Διαψεύδουν τα περί ομόφωνης απόφασης μέλη του ΔΣ της ΕΟΚ

Καταρρέει σαν “χάρτινος πύργος” η θέση της ΕΟΚ περί “ομόφωνης απόφασης στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2021 αποφάσισε την αναβολή της Τακτικής γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών της Ομοσπονδίας για τις 23 Μαΐου 2021″, καθώς τρία μέλη της ομοσπονδίας πήραν θέση και διαψεύδουν ότι συμφώνησαν με την πρόταση αυτή. Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΔΥΜ Λάζαρος Σαββίδης και ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ Μπάμπης Μαρκάκης διαχωρίζουν τη θέση τους τονίζοντας με δήλωσή τους: “Βάσει του ισχύοντος Νόμου (APΘPO 143 TOY N.4714/2020), οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τις 31/3/2021. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα στα μέλη του Δ.Σ. δεν έχει κοινοποιηθεί το περιεχόμενο του δικογράφου της αίτησης για χορήγηση προσωρινής διαταγής στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ούτε και του διατακτικού της προσωρινής διαταγής, δεν μπορώ να ψηφίσω προκήρυξη εκλογών μετά την προθεσμία που τάσσει ο νόμος. Αν η δικαστική απόφαση ξεπερνά το θέμα της αποκλειστικής προθεσμίας που επιβάλει ο Νόμος, θα είναι μια θετική εξέλιξη για τη συμμετοχή περισσότερων σωματείων στη Γ.Σ. τα οποία είναι υπαρκτά και έχουν μείνει εκτός Μητρώου για γραφειοκρατικούς λόγους. Μέχρι όμως την κοινοποίηση της απόφασης, ισχύουν οι διατάξεις του Νόμου και είναι δεσμευτικές”.

Πιο “καυστικός” παρουσιάζεται ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς τα άλλα μέλη του ΔΣ διαχωρίζει την θέση του και ουσιαστικά διαψεύδει την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ζητώντας να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές με το ηλεκτρονικό σύστημα Ζευς που χρησιμοποιείται και στις εκλογές των υπόλοιπων ομοσπονδιών.

“Ξάνθη, 22/3/21

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,

Μετά το πραγματοποιηθέν συμβούλιο της 22/3/21 της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και την ανακοίνωση περί ομόφωνης σύμφωνης γνώμης για την αναβολή των εκλογών και την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, με μεταφορά αυτών στις 23/5/21, έχω να δηλώσω τα παρακάτω

1. Δεν έγινε καμία ψηφοφορία μεταξύ των μελών που συμμετείχαν στο Δ.Σ. για την αναβολή των εκλογών και κατ’ επέκταση για τη νέα ημερομηνία διενέργειας αυτών, την 23η Μαΐου του 2021.

2. Δεν λάβαμε γνώση, καθώς δεν μας παρουσιάστηκε, ούτε μας αναγνώστηκε, το κείμενο της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που μνημονεύεται στην ανακοίνωση.

3. Σε ερώτησή μου για το εάν είναι σύννομη η μετάθεση των εκλογών, σε αντίθεση με αυτά που προβλέπει η νομοθεσία -και αφού εν πρώτοις χαρακτηρίστηκε ως αιχμή- απαντήθηκε με τη φράση «ποια νομοθεσία, δεν υπάρχει τέτοια».

4. Καλώ όλους τους συναδέλφους του Δ.Σ. να ζητήσουμε έκτακτη εκ νέου σύγκλιση εντός 2 ημερών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να οδηγηθεί η Ομοσπονδία σε εκλογές εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών , με τη χρήση της πλατφόρμας Ζευς, για να αποφύγουμε πιθανή διοίκηση πρωτοδικείου με ότι αυτό συνεπάγεται για το Ελληνικό Μπάσκετ.

5. Δηλώνω ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα παραπάνω, παραιτούμαι από μέλος του Δ.Σ. μη θέλοντας να συμβάλω στον κατήφορο του ελληνικού μπάσκετ που δρομολογείται.

Με τιμή

Νίκος Νικολόπουλος

Μέλος Δ.Σ ΕΟΚ”.

Αλλά δεν είναι οι μόνοι που ζητούν άμεσα να υπάρξει διαφοροποίηση της συγκεκριμένης απόφασης της ΕΟΚ, που εν πολλοίς μπορεί ν’ αποτελέσει και το πιο μελανό σημείο της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ, καθώς κι ο παλαίμαχος διεθνής άσος Κώστας Τσαρτσαρής (που είναι υποψήφιος με τον συνδυασμός “Δώσε Πάσα” του Βαγγέλη Λιόλιου), σχολίασε: “Πρωτόγνωρη κατάσταση στην Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ, με θύματα, τα παιδιά των Ακαδημιών, τους ερασιτέχνες κι επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές και όλους τους προπονητές που ζουν κι αναπνέουν για το άθλημα. Οι αρμόδιοι, πρέπει να ορθώσουν ανάστημα και να δοθεί ενα τέλος σε αυτή την κωμωδία”.