Ζούρος: «Nα είμαστε μαχητικοί για να πάρουμε την πρόκριση»

Η Εθνική Ανδρών προετοιμάζεται για τα τελευταία φιλικά πριν το Προολυμπιακό Τουρνουά που θα διεξαχθεί στη Βενεζουέλα. Το τελευταίο βήμα θα γίνει στη Βραζιλία, σε αγώνες προετοιμασίας απέναντι στη Νιγηρία, τη Νέα Ζηλανδία και την οικοδέσποινα του τουρνουά. Ο Ηλίας Ζούρος, προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, μίλησε στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ για την προετοιμασία, τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη διάρκειά της, αλλά και την πίστη που έχει στην Εθνική Ομάδα.

-Συναντήσατε αρκετά εμπόδια στην προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας μέχρι τώρα, σε μια προετοιμασία η οποία έτσι κι αλλιώς θα ήταν εκ των πραγμάτων μικρή σε διάρκεια.

«Θεωρώ ότι ήταν η πιο μικρή σε διάρκεια προετοιμασία που μπορεί να κάνει μια ομάδα στην Ευρώπη, γιατί στο ΝΒΑ συνηθίζονται οι μικρές προετοιμασίες, αν κι εκεί υπάρχει περισσότερος χρόνος για προπονήσεις και μάλιστα συνεχόμενος χρόνος με όλους τους παίκτες μαζί. Εδώ ήταν πολύ μικρή η διάρκεια, χωρίς αρκετούς παίκτες, γιατί οι τρεις παίκτες που αγωνίζονταν στην Ιταλία έφτασαν μόλις μία μέρα πριν την αναχώρηση. Επίσης είχαμε τις τελευταίες μέρες τρεις παίκτες με στομαχικές διαταραχές και δύο με προβλήματα, τους Πρίντεζη και Καϊμακόγλου, τους οποίους θέλαμε να προφυλάξουμε, μετά από μια τόσο δύσκολη και επίπονη χρονιά. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες».

-Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να περάσει αυτά που θέλει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

«Στην πραγματικότητα δεν γίνεται. Είναι ξεκάθαρο και δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Θέλουμε να διατηρήσουμε ένα μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας της περσινής. Οι παίκτες που ήρθαν τώρα έχουν μια εικόνα από αυτό και θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση των παικτών και πολύ καλό σκάουτινγκ. Έχουμε μια εικόνα, γνωρίζουμε ότι δύσκολα θα υπάρξουν αυτοματισμοί στην επίθεση και την άμυνα. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και αυτό θα κοιτάξουμε να πάρουμε».

-Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τους αγώνες τα παιχνίδια εκεί;

«Δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος. Ήδη έχουμε ξεκινήσει το σκάουτινγκ, το οποίο μας δείχνει ότι υπάρχουν πολλές αλλαγές από τις αρχικές συνθέσεις που είχαν παρουσιάσει οι ομάδες. Έχουν επτά καινούριους παίκτες και οι δύο ομάδες οπότε αλλάζουμε την προσέγγισή μας περιμένοντας να δούμε τι αλλαγές θα υπάρξουν ως το τέλος. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι αναμένεται να προστεθεί στο Πουέρτο Ρίκο ο Αρόγιο και ίσως να υπάρξουν κι άλλες προσθαφαιρέσεις. Έχουμε μια μερική εικόνα της κατάστασης και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συγκεντρωθούμε στη δική μας ομάδα, να δουλέψουμε όσο μπορούμε και έχοντας πια γνώση του τελικού ρόστερ των αντιπάλων μας να ετοιμάσουμε την τακτική για αυτά τα παιχνίδια».

-Ουσιαστικά η πρώτη φορά που αναμένεται να δείτε την ελληνική ομάδα χωρίς απουσίες στο παρκέ είναι στη Βραζιλία, σωστά;

«Ναι… Ακριβώς έτσι. Είναι πολύ δύσκολο… Θα δω την ομάδα μαζί για πρώτη φορά μετά από ταξίδι αρκετά δύσκολο, του οποίου η διάρκεια είναι σχεδόν μιάμιση μέρα. Δυστυχώς δεν έχουμε την ευκαιρία για συμμετοχή σε κάποιο άλλο τουρνουά, ίσως πιο δυνατό, αλλά θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα φιλικά και το χρόνο που έχουμε μπροστά μας μέχρι το Προολυμπιακό Τουρνουά».

-Η εικόνα από το τουρνουά της Λιθουανίας κρίθηκε ως θετική από τους περισσότερους. Η δική σας άποψη ποια είναι;

«Δεν ήταν η εικόνα της ομάδας, γιατί έλειπαν τέσσερις παίκτες. Οι τρεις που αγωνίστηκαν στην Ιταλία και ο Βασίλης Σπανούλης. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε διαφορετική ομάδα στη συνέχεια. Ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι κάποια από τα παιδιά που ήταν εκεί, έπαιζαν στις ίδιες ομάδες όλη τη χρονιά και θα λέγαμε ότι ήρθαν με κεκτημένη ταχύτητα και έδειξαν μια πολύ καλή εικόνα. Το θέμα είναι να κρατήσουμε την εμπειρία και την εικόνα αυτών των παιχνιδιών. Να πάρουμε την εμπειρία που έχουμε και να την ενώσουμε με τον ενθουσιασμό των νεαρών παικτών και να είμαστε μαχητικοί για να πάρουμε το ένα από τρία εισιτήρια».

Μπορεί η Εθνική Ελλάδας να τα καταφέρει μία ακόμη φορά;

«Εγώ θέλω πάντα να πιστεύω ότι η ομάδα θα προκρίνεται ή θα βγαίνει πρώτη. Έχοντας αυτό στο μυαλό μου θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας. Η Ελλάδα δεν έχει πάρει ποτέ την πρόκριση από Προολυμπιακό Τουρνουά που έγινε εκτός συνόρων. Έχουμε πάει σε Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω Ευρωμπάσκετ, ως οικοδέσποινα χώρα το 2004 και μέσα από το Προολυμπιακό Τουρνουά που έγινε στην Αθήνα το 2008. Είναι μία πρόκληση, κάτι που θέλουμε να πετύχουμε για πρώτη φορά».