Αχ. Δεμέναγας: «Χωρίς γήπεδο “Πρόγραμμα ΑΕΚ” δεν υπάρχει»…

achileas-demenagas_1Η άνοδος στην Α’ ΕΣΚΑ χάθηκε για το εφηβικό της ΑΕΚ στα… σημεία. Ο επικεφαλής του αναπτυξιακού της Ένωσης Αχιλλέας Δεμέναγας δεν κρύβεται, βέβαια πίσω από δικαιολογίες, αλλά ξεδιπλώνει τους ακριβείς λόγους αυτής της χαμένης ευκαιρίας. Κι ένας εξ’ αυτών, όπως τον αναλύει με τις δηλώσεις του στην «’Ωρα για Σπορ» δεν είναι άλλος απ’ την έλλειψη στέγης. «Η χρονιά, που φεύγει, ξέραμε ότι θα έχει προβλήματα. Ήταν η πρώτη. Όμως, αν δεν λυθεί για παράδειγμα το γηπεδικό, πώς να δουλέψεις; Ξέρετε τι γίνεται φέτος. Παίζουμε από δω κι από κει. Δεν πάει άλλο αυτό», σχολίασε ο Δεμέναγας, ενώ τόνισε επίσης: «Αν βρούμε στέγη, θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε το όραμά μας και σας εγγυώμαι ότι θα είναι το καλύτερο της Ελλάδας, αν όχι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης»…

Αναλυτικά οι απόψεις του Αχιλλέα Δεμέναγα για την εφετινή περίοδο στα Τμήματα Υποδομής και το «Πρόγραμμα ΑΕΚ», και το… SOS που κρούει προς τους υπεύθυνους της ΑΕΚ για την επόμενη ημέρα.

«Η εφηβική ΑΕΚ έδειξε ότι έχει τα φόντα να ανέβει, ήταν η καλύτερη ομάδα στο σύνολο του εφετινού Πρωταθλήματος. Θέλω να πω, ωστόσο, ότι επρόκειτο για μια ομάδα, που δημιουργήθηκε από το μηδέν. Για πρώτη φορά δεκατρία παιδιά βρέθηκαν μαζί. Είχαμε ελάχιστο χρόνο μπροστά μας, αλλά ο στόχος ήταν συγκεκριμένος. Σε αρκετούς αγώνες αντιμετωπίσαμε υποδεέστερους αντιπάλους και ειδικά στο ξεκίνημα του πρώτου γύρου. Γι’ αυτό και κερδίσαμε με μεγάλες διαφορές. Δημιουργήθηκε μεγάλη αυτοπεποίθηση στα παιδιά. Όταν όμως αντιμετωπίσαμε την Κηφισιά, τον Ιωνικό, την ΄Ενωση Ιλίου, συναντήσαμε δυσκολίες».

Για τη μη άνοδο είπε: «Τα παιδιά έκαναν και κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια. Όμως, εκτός από τον Μούτσα και τον Μπουργανό τα άλλα παιδιά δεν ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες τους. Ήταν παιδιά, που δεν έπαιζαν όσο θα ήθελαν. Σε κάθε περίπτωση, φτάσαμε να παίζονται όλα σε ένα ματς. Εμείς βρεθήκαμε με δύο παίκτες πεντάδας, τον Λούκα και τον Μαλέλη, εκτός. Μακριά από μένα οι δικαιολογίες, αλλά προσπαθώ να ταξινομήσω τα προβλήματα, που αντιμετωπίσαμε. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα δεν θα μπορούσε να σταθεί με τη Κηφισιά καθόλου. Εμείς πήγαμε με τον τίτλο του φαβορί στα νοκ άουτ παιχνίδια. Αυτό δεν το αμφισβητώ. Πληρώσαμε όμως, και το γράψατε και εσείς κατ’ επανάληψη, και το σύστημα διεξαγωγής».

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε πλήρη γνώση για το ποιοι είμαστε και τι κάναμε. Είδαμε και τα λάθη μας στο βίντεο. Αυτό που συνέβη και συμβαίνει φέτος γι’ αυτά τα παιδιά είναι ένας «Γολγοθάς». Ένας «Γολγοθάς» 50 παιχνιδιών. Τα παιδιά έπαιξαν και στο πρωτάθλημα Εφήβων και στο πρωτάθλημα Νέων, χωρίς μάλιστα στο δεύτερο να έχουμε τελικά Νέους.  Ήταν ένα τρομερό εφόδιο για τα παιδιά η συμμετοχή τους στις δύο διοργανώσεις, αλλά οι τραυματισμοί στοίχισαν. Και στοίχισαν ειδικά στον αγώνα με Κηφισιά παρά το καλό μας πρόσωπο. Το ματς χάθηκε στο τελευταίο σουτ. Όμως, με δεδομένο ότι είχαν μειωθεί για μας οι λύσεις, τα πήγαμε καλά».
Πέρα από τεχνικές αναλύσεις και λεπτομέρειες ο προπονητής της ΑΕΚ ήταν σαφής: «Θέλω με την ευκαιρία να πω, ότι νιώθω υπερήφανος για την ποιότητα αυτών των παιδιών. Βέβαια, βλέποντας μετά από ημέρες και το βίντεο με Κηφισιά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι στα ματς αυτού του βεληνεκούς δεν δείξαμε την ποιότητά μας στο έπακρον. Επαναλαμβάνω όμως. Είχαμε πολύ λίγο χρόνο για να κάνουμε τα πάντα. Ο κάθε προπονητής χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα άλφα για να μπορέσει να επικοινωνήσει ακριβώς αυτά που θέλει. Και ειδικά να δουλέψει στην ατομική ψυχολογία. Ο Δρικόγιας στα δύσκολα ματς δήλωσε «παρών». Ο Μούτσα και ο Μπουργανός το ίδιο. Αν είχαμε λίγο χρόνο, οι Μαλέληδες θα έβγαιναν περισσότερο. Και ο Χρηστοφής το ίδιο. Υπήρχε μια επτά-οκτάδα παικτών που μπορούσε να προσφέρει περισσότερα».

