Γ. Μπουρούσης: «Δεν έχω ν’ αποδείξω τίποτε»…

Η προετοιμασία της εθνικής ομάδας για το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με τους διεθνείς  πάντως να δείχνουν καθημερινά ότι έχουν… «κλειδώσει» τον στόχο τους σ’ αυτή τη διοργάνωση. «Ένα μετάλλιο αρχικά, αλλά εάν αυτό δεν έρθει, τότε εκείνο που θέλουμε είναι να καταλάβουμε μία θέση για να διεκδικήσουμε το εισιτήριο που οδηγεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες», σχολιάζει ο Γιάννης Μπουρούσης, μέσω του επίσημου site της ομοσπονδίας, ενώ δεν παραλείπει να συγκρίνει τους Ζούρο και Καζλάουσκας, αλλά και να δώσει και απαντήσεις σ’ εκείνους που ακόμη ίσως να θεωρούν πως μετά την πρόσφατη περιπέτειά του, προσπαθεί ν’ αποδείξει κάτι μέσω της εθνικής ομάδας.

«Δεν έχω να αποδείξω τίποτα. Αγαπάω την Εθνική και πάντα θέλω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό όταν αγωνίζομαι με την φανέλα που φέρει το εθνόσημο», είναι το σχόλιο του διεθνή σέντερ…

Το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας ολοκληρώθηκε και τώρα έρχονται τα φιλικά. Θεωρείς ότι οι αγώνες στην Κύπρο θα είναι ένα δυνατό τεστ για εσάς;
«Βρισκόμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο της προετοιμασίας. Ευτυχώς πέραν του Βασίλη, που είχε ένα πρόβλημα και έκανε την επέμβαση, δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς στο Καρπενήσι. Πιστεύω ότι η ομάδα έχει ήδη αρχίσει να ανεβάζει ρυθμούς και σιγά-σιγά θα βρούμε τον ρυθμό που θέλει ο προπονητής. Σίγουρα τα πρώτα φιλικά παιχνίδια στην Κύπρο θα μας βοηθήσουν πολύ και να μάθουμε τα συστήματα, αλλά και να μάθουμε ο ένας τον άλλον. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε καινούργια ομάδα».

Οι πολλές απουσίες παικτών νιώθεις πως αναγκάζουν την Εθνική ομάδα να αναπροσαρμόσει τους στόχους της;
«Η ομάδα θα προσπαθήσει με όλες της τις δυνάμεις για ένα μετάλλιο. Θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται… Αν όμως αυτό δεν έρθει, τότε ως στόχο έχουμε θέσει να είμαστε μέσα στην 6άδα, για να μπορέσουμε του χρόνου να είμαστε στο προολυμπιακό τουρνουά, και μέσα από αυτό να παλέψουμε για το εισιτήριο που οδηγεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν έρθει κάτι καλό σίγουρα θα είναι καλοδεχούμενο…».

Νιώθεις ότι φέτος –ως πιο παλιός- έχεις διαφορετικό ρόλο;
«Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση. Με τον Νίκο, τον Αντώνη και τον Σοφοκλή είμαστε πλέον οι πιο παλιοί στην ομάδα. Βοηθάμε όσο μπορούμε τους μικρούς. Θέλουμε να μην έχουν το άγχος ότι σε περίπτωση που δεν πάει κάτι καλά θα έχουν την ευθύνη. Είμαστε όλοι μαζί και θα παλέψουμε για το καλύτερο. Εγώ είμαι λίγο πιο κοντά με τον Παπανικολάου και τον Σλούκα που ήμασταν μαζί και στον Ολυμπιακό. Ομως, γενικά όλοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλα τα νέα παιδιά, ώστε να μπουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στο κλίμα και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της ομάδας. Όλοι μαζί δουλεύουμε για να πετύχουμε κάτι καλό».

Φέτος στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Ηλίας Ζούρος, που διαδέχθηκε τον Γιόνας Καζλάουσκας. Υπάρχουν διαφορές;
«Είναι διαφορετικοί προπονητές. Ο κόουτς Καζλάουσκας έπαιζε πιο ελεύθερο μπάσκετ, ενώ ο κόουτς Ζούρος θέλει να ρίχνουμε το περισσότερο βάρος στην άμυνα. Δουλεύουμε πολύ πάνω στην άμυνα και όπως είπα και πριν το τουρνουά στην Κύπρο θα μας βοηθήσουν στο να καταλάβουμε ακριβώς τι θέλει από εμάς ο προπονητής. Ακόμη είναι πολύ νωρίς. Στο Καρπενήσι δεν δουλέψαμε πάρα πολύ το 5 εναντίον 5, οπότε τώρα θα βγει στην επιφάνεια τι θέλουμε να κάνουμε».