Β. Λιόλιος: «Ο Γιάννης θέλει να παίξει με την εθνική»
«Σεβαστές οι αποφάσεις των Σλουκα και Καλάθη»…

Την επιθυμία του Γιάννη Αντετοκούνμπο ν’ αγωνιστεί με την εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, μιλώντας στο webradio της ομοσπονδίας, τονίζοντας πάντως ότι «… μέρα με τη μέρα θα βλέπουμε την κατάστασή του και θα την αξιολογούμε. Κάνει υπέρβαση, η θέλησή του είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι πιστεύουμε». Ο πρόεδρος της ΕΟΚ αναφέρθηκε και στις αποφάσεις των Κώστα Σλούκα, Νικ Καλάθη, αλλά και του Τάιλερ Ντόρσεϊ, ενώ μίλησε για τους στόχους στο Παγκόσμιο κύπελλο, αλλά και το φιλικό παιχνίδι με τη Σλοβενία στο οποίο θα βραβευτεί ο Νίκος Γκάλης.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για την Εθνική ομάδα και την προετοιμασία για το Παγκόσμιο: «Θα έχουμε κάποιες απουσίες από στελέχη που υπηρετούσαν την Εθνική ομάδα, τον Σλούκα, τον Καλάθη και τον Ντόρσεϊ, που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι μας αλλά φέτος δεν θα είναι μαζί μας. Επειδή μιλάμε για την Εθνική ομάδα και δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε ερωτηματικά, ούτε παραφωνίες, θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα ξεκάθαρα: Η Εθνική ομάδα είναι όλων των Ελλήνων. Είναι η ομάδα των Ελλήνων. Ο Κώστας Σλούκας εδώ και καιρό μας είχε πει ότι θέλει να ξεκουραστεί, είναι απόλυτα σεβαστό. Μετά από τόσες υποχρεώσεις και με δεδομένο έναν τραυματισμό που έχει θέλησε να ξεκουραστεί. Δε φεύγει από την Εθνική ομάδα, κάνει διάλειμμα. Θα μας λείψει, ωστόσο το σεβόμαστε και τον ευχαριστούμε.

Οι εποχές αλλάζουν, τα πρωταθλήματα που συμμετέχουν οι παίκτες γίνονται πιο ανταγωνιστικά, το κορμί καταπονείται περισσότερο. Είναι τίμιο, είναι δίκαιο και το σεβόμαστε. Ομοίως, και ο Νικ Καλάθης. Θέλησε να κάνει ένα διάλειμμα, να ξεκουραστεί, να φτιάξει έναν τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε μέσα στη σεζόν. Οι αθλητές γνωρίζουν το σώμα τους. Δε θα βοηθούσε όσο θα ήθελε. Θα τους θέλαμε κοντά μας, αλλά είναι σεβαστό. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ζήτησε να μην είναι, παρότι του το ζητήσαμε. Για οικογενειακούς λόγους, αλλά και για έναν τραυματισμό στη μέση που τον ταλαιπωρεί.

Η Εθνική ομάδα δεν είναι οργανισμός που έχει ετήσια διάρκεια. Η Εθνική ομάδα είναι αυτοδιάθεση και προσφορά. Καλέσαμε παίκτες που θέλουν να είναι ψυχή τε και σώματι έτοιμοι. Υπάρχει ένα σύνολο παικτών με εμπειρία, αλλά και με νέους παίκτες που θα πάρουν ευθύνες στην Εθνική. Η Εθνική ομάδα εκπροσωπεί το σύνολο της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή με αυτούς τους παίκτες που έχουν επιλεγεί, θα εκπροσωπηθούμε στο Παγκόσμιο, ενωμένοι για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Εθνική πάντα μας κάνει περήφανους».

