Β. Ντάκουρης: «Εξαπάτηση με το καταστατικό της ΕΟΚ, παρουσιάζουν εκείνο του 2009 κι όχι του 2016»…

Νέες αποκαλύψεις από τον υποψήφιο για το ΔΣ στις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ Βασίλη Ντάκουρη, αναφορικά με τα… ευτράπελα που συμβαίνουν στην ομοσπονδία. Ο αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος έχει κατά καιρούς «ξιφουλκήσει» κατά της ομοσπονδίας κι έχει φέρει στο φως πολλά έγγραφα που καταδεικνύουν ότι ο τρόπος λειτουργίας της ΕΟΚ βρίθει από «ατασθαλίες». Με την κλεψύδρα του χρόνου να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της ομοσπονδίας, ο Ντάκουρης προχωρά σε μία ακόμη ενδιαφέρουσα αποκάλυψη, καθώς όπως φαίνεται από τα έγγραφα που έχει στα χέρια του και τα οποία παρουσιάζει το καταστατικό της ΕΟΚ που είναι αναρτημένο στο site της ομοσπονδίας δεν είναι αυτό του 2016, αλλά εκείνο του 2009!

«Κρύβουν ακόμα και το καταστατικό της ΕΟΚ. Aποκρύπτουν τα άρθρα για FIBA, ΕΣΑΚΕ και τήρηση Βιβλίων. Μας εξαπατούν όλους, έχοντας αναρτημένο στην ιστοσελίδα το καταστατικό του 2009 και όχι του 2016», αναφέρει ο Ντάκουρης στη σχετική δημοσίευση που κάνει στο προσωπικό του ιστολόγιο και συνεχίζει: «Σε συνέχεια των Εισαγγελικών Παραγγελιών Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών της ΕΟΚ του 2016 (https://wp.me/p5EMLX-8A) και για το προσωπικό της ΕΟΚ-Ενώσεων (https://wp.me/p5EMLX-bs) δημοσιοποιώ το πραγματικό καταστατικό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, όπως έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ενάντια στην αυθαίρετη διοικητική και οικονομική αδιαφάνεια που έχει επιβάλλει η ολιγομελή ηγετική ομάδα τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, η μικρή ηγετική ομάδα αυθαίρετα αποκρύπτει το πραγματικό καταστατικό της ΕΟΚ. Έως σήμερα 5-5-2021 έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ, ένα ανυπόγραφο καταστατικό με 38 άρθρα, εγκεκριμένο από την Γενική Συνέλευση στις 19-3-2009. Σύμφωνα όμως με το πιστοποιητικό μεταβολών του Πρωτοδικείου Αθηνών, το καταστατικό έχει τροποποιηθεί ξανά το 2016 και σύμφωνα με το καταστατικό που δημοσιοποιώ έχει 39 άρθρα και εγκρίθηκε στην Γενική Συνέλευση στις 24-2-2016. (Εικόνα 1)

Στο πραγματικό καταστατικό του 2016, υπάρχουν τρία βασικά σημεία, τα οποία δεν υπάρχουν στο καταστατικό του 2009 και κρύβονταν αυθαίρετα και ετσιθελικά όλα αυτά τα χρόνια.

Α.) Η παράγραφος 2 και 3 του άρθρου 2, σύμφωνα με τα οποία η FIBA «αποτελεί το ανώτατο διοικητικό όργανο του αθλήματος» και «Οι Κανονισμοί, αποφάσεις και οδηγίες της FIBA έχουν γενική και δεσμευτική ισχύ έναντι όλων των θεσμικών οργάνων του αθλήματος της Ελλάδας» (Εικόνα 2)

Β.) Η παράγραφος 4 του άρθρου 2, σύμφωνα με το οποίο «Όλα τα θεσμικά όργανα του αθλήματος, μεταξύ των οποίων και ο ΕΣΑΚΕ λειτουργούν σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο καταστατικό της ΕΟΚ, τους Εσωτερικούς Κανονισμούς αυτής και τις εκάστοτε αποφάσεις και εγκυκλίους του ΔΣ αυτής.» (Εικόνα 2)

και Γ.) Το άρθρο 34, σύμφωνα με το οποίο η ΕΟΚ υποχρεούται να τηρεί Βιβλίο συνεδριάσεων ΔΣ και Βιβλίο συνεδριάσεων ΓΣ. (Εικόνα 3)

Γιατί όμως μας εξαπατούν όλους ακόμα και τα ίδια τα μέλη του ΔΣ, με την απόκρυψη του αληθινού καταστατικού της ομοσπονδίας, του σημαντικότερου εγγράφου ενός «εθνικού» οργανισμού που διαχειρίζεται μάλιστα εκτός από τα χρήματα των σωματείων και δημόσια χρήματα; Γιατί αποκρύπτουν ένα καταστατικό που θα έπρεπε να είναι αναρτημένο, όπως ακριβώς δημοσιοποιείται τώρα.

