fanariaΤο φάιναλ φορ της ΕΣΚΚ για την πρόκριση στο ειδικό τουρνουά των νησιωτικών Ενώσεων αρχίζει σήμερα στη Σαντορίνη και η επιλογή του τόπου διεξαγωγής προκάλεσε αλυσιδωτές εξελίξεις σε μία από τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό, τον ΑΠΑΣ Τα Φανάρια. Η διοίκηση του ΑΠΑΣ ανακοίνωσε την απόφαση της να αποχωρήσει από το σύλλογο, διαμαρτυρόμενη με αυτόν τον τρόπο για την απόφαση της Ένωσης Κυκλάδων να διοργανώσει ξανά το φάιναλ φορ στη Σαντορίνη.

Όπως τονίζει στη μακροσκελή ανακοίνωση του, ο ΑΠΑΣ είχε σκοπό να αποσύρει την ομάδα από το τουρνουά, εντούτοις επέλεξε τελικά να κατέβει κανονικά. Στο πλευρό του ΑΠΑΣ τάχθηκε μάλιστα και ο μόνιμος αντίπαλος του, ο Πανναξιακός, ο οποίος εξέδωσε κι αυτός ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση που έχουν οι ομάδες του νησιού από την Ενωση Κυκλάδων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του “ΑΠΑΣ Τα Φανάρια”:

«Μετά από 4 χρόνια ενασχόλησής µας µε το αθλητικό σωµατείο της Νάξου ΑΠ.Α.Σ. «Τα Φανάρια» και την καλαθοσφαίριση αποφασίσαµε να αποχωρήσουµε (χωρίς να εγκαταλείψουµε), και να παραδώσουµε το σωµατείο σε νέες γενιές ανθρώπων µε αγάπη για το άθληµα και τον τόπο µας.

Ολοκληρώσαµε τη θητεία µας χωρίς να οφείλουµε σε κανέναν. Γευτήκαµε χαρές και λύπες, µα πιο πολύ αγαπήσαµε αυτή την οµάδα και δεθήκαµε µαζί της.

Κάναµε νέες φιλίες και γνωριµίες, αλλά δυστυχώς, χαλάσαµε και σχέσεις ετών.

Αγωνιστήκαµε όλα αυτά τα χρόνια τίµια και διεκδικήσαµε πάντα ότι µας αναλογούσε.

∆εν χαρίσαµε και δεν µας χάρισαν ποτέ τίποτα.

Όποτε φταίξαµε αποδεχτήκαµε ποινές και επιπλήξεις αδιαµαρτύρητα. Αντιµετωπίσαµε τεράστιες δυσκολίες και δαπανήσαµε πολλά χρήµατα σε ένα πολύ δύσκολο πολυνησιακό πρωτάθληµα.

∆ηµιουργήσαµε νέα τµήµατα (κορασίδες) και αναπτύξαµε υποδοµές (ακαδηµίες αθλητών).

Μας βοήθησαν πάρα πολλοί φίλοι και τους ευχαριστούµε για όλα.

Μας βοήθησαν οι αθλητές της οµάδας, σπαταλώντας τον προσωπικό τους χρόνο – όπως και εµείς τα µέλη του ∆.Σ – και δεν έφυγαν ποτέ από δίπλα της.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σεβόµενοι την ιστορία του σωµατείου µας και έχοντας µάθει να αγωνιζόµαστε πάντα τίµια απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο αγωνιστικά και εξω-αγωνιστικά οφείλουµε να ενηµερώσουµε τον φίλαθλο κόσµο τα εξής :

∆ιαµαρτυρόµενοι για τις αποφάσεις και την συµπεριφορά της ΕΣΚΚ και του προέδρου της, είχαµε αποφασίσει να µην µετέχουµε στο Final 4 του ανδρικού πρωταθλήµατος καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων. Λαµβάνοντας όµως υπόψη µας, τον κόπο και τον αγώνα των αθλητών µας ολόκληρη τη χρονιά, θα δώσουµε το παρόν στη διοργάνωση µε όλους τους αθλητές του σωµατείου µας, πλην των τραυµατιών.
Ελπίζουµε, πέρα από την εµπλοκή σας στην επιλογή του νησιού διεξαγωγής της διοργάνωσης, τα υπόλοιπα να τα αφήσετε να εξελιχθούν χωρίς να παρέµβετε.

