ομιλία να ζητούν την φιλοσοφία του ομιλητή πάνω στο άθλημα και να θέλουν να βλέπουν την κάθε λεπτομέρεια σε συνθήκες πέντε εναντίον πέντε.
Από εκεί και πέρα αυτά που παρουσίασε ο Αμερικανός δεν με έβρισκαν όλα σύμφωνο και τα είπα. Ήταν η διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ ενός Ευρωπαίου και ενός Αμερικανού. Βέβαια επαναλαμβάνω ότι μου έκανε θετική εντύπωση το πάθος και η επιμονή που έδειξε στις λεπτομέρειες.
Ο Μπάνκι έχει πολλές γνώσεις και είναι καλός προπονητής. Μερικές φορές διέκρινα ότι ήταν επηρεασμένος από την ομάδα του κάτι που είναι φυσιολογικό, όμως δυσκόλεψε αρκετά την ομάδα επίδειξης που δεν ήταν στο επίπεδο της Σιένα. Ο άνθρωπος έδειξε συνέπεια, ενθουσιασμό και με χαροποίησε πολύ ότι την τρίτη ημέρα παρασύρθηκε και μίλησε περισσότερο από το χρόνο του. Αυτό αποδεικνύει ότι ήρθε να κάνει μία δουλειά με σοβαρότητα κι όχι ένα ταξίδι διακοπών ή δημοσίων σχέσεων.
Αναφορικά με τους Έλληνες ενθουσιάστηκα από την οργάνωση του Ολυμπιακού. Ήταν μία εξαιρετική ομιλία από τους Μπαρτζώκα και Μαρμαρινό που έδειξε με κάθε λεπτομέρεια πως είχε προετοιμαστεί η ομάδα. Θα ήταν ωραίο αν γινόταν κάποια αναφορά και στην πολύ καλή διαχείριση υλικού κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Όσον αφορά τον Βαγγέλη Αγγέλου είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Οι κινητικές ασκήσεις που παρουσίασε ήταν ωραίες, καθώς είχε κάνει μία μίξη από ασκήσεις τις οποίες τροποποίησε βασιζόμενος στη δική του φιλοσοφία και τις παρουσίασε.
Το μοναδικό που μου έκανε αρνητική εντύπωση ήταν ότι οι παίκτες έτρεχαν χωρίς να κοιτούν την μπάλα και οι προπονητές δεν το διόρθωναν. Εξαιτίας της πίεσης του χρόνου οι προπονητές άφηναν σημαντικές λεπτομέρειες γιατί έτρεχαν να καλύψουν το θέμα που είχαν».
Για τη σημασία της επιμόρφωσης στους προπονητές
«Η μόρφωση δεν έχει τέλος σε οποιοδήποτε κλάδο και σε οποιαδήποτε ειδικότητα. Η μόρφωση σε οποιοδήποτε επίπεδο και να είναι βοηθάει στη σκέψη. Πολλοί προπονητές μπορεί να έχουν καλύτερες ασκήσεις ή συστήματα από αυτά που είδαμε όμως η μόρφωση και η εκπαίδευση δεν είναι για ένα κομμάτι μπορεί να πήραν κάποια στοιχεία που θα τους προβληματίσουν και θα εξελίξουν τη φιλοσοφία τους.
Είναι αδύνατο από ένα Σεμινάριο να μην πάρεις κάτι όποιος και να είσαι. Σε όλους τους προπονητές θα έλεγα να μην χάνουν Σεμινάριο και να μην χάνουν ευκαιρία να μελετάνε το μπάσκετ. Όσο ο προπονητής θα επενδύει στη μόρφωση του τόσο θα ανεβαίνει επίπεδο. Όπως ο παίκτης βελτιώνεται με την ατομική προπόνηση έτσι κι ο προπονητής πρέπει να βλέπει στην τηλεόραση και να βάζει ερωτήσεις και προβληματισμούς στον εαυτό του».