ΕΣΚΑ: Η προκήρυξη των παιδικών και εφηβικών πρωταθλημάτων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2725/99, 3057/02, 3264/04, του Καταστατικού της Ε.Ο.Κ. , του Καταστατικού της Ε.Σ.Κ.Α., των Κανονισμών της Ε.Ο.Κ. καθώς και της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων 2012-2013 (της ΕΟΚ).

Π ρ ο κ η ρ ύ σ σ ο υ μ ε

Τα πρωταθλήματα ΠΑΙΔΩΝ- ΕΦΗΒΩΝ περιόδου 2012-2013 με τους παρακάτω όρους:

ΑΡΘΡΟ 1ο: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στα πρωταθλήματα ΠΑΙΔΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ της Ε.Σ.Κ.Α., δικαιούνται να λάβουν μέρος όλα τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Σ.Κ.Α. και συμμετέχουν στα πρωταθλήματα Ανδρών Ε.Ο.Κ. και Ε.Σ.Κ.Α

Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα ΠΑΙΔΩΝ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα ΕΦΗΒΩΝ είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ.

Α) Στα πρωταθλήματα ΠΑΙΔΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ μπορούν τα σωματεία να συμμετέχουν με

δύο ή τρεις ομάδες κλπ.

Β) Οι επιπλέον ομάδες θα αγωνίζονται υποχρεωτικά σε διαφορετικούς ομίλους.

Γ) Στη Β΄φάση των πρωταθλημάτων Παίδων και Εφήβων θα προκρίνεται μόνο η ομάδα

που θα έχει δηλωθεί ως πρώτη ομάδα.

ΑΡΘΡΟ 2ο: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων πρέπει να υποβληθούν στην Ε.Σ.Κ.Α., το αργότερο μέχρι ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 και να περιλαμβάνουν τα στοιχεία που προβλέπονται από τον Κανονισμό Πρωταθλημάτων (άρθρο 28).

Οι δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων πρέπει να υποβληθούν στα γραφεία της ΕΣΚΑ αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή (πρωτότυπες).

Υποβολή δηλώσεων με επιφυλάξεις απαγορεύονται με ποινή αποκλεισμού από το Πρωτάθλημα.

Έναρξη του Πρωταθλήματος για την Α’ κατηγορία Παίδων & Εφήβων ορίζεται η ΤΡΙΤΗ 18 Σεπτεμβρίου 2012.

Έναρξη του Πρωταθλήματος για την Β’ κατηγορία Παίδων & Εφήβων ορίζεται η ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Σεπτεμβρίου 2012.

Η Ε.Σ.Κ.Α. διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του πρωταθλήματος.

Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει την ΤΕΤΑΡΤΗ 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 στα γραφεία της Ένωσης Πρωτοπαπαδάκη και Υδρας 4-Γαλάτσι, και ώρα 17.00 παρουσία των αντιπροσώπων των Σωματείων.

ΑΡΘΡΟ 3ο: ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Τα Σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές, όπως τα άρθρα 34,35 του Κανονισμού Πρωταθλημάτων ορίζουν και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.

Οι αγώνες του Πρωταθλήματος Α! Κατηγορίας Παίδων & Εφήβων θα διεξάγονται κάθε ΤΡΙΤΗ ή άλλη μέρα, εφόσον η ΕΣΚΑ ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος θεωρήσει αυτό απαραίτητο.

Οι αγώνες του Πρωταθλήματος Β! Κατηγορίας Παίδων & Εφήβων θα διεξάγονται σε μέρες που θα ορίσει η Ε.Σ.Κ.Α. μετά τον καταρτισμό των ομίλων.

H EΣΚΑ διατηρεί το δικαίωμα ορισμού και δεύτερης αγωνιστικής ημέρας μέσα στην ίδια εβδομάδα στην περίπτωση που θα κρίνει αυτό αναγκαίο.

Οι αγώνες θα διεξάγονται σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί και θα διανεμηθεί στα σωματεία.

Β) ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ

Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Οι 12 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Παίδων & Εφήβων είναι οι εξής:

Α/Α ΠΑΙΔΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

1 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΟ

2 ΓΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

3 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΣ

4 ΓΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΓΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

5 ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ ΑΟ ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ ΑΟ

6 ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΟ

7 ΑΣΕ ΔΟΥΚΑΣ ΑΣΕ ΔΟΥΚΑΣ

8 ΑΟ ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΟ ΑΜΥΝΤΑΣ

9 ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΚΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

10 ΑΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Α.Ε.Κ.