Με τα παρατράγουδα της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου των τελευταίων ημερών, αλλά και τα όσα έχουν τα τελευταία χρόνια καταγγελθεί για τα «Μαϊμού πρακτικά των ΓΣ και το ‘’αόρατο’’ βιβλίο πρακτικών ΔΣ» (https://wp.me/p5EMLX-pk) , γίνεται σε όλους κατανοητό πως τα διαχειριστικά-οικονομικά σκάνδαλα, δεν ήταν δυνατόν για την ηγετική ομάδα να αφήνουν αποτυπώματα σε πρακτικά αποφάσεων ΔΣ και ΓΣ που θα έπρεπε να καταγράφονται σε Βιβλία. Γι’ αυτό δεν έπρεπε να γνωρίζει κανένας για αυτήν την υποχρέωση!

Όσο αφορά την απόκρυψη του γεγονότος ότι ο ΕΣΑΚΕ λειτουργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους του ΔΣ της ΕΟΚ, μένει να έρθει στην δημοσιότητα έστω και ένα έγγραφο από εκείνα που φέρονται ως αποφάσεις του ΔΣ ή ‘’το πρωτάκουστο’’ ως εγκύκλιοι του ΔΣ. Έγγραφα που αναφέρονται σε έγκριση ή μη έγκριση κάθε θέματος του ΕΣΑΚΕ, όπως Ειδικός Πειθαρχικός Κανονισμός, Κανονισμός Πρωταθλημάτων, αθλητές δικαιούμενοι συμμετοχής, ποινές, αποκλεισμοί, κυρώσεις, κόστος εντύπου αθλητή και πολλά άλλα! Έγγραφα που μπορεί να φανταστεί κανείς πως φέρουν απλά μία υπογραφή και συνήθως μόνο την υπογραφή του εκφραστή της ολιγομελή ηγετικής ομάδας «αποφασίζουμε και διατάζουμε», αυτή του Γενικού Γραμματέα της ΕΟΚ.

Όσο αφορά την απόκρυψη του άρθρου για το ότι οι αποφάσεις και οδηγίες της FIBA έχουν γενική και δεσμευτική ισχύ έναντι όλων των θεσμικών οργάνων του αθλήματος της Ελλάδας, δημιουργούνται σημαντικότατα ερωτηματικά, όπως και για τα προηγούμενα, για το ποιος και γιατί πρότεινε ή επέβαλε αυτές τις τροποποιήσεις του καταστατικού το 2016; Ποιες είναι τελικά οι οδηγίες της FIBA για την διαφάνεια, τα ασυμβίβαστα, τα όρια ηλικίας μελών ΔΣ και για πολλά άλλα.

Τέλος, για όσους παρατηρήσουν ότι στο πιστοποιητικό μεταβολών του Πρωτοδικείου (Εικόνα 4) το καταστατικό της ΕΟΚ έχει τροποποιηθεί τέσσερις φορές από την ψήφιση του νόμου 2725/1999, θα πρέπει να σημειώσουμε πως με αφορμή τις τροποποίησεις λόγω αλλαγών του αθλητικού νόμου, η ηγετική ομάδα έχει τροποποιήσει τα καταστατικά με αδιαφανή διαδικασίες ψευδοσυμμετοχής, εκφασίζοντας συστηματικά και συνειδητά τις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν η παράνομη μη σύγκλιση της ΓΣ για την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού και η λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής! ( https://wp.me/p5EMLX-e5 )

Είναι πλέον μέγιστη και πρωταρχική ανάγκη η ομοσπονδία μας και οι ενώσεις μας, να αποκτήσουν σύγχρονα, δημοκρατικά καταστατικά, τα οποία θα επιβάλλουν εφαρμογή της τεχνολογίας και διαδικασίες διαφάνειας, συμμετοχής, λογοδοσίας και κοινωνικής ευθύνης. Καταστατικά τα οποία θα δώσουν την δυνατότητα να αναπτύξουμε όλοι μαζί το άθλημα που αγαπάμε σε όλα τα επίπεδα!!!

Βασίλης Ντάκουρης Υποψήφιος για μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. στις επερχόμενες εκλογές

Πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) Αθηνών με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση και μεταπτυχιακές σπουδές στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής

Μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής

Διεθνής Καλαθοσφαιριστής με την Εθνική Ελπίδων και την Εθνική Παίδων

Πρώην Επαγγελματίας Καλαθοσφαιριστής και Προπονητής

Αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος και εκπρόσωπός του στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης».

 

Διαβάστε το κείμενο του Ντάκουρη εδώ