Για την οργάνωση της «επόμενης ημέρας». Οργανωτικό: «Το μείζον για μένα είναι, αν η ΑΕΚ θα μπορεί να ξαναγίνει η ΑΕΚ του παρελθόντος και να βγάλει τους δικούς της παίκτες και συνάμα να ανανεώσουμε την συνεργασία μας. Για να ανανεωθεί αυτή η συνεργασία έβαλα έναν «όρο», βάλτε το σε εισαγωγικά, με βάση και τα όσα είπαμε με τον πρόεδρο της ΑΕΚ, τον κύριο Κοτσάτο. Θα συνεχίσουμε αν υπάρχουν οι συνθήκες για να κάνουμε δουλειά.  Η χρονιά, που φεύγει, ξέραμε ότι θα έχει προβλήματα. Ήταν η πρώτη. Όμως, αν δεν λυθεί για παράδειγμα το γηπεδικό, πώς να δουλέψεις; Ξέρετε τι γίνεται φέτος. Παίζουμε από δω κι από κει. Δεν πάει άλλο αυτό.
Είπα, λοιπόν, ότι «ημερομηνία λέξης» είναι οι αρχές Μαΐου. Αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο. Το είπα και στον κύριο Κοτσάτο και στον κύριο Αλεξίου. Ξέρω ότι κάνουν μια τεράστια προσπάθεια σε ολόκληρη την ΑΕΚ, αλλά αυτή είναι η προϋπόθεση. Δεν υπάρχει αντικείμενο στο κομμάτι «αναπτύσσω», «δημιουργώ», αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη πρέπει να υπάρχουν έφηβοι, παίδες, ακαδημίες. Αν λυθεί αυτό το πρόβλημα, δεσμεύθηκα ότι θα παρουσιάσω το «Πρόγραμμα ΑΕΚ» έτσι όπως πρέπει, για να πείσω αθλητές, γονείς, κόσμο και δημοσιογράφους γι’ αυτό που πάμε να κάνουμε.
Αν βρούμε στέγη, θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε το όραμά μας και σας εγγυώμαι ότι θα είναι το καλύτερο της Ελλάδας, αν όχι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Αν δεν βρούμε; Ακούγεται… ωμό αυτό, που λέω, αλλά χωρίς τις απαιτούμενες συνθήκες δεν υπάρχει λόγος ανανέωσης της συνεργασίας. Ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος, που ήλθα να βοηθήσω στο κομμάτι που λέγεται ανάπτυξη, αναμένω λοιπόν τις εξελίξεις. Έχω μιλήσει πέντε-έξι φορές με τους διοικούντες την ΑΕΚ, δεν μπορώ να πω. Όπως έχω μιλήσει βεβαίως και με τον Βαγγέλη Ζιάγκο, αφού μαζί βάλαμε στόχο για το «Πρόγραμμα ΑΕΚ».  Σχετικά έχω ενημερώσει και τον κύριο Δερμανούτσο. Όμως, ο χρόνος μας πιέζει. Ήδη, έχω στο μυαλό μου την επόμενη περίοδο. Δεν στήνονται Τμήματα όλων των ηλικιών την τελευταία στιγμή».
Για τους παίκτες που θα προωθηθούν στην πρώτη ομάδα: «Έχω κάνει την σχετική κουβέντα με τον Βαγγέλη Ζιάγκο. Κάποιοι θα ενσωματωθούν σε επιλεγμένες προπονήσεις της ομάδας των Ανδρών. Θα καλέσουμε σε πρώτη φάση τον Μπουργανό, τον Μούτσα και τον Μπούτρη. Ίσως μαζί, ίσως χωριστά, θα δούμε. Μετά το Πάσχα. Περιμένουμε και την μαθηματική άνοδο της ομάδας στην Α1. Τα παιδιά θα βοηθήσουν, λοιπόν, σε κάποιες προπονήσεις, αλλά κυρίως θα πάρουν εμπειρίες. Τα υπόλοιπα παιδιά κινούνται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Τους έχω δείξει τον δρόμο. Προς τα τέλη Απριλίου θα μπορώ να μιλήσω πιο συγκεκριμένα. Αν μπορώ να μιλήσω…»

Πηγή: aekarena.gr