Σχετικά με τη συμμετοχή των παικτών που έχουν προβλήματα τραυματισμών και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Πρώτα απ’ όλα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους παίκτες και το τεχνικό τιμ. Υπάρχουν αθλητές που βρίσκονται σε αποθεραπεία, όπως ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Κώστας Αντετονκούμπο, οι οποίοι αναλόγως με την κρίση του ιατρικού τιμ θα ενταχθούν στις προπονήσεις. Ο Γιάννης ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ. Η ψυχή του είναι μαζί μας. Μέρα με τη μέρα θα βλέπουμε την κατάστασή του και θα την αξιολογούμε. Κάνει υπέρβαση, η θέλησή του είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι πιστεύουμε. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά προέχει η υγεία των αθλητών. Το σημαντικό είναι να είναι έτοιμοι ψυχικά και σωματικά στην αναχώρηση για το Παγκόσμιο.

Θα δούμε πώς θα πηγαίνουν οι παίκτες. Θα κριθεί από την πορεία της προετοιμασίας. Αν ήταν να παίρνουμε αποφάσεις από πριν, τότε θα καλούνταν δώδεκα παίκτες. Η ομάδα παίζει μπάσκετ. Σημασία έχει να φύγουμε όλοι μαζί ως ομάδα και να γυρίσουμε ως ομάδα. Η ομάδα είναι πάνω απ’ όλους. Αυτό που χρειάζεται η ομάδα είναι η θετική ενέργεια όλων των Ελλήνων. Σημασία έχει πέρα από περήφανοι να γυρίσουμε και χαρούμενοι, χρειαζόμαστε όλους τους Έλληνες μαζί. Η Εθνική εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα. Εκπροσωπούμε είκοσι εκατομμύρια Έλληνας και θέλουμε θετική ενέργεια από όλους τους Έλληνες. Τους θέλουμε όλους μαζί μας. Ευχαριστούμε και τιμούμε όλους τους αθλητές που έχουν δηλώσει «παρών». Το τεχνικό τιμ που είναι μαζί μας. Η Εθνική ομάδα είναι αγάπη, προσφορά, θυσία! Δεν είναι αποτέλεσμα. Είναι ενότητα».

Για το στόχο στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Είμαι σίγουρος πως η ομάδα θα μας εκπροσωπήσει επάξια, όποια παιδιά και αν είναι εκεί. Η Εθνική ομάδα είναι πάνω από όλους μας, πάνω από τις ομάδες, είναι όλων των Ελλήνων. Η μέγιστη καταξίωση για έναν αθλητή, οποιουδήποτε αθλήματος, είναι με την Εθνική ομάδα. Τίποτα να μην έχεις κερδίσει σε συλλογικό επίπεδο, θα θυμάσαι για πάντα μια επιτυχία με την Εθνική. Αν έχεις πάρει τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο και δεν έχεις καταφέρει κάτι με την Εθνική ομάδα, πάντα κάτι θα σου λείπει. Ο Γιάννης ζητά και το δείχνει με την παρουσία του εδώ μαζί μας. Θέλει να υπηρετήσει τους Έλληνες, θέλει να είναι μαζί μας, να τραγουδήσει τον ύμνο. Αυτό είναι σίγουρο. Όμως θα πρέπει να είναι σίγουρο πως θα είναι μαζί μας όχι μόνο με την ψυχή του, αλλά και το κορμί του. Αυτή τη στιγμή οι αθλητές που έχουν κληθεί θα μας εκπροσωπήσουν και είμαι περήφανος γι’ αυτούς. Η γροθιά έχει σημασία, η γροθιά διαλύει τα πάντα. Η γροθιά νικάει, όχι τα δάκτυλα μεμονωμένα. Θέλουμε να είμαστε ενωμένοι. Εμείς θα είμαστε. Αυτό είναι σίγουρο. Η ομοσπονδία, το τεχνικό τιμ, οι παίκτες, αλλά θέλω και τους φιλάθλους μας. Τους δημοσιογράφους. Να βγάλουμε θετική ενέργεια. Η Εθνική ομάδα είναι πάνω απ’ όλους. Όταν παίζει η Εθνική ομάδα ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος. Τελεία».