11 Κ.Α.Π. ΓΣ ΑΠΟΛΛΩΝ

12 ΠΑΚ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΑ

Α΄ΦΑΣΗ

Τα Σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές, όπως τα άρθρα 34,35 του Κανονισμού Πρωταθλημάτων ορίζουν και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.

Οι αγώνες του Πρωταθλήματος θα διεξάγονται κάθε ΤΡΙΤΗ ή άλλη μέρα, εφόσον η ΕΣΚΑ ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Πρωταθλήματος θεωρήσει αυτό απαραίτητο.

PLAY-OFF

Β΄ΦΑΣΗ

Στη φάση αυτή συμμετέχουν οι ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις 1 έως 4 του πίνακα βαθμολογικής κατάταξης που καταρτίστηκε μετά την λήξη της Α΄φάσης του πρωταθλήματος και συναντώνται μεταξύ τους ως εξής:

1 – 4 (Ν1)

2 – 3 (Ν2)

Νικήτρια στην φάση αυτή αναδεικνύεται η ομάδα η οποία θα έχει τρεις (3) νίκες επί της αντιπάλου της μεταφέροντας και τις νίκες ή ήττες από τους μεταξύ τους αγώνες κατά την διάρκεια της Α΄φάσης του πρωταθλήματος. Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας της Α΄φάσης του πρωταθλήματος και ο δεύτερος αγώνας στην έδρα της αντιπάλου της και ούτω καθεξής αν χρειαστούν και άλλοι αγώνες.

Οι νικητές της φάσης αυτής προκρίνονται στην Γ΄ φάση.

Οι ηττημένοι θα αγωνισθούν για τις θέσεις 3-4. Αυτός ο αγώνας κατάταξης θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας μετά την λήξη της Α΄ φάσης.

Γ΄ΦΑΣΗ

Στη φάση αυτή οι ομάδες θα αγωνισθούν για τις θέσεις 1-2 ως εξής:

Νικητής 1 – Νικητής 2.

Νικήτρια ομάδα θα αναδειχθεί εκείνη η οποία θα επιτύχει τρεις (3) νίκες επί της αντιπάλου της μεταφέροντας και τις νίκες ή ήττες κατά την διάρκεια της Α΄φάσης του πρωταθλήματος. Ο 1ος αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας που θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας μετά την λήξη της Α΄φάσης, ο 2ος στην έδρα της αντιπάλου της και ούτω καθ΄εξής αν χρειαστούν και άλλοι αγώνες.

Σε περίπτωση που στην Γ΄φάση προκριθεί η 3η ή η 4η ομάδα της κατάταξης της Α΄φάσης τότε αυτή η ομάδα ως προς τη σειρά των αγώνων και μόνο καταλαμβάνει την θέση αυτής της ομάδας που απέκλεισε.

Οι τρεις (3) τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται στη Β! κατηγορία .

Γ) ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ

Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

O τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό δηλώσεων συμμετοχής και θα γνωστοποιηθεί στα σωματεία με έγγραφο συμπληρωματικής προκήρυξης που θα κοινοποιηθεί μετά την κλήρωση. Οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή θα χωριστούν σε ομίλους, οι οποίοι θα γνωστοποιηθούν στα σωματεία την ημέρα της κλήρωσης.

Οι αγώνες θα διεξάγονται σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί και θα διανεμηθεί στα σωματεία.

Η Ε.Σ.Κ.Α διατηρεί το δικαίωμα προγραμματισμού και εμβόλιμων αγωνιστικών ημερών σε κάθε περίπτωση που θα κριθεί αναγκαίο.

Ειδικά για τις ομάδες των απομακρυσμένων περιοχών μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα των ανδρικών ομάδων τους οι αγώνες τους θα διεξάγονται πιθανόν και ημέρες ΤΕΤΑΡΤΗ ή ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

Η Ε.Σ.Κ.Α. διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής ημέρας τέλεσης αγώνων ανά όμιλο λόγω μη ικανού αριθμού κριτών και διαιτητών για την κάλυψη των αγώνων.

ΑΡΘΡΟ 4ο: ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες της Α΄κατηγορίας Παίδων & Εφήβων θα διεξαχθούν σε κλειστά γήπεδα.