Ο πρόεδρος της ΕΣΚΚ από τον Ιανουάριο του 2016 (υπάρχει σχετικό έγγραφο διαµαρτυρίας), µας είχε ενηµερώσει για την «απόφαση» του το Final 4 πρωταθλήµατος ανδρών Κυκλάδων να διεξαχθεί στη Σαντορίνη (2η φορά µέσα σε τρία χρόνια), αφού θεωρούσε, όπως είχε αναφέρει σε αθλητές µας, ότι τις οµάδες που κάνουνε επενδύσεις σε παίκτες και προπονητές πρέπει να τις προστατεύεις, χρίζοντας µε αυτόν τον τρόπο αδιαφιλονίκητο φαβορί την οµάδα της Σαντορίνης.
Εξασφαλίσαµε τα χρήµατα για τα έξοδα των αποστολών των σωµατείων που θα µετείχαν στο Final 4 πρωταθλήµατος ανδρών Κυκλάδων και καταθέσαµε µια ολοκληρωµένη πρόταση ανάληψης της διοργάνωσης στη Νάξο (µετά από 4 χρόνια που είχε να πραγµατοποιηθεί εδώ). Στην ως άνω πρόταση περιλαµβάναµε εκτός τη διαµονή και διατροφή των σωµατείων και την κάλυψη µεγάλου µέρους ή και ολόκληρου του κόστους µετακίνησής τους. Κατόπιν πιέσεων υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΚΚ σε στελέχη και φορείς των τοπικών µας κοινωνιών, ότι δεν θέλει να ευνοήσει κάποια από τις οµάδες της Νάξου και της Σαντορίνης και µε εξασφαλισµένα, όπως ενηµερωθήκαµε, τα χρήµατα για τη διεξαγωγή της θα πραγµατοποιούσε τη διοργάνωση στη Σύρο.
Ούτε αυτό έγινε και τελικά η αρχική επιθυµία και εισήγηση του προέδρου της ΕΣΚΚ εισακούστηκε. Τα έξοδα µετακίνησης του σωµατείου µας για το Final 4 της Σαντορίνης, να ενηµερώσουµε ότι καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από εµάς τους ίδιους, ενώ είχαµε ενηµερωθεί αρχικά για προσπάθεια κάλυψης τους από τη διοργανώτρια.

Γνωρίζουµε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι παράνοµη, µιας και κάθε χρόνο αποφασίζουν τα µέλη της ΕΣΚΚ το τόπο διεξαγωγής τέτοιων διοργανώσεων. Είναι όµως ηθικός και άγραφος νόµος τα Final 4 να κάνουν τον κύκλο τους στα νησιά µας. ∆εδοµένου ότι το µεγαλύτερο µέρος των αθλητών ασχολούνται ερασιτεχνικά και έχουν εργασίες και οικογένειες – από µόνο του – όπως και το δικαίωµα του κόσµου κάθε νησιού να παρακολουθήσει τέτοιες διοργανώσεις καθιστά το ως άνω απαραίτητο να συµβαίνει.