Για το φιλικό με την Σλοβενία και τη βράβευση του Νίκου Γκάλη: «Το παιχνίδι με την Σλοβενία δεν είναι απλά μια αναμέτρηση απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα. Είναι ένα ματς που σημαδεύεται από τη βράβευση του Νίκου Γκάλη, του μεγαλύτερου Έλληνα μπασκετμπολίστα. Είναι εκείνος που άλλαξε όλη τη νοοτροπία μιας χώρας, έβαλε το μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο. Καλώς όλους τους φιλάθλους να έρθουν και να αποτίσουν τιμή στον Νίκο Γκάλη. Έχει σημασία η ενότητα του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Η Εθνική ομάδα έχει συνέχεια.

Για την αντίδραση του Νίκου Γκάλη στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα βραβευτεί από την ΕΟΚ: «Όλη μας η γενιά μεγάλωσε με τον Νίκο Γκάλη. Η αντίδρασή του ήταν εξαιρετικά συγκινητική. Στην επικοινωνία που είχαμε συγκινήθηκε και σας διαβεβαιώ ότι το δέχτηκε με μεγάλη χαρά. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και αθλητής, με ήθος, αρχές, ένα πρότυπο για τον τρόπο που δούλευε. Η τιμή είναι δική μας. Το καλό είναι ότι η προπώληση των εισιτηρίων πηγαίνει περίφημα και καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο για να δούμε τη φανέλα του να ανεβαίνει ψηλά στην οροφή του ΟΑΚΑ».

Για τη σύνθεση του κοινού στις 4 Αυγούστου: «Αν ήμουν σήμερα 15 ετών, πιθανότατα θα πήγαινα στον αγώνα για να δω τον Ντόντσιτς. Οι μεγαλύτεροι θα πάμε για τον Γκάλη. Η σύνθεση του κοινού στο ΟΑΚΑ θα φέρει την ένωση του παρελθόντος, με το παρόν και το μέλλον. Το μπάσκετ είναι πάρα πολύ ψηλά και η ευθύνη μας είναι τεράστια. Και αυτό θα φανεί στις 4 Αυγούστου».

Για την Εθνική Νέων και το χάλκινο μετάλλιο στην Κρήτη: Το χάλκινο μετάλλιο ήρθε στην παράταση. Ήρθε από ένα σουτ, το οποίο μπορεί και να χάνουμε. Σημασία έχει η εικόνα. Αυτό θέλουμε. Το σύνολο. Έδειξαν τα παιδιά τι καταφέρνει μια ομάδα όταν είναι σύνολο. Αυτή η εθνική ομάδα, παίζοντας με ψυχή και ενωμένη, έδειξε το δρόμο για όλες τις εθνικές. Ακόμα και στην Εθνική αντρών. Έδειξαν τι είναι ήθος. Τι είναι ένωση. Τι σημαίνει να παίζει ο ένας για τον άλλον. Δεν είναι επιτυχία της ΕΟΚ η U20. Αλίμονο! Τι προλάβαμε να κάνουμε σε δύο χρόνια; Η επιτυχία ήταν των αθλητών και του τιμ. Εμείς βήμα-βήμα πάμε να φτιάξουμε αυτή τη νοοτροπία. Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη νοοτροπία θα έχει και η Ανδρών στο Παγκόσμιο. Το τιμ και οι παίκτες είναι οι κατάλληλοι για να το υπηρετήσουν. Θα φύγουμε όλοι μαζί από τη Μανίλα και θα γυρίσουμε όλοι μαζί ως ομάδα. Το μήνυμα είναι η ενότητα. Αυτός είναι ο στόχος της διοίκησης της ΕΟΚ. Μπορεί να κάνουμε λάθη ή παραλείψεις, αλλά ο στόχος είναι να πάμε ενωμένοι στην επόμενη μέρα και θα το υπηρετούμε μέχρι τέλους».