Οι αγώνες της Β΄κατηγορίας Παίδων & Εφήβων θα διεξαχθούν στις έδρες των σωματείων σύμφωνα με το πρόγραμμα. Κάθε σωματείο οφείλει να δηλώσει γήπεδο.

Σωματείο το οποίο δεν έχει δικό του γήπεδο πρέπει να δηλώσει άλλου Σωματείου, Εθνικό ή Δημοτικό Γυμναστήριο, υποβάλλοντας έγγραφο εκείνου που του παραχωρεί το γήπεδο, ταυτόχρονα με τη δήλωση συμμετοχής.

Σε περίπτωση που αποκλεισθεί γήπεδο ή δεν είναι δυνατόν για οποιονδήποτε λόγο να τελεσθεί προγραμματισμένος αγώνας σ’ αυτό και αφού θα έχει γνωστοποιηθεί στην ΕΣΚΑ, με επίσημο έγγραφο από την αρχή δικαιοδοσίας του γηπέδου από το γηπεδούχο σωματείο τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες νωρίτερα, ο αγώνας αυτός θα ορίζεται την ίδια ή άλλη ημερομηνία, στο ίδιο ή άλλο γήπεδο (άρθρο 31 Κανονισμού Πρωταθλημάτων) τηρώντας τις διατάξεις του άρθρου 3 της παρούσης.

Oι ποινές που επιβάλλονται στα σωματεία-μέλη της ΄Ενωσης για πειθαρχικές παραβάσεις, είναι αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 82 του Πειθαρχικού Δικαίου Σωματείων του Κανονισμού της Ε.Ο.Κ.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τονίζεται ότι τα σωματεία που θα δηλώσουν ανοικτά γήπεδα είναι υποχρεωμένα να φροντίζουν για την ύπαρξη διαχωριστικών (κιγκλιδώματα, συρματοπλέγματα, σχοινιά κλπ) αγωνιστικού χώρου και θεατών.

Οι διαιτητές μπορούν κατά την κρίση τους :

α) Να μην διεξάγουν τον αγώνα, με ποινή ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ (άρθρα 29 και 32 του Κανονισμού Πρωταθλημάτων) για το γηπεδούχο σωματείο.

β) Να δώσουν ημίωρη προθεσμία, από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, για την τοποθέτηση τους, αφού το αναγράψουν στο φύλλο αγώνα.

γ) Να διεξάγουν τον αγώνα με δική τους ευθύνη, πλήν όμως δε δικαιούνται να διακόψουν τον αγώνα για τον λόγο αυτό.

‘Ενσταση κατά της απόφασης των διαιτητών να διεξάγουν ή μη τον αγώνα ή να δώσουν ημίωρη προθεσμία δεν χωρεί.

Τα σωματεία που θα δηλώσουν κλειστά γήπεδα είναι υποχρεωμένα στην δήλωση συμμετοχής τους να δηλώσουν και ακριβή μέρα και ώρα τέλεσης των αγώνων τους.

ΑΡΘΡΟ 5ο: ΜΠΑΛΑ ΑΓΩΝΩΝ

Όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται με συνθετική μπάλα MOLTEN Νο 7 και σε περίπτωση που αγώνας διεξαχθεί με μπάλα άλλης μάρκας μηδενίζονται και τα δύο διαγωνισθέντα σωματεία.

ΑΡΘΡΟ 6ο: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των διαγωνιζομένων Σωματείων καθορίζονται με τις διατάξεις των Κανονισμών της Ε.Ο.Κ. και Ε.Σ.Κ.Α., που αναφέρονται παραπάνω.

Τα συμμετέχοντα στο Πρωτάθλημα σωματεία ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα ΠΑΙΔΩΝ. H συμμετοχή στο πρωτάθλημα ΕΦΗΒΩΝ είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ.

Στους αγώνες της Α΄φάσης και Β΄φάσης του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας Παίδων & Εφήβων θα ορίζεται ένας (1) διαιτητής και δύο (2) κριτές.

Τα Σωματεία δεν δικαιούνται να διοργανώσουν φιλικούς αγώνες (τουρνουά) χωρίς την έγκριση της ‘Ενωσης. Είναι δε απαραίτητο να χρησιμοποιούνται σ’αυτούς τους αγώνες επίσημοι διαιτητές και επίσημοι κριτές οι θα ορίζονται από την Αρμόδια Επιτροπή Διαιτητών του Ν.2725/99 του άρθρου 44 παρ. 4.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τα Σωματεία θα καλούνται σε απολογία στο Δ.Σ. της Ε.Σ.Κ.Α.

