Αυγενάκης: “Έχουν δίκιο οι αθλητές, μπαίνουμε στα… παπούτσια τους”

Η πενταμελής επιτροπή που συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (4/2) με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη ήταν ξεκάθαρη. “Έδειξε ενδιαφέρον, ήταν ουσιαστική η συζήτηση μαζί του”… Και λίγες ώρες μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, ήταν η σειρά του υφυπουργού να επιβεβαιώσει το καλό κλίμα της συνάντησης, αλλά και να παραδεχθεί το δίκαιο του αιτήματος των αθλητών και των προπονητών. “Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά τον πόνο και τη δυσκολία τους, μπαίνουμε στα παπούτσια τους. Γι’ αυτό το λόγο ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, εξετάζουμε τρόπους ώστε να τελειώσει αυτός ο παραλογισμός”, ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 104,6” και την εκπομπή των Παντελή Καψή και Ντόνας Δρούτσα.

Ο Αυγενάκης αναφερόμενος στη διαμαρτυρία των αθλητών και των προπονητών στο Σύνταγμα με θέμα την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού ανέφερε: “Έχουν δίκιο. Οι αθλητές που έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλους είναι στην ουσία εκείνοι που έχουν επαγγελματική σχέση με ομάδες όμως χαρακτηρίζονται ερασιτέχνες, επομένως δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ και στο δίχτυ προστασίας που είχε απλώσει η κυβέρνηση από το πρώτο λοκντάουν.
Επομένως καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά τον πόνο και τη δυσκολία τους, μπαίνουμε στα παπούτσια τους. Γι’ αυτό το λόγο ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, εξετάζουμε τρόπους ώστε να τελειώσει αυτός ο παραλογισμός.
Στις συναντήσεις που είχαμε τις τελευταίες μέρες και με θεσμικούς φορείς αλλά και με την αντιπροσωπεία των παικτών που είχε και την πρωτοβουλία (για το συλλαλητήριο), τα συζητήσαμε όλα αυτά. Κατανοούν ότι σε 18 μήνες δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα πάντα, όμως έχει γίνει τέτοια δουλειά που νιώθουμε ότι υπάρχει μια εμπιστοσύνη. Δουλεύουμε λοιπόν προς την κατεύθυνση να λυθεί και αυτό το ζήτημα”.

Βέβαια όπως είναι γνωστό η επιστροφή στη δράση δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τον υφυπουργό ή τον ΓΓΑ. “Αυτό είναι κάτι που το αποφασίζουν, όπως το είπαμε και χθες, οι εμπειρογνώμονες, οι λοιμωξιολόγοι. Εμείς από την πλευρά μας σε εβδομαδιαία βάση αιτούμαστε το άνοιγμα κάθε φορά κάποιας ακόμη αθλητικής δραστηριότητας Έχουμε συστήσει πολύ έγκαιρα μία υγειονομική επιτροπή στη ΓΓΑ στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι γιατροί, μάλιστα ένας εξ αυτών είναι και στην επιτροπή λοιμωξιολόγων. Έχουμε το αίτημα, τεκμηρίωση και τα ειδικά πρωτόκολλα που προτείνονται μέσα από τη συνεργασία με την εκάστοτε ομοσπονδία ή λίγκα.
Δεν περιμένουμε να μας δώσουν το πράσινο φως και μετά να ψαχτούμε και να δούμε πώς θα το εφαρμόσουμε. Κάνουμε σοβαρή και καλή προετοιμασία. Και αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ, στο δεύτερο λοκντάουν να κρατήσουμε ζωντανά περισσότερα αθλήματα”.

Αναφέρθηκε δε και στη μεταδοτικότητα του ιού στον αθλητισμό: “Υπήρξε μια σύγχυση ότι ο αθλητισμός έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Όχι όμως ο οργανωμένος. Ο αθλητισμός της αλάνας, της πλατείας, του δρόμου ή της αυλής του κλειστού σχολείου ναι, αλλά αυτός δεν είναι οργανωμένος.
Βεβαίως και αυτό άθληση είναι, ψυχαγωγία, αλλά εμείς συζητάμε για τον οργανωμένο αθλητισμό που είναι μέσα σε δομές.
Επιτρέψτε μου να σας πω, το είπα και χθες το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία. Μας είχε συγκινήσει, στην προσπάθεια ασφαλής επανεκκίνησης στο πρώτο λοκντάουν αλλά και τώρα, η πειθαρχία των διοικητικών παραγόντων, των εργαζομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε ήταν του υπουργείου αθλητισμού, είτε των δήμων, είτε των περιφερειών, των ίδιων των προπονητών, των παικτών, ανεξαρτήτου κατηγορίας.
Υπάρχει μια ωριμότητα μέσα στο αθλητικό οικοδόμημα το οποίο οφείλουμε να το αναφέρουμε, να το αναδεικνύουμε και κυρίως να το χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα προς τους λοιμωξιολόγους στις συζητήσεις τις οποίες κάνουμε και στην προσπάθεια μας να ανοίξουν και άλλες αθλητικές δραστηριότητες”.