Β. Οικονομίδης: “Τραγωδία που δεν έγινε ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας”

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βασίλης Οικονομίδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra 103,3 για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό μπάσκετ, την “χαμένη αίγλη” του All Star Game και κυρίως για την αναβολή του τελικού του κυπέλλου Ελλάδας.

Για το All Star Game: Σίγουρα τα Αll Star Game που θυμόμαστε είχαν λαμπρότητα στο παρελθόν αλλά πιστεύω ότι και πάλι θα έχει. Ίσως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία όλοι οι φορείς και η οικογένεια του μπάσκετ να βρεθεί εκεί και να συνειδητοποιήσουμε πόσο αγαπάμε και πόσο σημαντικό είναι το μπάσκετ για την Ελλάδα και να συναποφασίσουμε για τα επόμενα χρόνια. Είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί εκεί και ίσως να είναι καλό για το μπάσκετ.
Για τον Ομπράντοβιτς και την συμβολή του στο Ελληνικό μπάσκετ: Ο Ομπράντοβιτς συμμετέχει ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια. Τιμά το ελληνικό μπάσκετ γιατί όσες φορές τον χρειαστήκαμε να μας βοηθήσει το έκανε και δίνει το παρόν σε όλα τα All Star Game.
Για τα προβλήματα του μπάσκετ: Το μπάσκετ κατά γενική παραδοχή δεν παίρνει από τον ΟΠΑΠ αυτά που δικαιούται να πάρει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διεκδικεί τα ίδια με το ποδόσφαιρο. Αναλογικά το γνωρίζουμε όλοι ότι το ποδόσφαιρο παίρνει την μερίδα του λέοντος. Αυτό το πράγμα πρέπει να αλλάξει και για να αλλάξει θα πρέπει να γίνει προσπάθεια. Από την άλλη μεριά το πρωτάθλημα έχει γίνει πολλών ταχυτήτων και η ευθύνη πέφτει στην Θεσσαλονίκη, γιατί οι ομάδες δεν είναι αυτές που ήταν στο παρελθόν και χωρίς δυνατή Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει δυνατό πρωτάθλημα. Εδώ πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και δυστυχώς στην Θεσσαλονίκη η κρίση βιώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι μια μεταβατική περίοδος που πρέπει να αντέξουμε και να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο. Το μπάσκετ είναι πολύ αγαπητό στην Ελλάδα και πάντα θα βγάζει παίκτες. Απλά πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε μερικοί την σημερινή κατάσταση και κάποιοι άνθρωποι να φύγουν από τον χώρο αυτό γιατί δεν ανήκουν σε αυτόν.
Για την μη διεξαγωγή το τελικού του Κυπέλλου και τις δηλώσεις του κ. Μπιτσαξή για το πως θα διεξαχθούν και αν πρέπει να διεξαχθούν τα πλέι οφ αλλά και το ότι θα πρέπει να έρθουν ξένοι διαιτητές για τους τελικούς του πρωταθλήματος: Εγώ δεν μίλησα με τον κ. Γενικό (σ.σ. Παναγιώτης Μπιτσαξής) για να ξέρω τι εννοεί ακριβώς. Η Ομοσπονδία είναι ανώτατη αρχή και διοικεί το ελληνικό μπάσκετ. Δεν θέλω να μπω στα χωράφια της Ομοσπονδίας σε ότι αφορά τον τελικό και το Κύπελλο γιατί υπάρχουν λύσεις, κάτι πρέπει να αλλάξει, από την συμπεριφορά του κόσμου μέχρι και την οργάνωση του Κυπέλλου. Υπάρχει το ισπανικό μοντέλο που θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε.
Θεωρώ τραγωδία ότι δεν έγινε ο τελικός, δεν θα γινόταν τίποτα. Κακώς λήφθηκε αυτή η ακραία απόφαση, υποτιμά και το μπάσκετ. Η διοίκηση είναι εδώ όπως και η Ομοσπονδία και τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν ωφελούν το μπάσκετ. Είμαι κάθετα αντίθετος και τα πλέι οφ θα γίνουν και το Κύπελλο έπρεπε να γίνει. Ας πάρουν κάποιοι τις ευθύνες που τους αναλογούν, είτε λέγονται αστυνομικοί, είτε λέγεται Πολιτεία.
Από τα περσινά επεισόδια που έγιναν στον περσινό τελικό μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού ο ΕΣΑΚΕ κατέθεσε πολλές προτάσεις και μπήκαμε σε αρκετές συζητήσεις αυτών με την Πολιτεία και την αστυνομία και είπαμε να υπάρχουν ρόλοι, εμείς, η Πολιτεία, η αστυνομία και όλοι οι φορείς. Να υπάρχουν ρόλοι και σιγά-σιγά να εξαλειφθούν από τα γήπεδα τα φαινόμενα αυτά που δεν εκπροσωπούν και δεν αντιπροσωπεύουν το άθλημα. Από εκεί και πέρα το πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι δεν δίνει καμία λύση.