΄Ολες οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, υποχρεώνονται να καταβάλουν, πριν την έναρξη του εντός έδρας αγώνων τους σε κάθε διαιτητή το ποσό των έντεκα (11) ευρώ και σε κάθε κριτή το ποσό των επτά ευρώ και πενήντα λεπτών (7,50) ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν από το γηπεδούχο σωματείο τα έξοδα διαιτητών και κριτών το γηπεδούχο σωματείο μηδενίζεται στον συγκεκριμένο αγώνα.

Σε περίπτωση ματαίωσης ή διακοπής αγώνα μέχρι την λήξη του α΄ημιχρόνου για οποιονδήποτε λόγο, τα έξοδα των διαιτητών και κριτών που έχουν προσέλθει, καταβάλλονται από την γηπεδούχο ομάδα αλλά περιορίζονται στο ήμισυ.

Το γηπεδούχο σωματείο οφείλει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παρουσία γιατρού κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του αγώνα.

Οι αγώνες τελούνται με την έγκριση του Δ.Σ. της ΕΣΚΑ σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.3207/2003.

Ως εκ τούτου, τα Σωματεία υποχρεούνται να κοινοποιούν το πρόγραμμα των αγώνων στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές.

ΑΡΘΡΟ 7ο:ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Στο Πρωτάθλημα δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές που πληρούν τους όρους των Αθλητικών Νόμων, των ισχυόντων κανονισμών της ΕΟΚ και των Προκηρύξεων ΕΟΚ και ΕΣΚΑ.

Κάθε σωματείο δικαιούται να δηλώσει σε κάθε αγώνα μέχρι δώδεκα (12) αθλητές.

Στο φύλλο αγώνα η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να δηλώσει μέχρι δώδεκα (12) καλαθοσφαιριστές εκ των οποίων μόνο ένας μπορεί να μην είναι ελληνικής υπηκοότητας, ομογενής καθώς και αλλοδαπός καλαθοσφαιριστής του οποίου το δελτίο αθλητικής ιδιότητας έχει εκδοθεί από την Ε.Ο.Κ. πριν την συμπλήρωση του 15ου έτους της ηλικίας του.(άρθρο 1 παρ.3 της Υπουργικής Απόφασης 6439/Β/2002.

Οι ομάδες θα πρέπει να χρησιμοποιούν στις εμφανίσεις τους αριθμούς, από το

4 έως και το 15.

Στους ΕΦΗΒΟΥΣ δικαιούνται να λάβουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν από 1-1-1994 έως και 31-12-1996.

Σε όλες τις φάσεις του πρωταθλήματος Εφήβων της ΄Ενωσης, επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι τριών (3) αθλητών ΠΑΙΔΩΝ γεννημένων το 1997 ΜΟΝΟΝ, οι οποίοι δεν μπορούν να συμμετέχουν στην παιδική ομάδα την ίδια ημερολογιακή ημέρα.

Στους ΠΑΙΔΕΣ δικαιούνται να λάβουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν από 1-1-1997 και νεώτεροι.

Αθλητής ΠΑΙΔΑΣ ή ΕΦΗΒΟΣ δικαιούται να λάβει μέρος και στην ανδρική ομάδα του σωματείου του.

Αθλητής σωματείου που καλείται για προπόνηση ή αγώνα του Αναπτυξιακού Προγράμματος και δεν έχει την ίδια ημέρα και ώρα επίσημο αγώνα Πρωταθλήματος της ΕΣΚΑ ή επίσημη κλήση σε Εθνική Ομάδα, τότε σε περίπτωση απουσίας του θα επιβληθεί στον προσκληθέντα αθλητή ποινή αποκλεισμού δύο (2) αγωνιστικών ημερών από το Πρωτάθλημα Α΄ και Β΄ κατηγορίας Παίδων & Εφήβων σύμφωνα με το Κεφάλαιο Εθνικών Ομάδων του Κανονισμού της Ε.Ο.Κ. (άρθρα 94 και 97).

ΑΡΘΡΟ 8ο: ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΓΩΝΩΝ

Για την αναβολή αγώνων ισχύουν όσα ορίζονται από το άρθρο 50 του Κανονισμού Πρωταθλημάτων.