Γίναµε µάρτυρες µετατόπισης αγωνιστικών υποχρεώσεων, ενώ υπήρχε ενηµέρωση για επίσπευσή τους, για εξυπηρετήσεις αθλητών και προπονητών µε βεβαρυµµένο πρόγραµµα δραστηριοτήτων.
Ενηµερωθήκαµε για τη µη διεξαγωγή αναµέτρησης µας µόλις 2 ώρες πριν την έναρξή της προφορικά και ανεπίσηµα από µέλος της ΕΣΚΚ, ενώ είχαµε προγραµµατίσει τις υποχρεώσεις µας και ενώ το γνώριζαν µέλη της ένωσης από το προηγούµενο βράδυ.
Μειώθηκε ποινή αθλητή χωρίς καν να υποβάλει σχετικό αίτηµα το σωµατείο στο οποίο ανήκει.
Ξαφνικά η Μύκονος, η Τήνος και η Σύρος που δεν µπορούσαν ποτέ να έρθουν στη Νάξο λόγω δροµολογίων οδηγήθηκαν από την ΕΣΚΚ µε µεγάλη άνεση στη Σαντορίνη.
Ενηµερωθήκαµε επίσης, ότι η διεξαγωγή του Final 4 του πρωταθλήµατος ανδρών Κυκλάδων αποφασίστηκε µε γνώµονα και την καλή συµπεριφορά των φιλάθλων της Σαντορίνης.
Κ. πρόεδρε της ΕΣΚΚ µήπως ήσασταν µάρτυρας ποτέ επεισοδίων στη Νάξο που δεν τιµωρήθηκαν; Επειδή προφανώς το σχετικό έγγραφο υπονοεί κακές συµπεριφορές Ναξίων έχετε να µας ενηµερώσετε σχετικά; Το ότι τα παιχνίδια µε τον Πανναξιακό ήταν πάντα ντέρµπυ και είχαν εντάσεις δεν το κρύψαµε ποτέ.

Οφείλατε κοιτώντας τους πρωταθλητές των τελευταίων ετών, τις προσπάθειες των Ναξιακών σωµατείων στα µπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική Κατηγορία και τελικά την άνοδο του Πανναξιακού να καταλάβετε ότι εµείς εδώ στη Νάξο καταβάλαµε τεράστιες προσπάθειες ώστε να δικαιολογήσουµε το λόγο ύπαρξής σας.

Οφείλετε λοιπόν, αν έχετε την παραµικρή ευθιξία, σύσσωµο το ∆.Σ της ΕΣΚΚ, να παραιτηθείτε για όλα τα ως άνω, τα οποία γνωρίζετε – οι περισσότεροι ελπίζουµε – ότι είναι αληθή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανναξιακού:

«Κατόπιν της γραπτής ενημέρωσης σας ότι το Final-4 Ανδρών θα διεξαχθεί στη Σαντορίνη θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι καμία από τις τέσσερεις διοργανώσεις Final-4 καλαθοσφαίρισης των τοπικών πρωταθλημάτων τη φετινή σεζόν δεν διεξήχθησαν στη Νάξο, παρά το γεγονός ότι σε τρείς από αυτές συμμετείχαν ή συμμετέχουν ομάδες του νησιού μας.

Είναι τουλάχιστον περίεργο και άκρως προσβλητικό για τους Ναξιώτες, το μοναδικό κλειστό των Κυκλάδων, που δεν διεξήχθη Final-4 καλαθοσφαίρισης, να είναι αυτό του νησιου μας, με αστείες δικαιολογίες περί παλαιότερου επεισοδίου που κάνει την Ένωση, επιφυλακτική στο να ορίσει ξανά Final-4 στη Νάξο.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρών ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι επρόκειτο για μεμονωμένο συμβάν, για το οποίο άλλωστε δεν υπήρξε κανενός είδους δίωξη ή τιμωρία. Ανάλογη ευαισθησία, με αποκλεισμούς γηπέδων, “ευτυχώς” δεν δείχνει η “Ένωση” σε αντίστοιχα περιστατικά που αφορούν οπαδούς,αθλητές ή συνοδούς αποστολών ομάδων άλλων νησιών.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι το Δ.Α.Κ Νάξου φιλοξένησε τη φετινή χρονιά, κάθε Σαββατοκύριακο, ένα ή δύο αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων μπάσκετ και βόλλεϋ, χωρίς να έχει παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα και με τους φιλοξενούμενους να είναι πάντα απολύτως ευχαριστημένοι με με τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων και τη φιλοξενία.

Για το Δ.Σ.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καπίρης Μ. Σταμάτιος Ρούσσος Ιωάννης».