Ιδιαίτερα τονίζεται η παρ. 4 του παραπάνω άρθρου σύμφωνα με την οποία αγώνας που αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε για οποιαδήποτε αιτία και κρίνεται ότι πρέπει να επαναληφθεί,διεξάγεται εάν αυτό είναι εφικτό, σε διάστημα 8 ημερών από την ημέρα που αρχικά είχε προγραμματισθεί η διεξαγωγή του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται η αναβολή αγώνα Παίδων ή Εφήβων με την αιτιολογία ότι υπάρχει και άλλος αγώνας του σωματείου οποιουδήποτε τμήματος την ίδια ημέρα ή ώρα.

ΑΡΘΡΟ 9ο: ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΟΣ

Για την διακοπή αγώνα ισχύουν όσα ορίζονται από το άρθρο 46 του Κανονισμού Πρωταθλημάτων όπως αυτό τροποποιήθηκε στην Γ.Σ. της ΕΟΚ της 20.1.96.

Επισημαίνεται ότι το γηπεδούχο σωματείο είναι υποχρεωμένο να παραλάβει από την Ένωση επικυρωμένη φωτοτυπία του φύλλου αγώνος του διακοπέντος αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 1Οο: ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οι ενστάσεις υποβάλλονται σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 54 του Κανονισμού Πρωταθλημάτων, πρέπει δε να υποστηριχθούν με έγγραφο μέσα σε 48 ώρες από την τέλεση του αγώνος και να συνοδεύονται από το σχετικό παράβολο τριάντα (30) ευρώ.

Οι ενστάσεις και οι εφέσεις που αναφέρονται σε περιπτώσεις κακής εφαρμογής κανονισμών εκδικάζονται από τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας της Ε.Ο.Κ. δικαιοδοτικά όργανα.

Οι ενστάσεις του άρθρου 54 παρ.1δ (σοβαρή παράβαση ή κακή εφαρμογή των Κανονισμών Παιδιάς), από διαιτητές ή κριτές εκδικάζονται σε πρώτο και δεύτερο βαθμό από την Κ.Ε.Δ/Ε.Σ.Κ.Α.

Οι ενστάσεις, που δεν υπάγονται στην προηγούμενη παράγραφο εκδικάζονται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος της ΕΣΚΑ.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Πρωταθλήματος προσβάλλονται ενώπιον του ΑΣΕΑΔ σύμφωνα με τα όσα ορίζονται ειδικότερα από τα άρθρα 123 έως 126 του Ν.2725/99 όπως αυτά τροποποιήθηκαν από τα άρθρα 44 έως 46 του Ν.3057/2002.

Τα Σωματεία που μετέχουν στα Πρωταθλήματα, καθώς και οι αθλητές τους συμφωνούν, αποδέχονται και καθιστούν αποκλειστικά αρμόδια για την επίλυση των πάσης φύσης διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ τους και που έχουν σχέση με την εφαρμογή και ερμηνεία των Νόμων που ισχύουν, του Καταστατικού, των Κανονισμών και των Προκηρύξεων της Ε.Ο.Κ., (με βάση τους οποίους διεξάγονται τα διάφορα Πρωταθλήματα και που αποτελούν σύμβαση μεταξύ ΕΣΚΑ, Σωματείων και αθλητών),μόνο τα διοικητικά όργανα που προβλέπονται από τις διατάξεις αυτές και απαγορεύεται ρητά κάθε προσφυγή στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. Σε περίπτωση που σωματείο προσφύγει στα Πολιτικά δικαστήρια, για θέματα που αφορούν την επίλυση αθλητικών διαφορών ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ για όλους τους υπόλοιπους αγώνες του Πρωταθλήματος για το οποίο έγινε προσφυγή και ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ από όλα τα Πρωταθλήματα, της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, στα οποία δικαιούται να συμμετάσχει.

ΑΡΘΡΟ 11ο: ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ

α) Τα Σωματεία που αγωνίζονται υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό Πρωταθλημάτων. Οι Διοικητικοί και υπόλοιποι παράγοντες και αθλητές των Σωματείων, καθώς και οι προπονητές και κώουτς, στις κυρώσεις που προβλέπονται από τους αθλητικούς νόμους και από τις ισχύουσες διατάξεις των λοιπών Κανονισμών της Ε.Ο.Κ.

β) Ομάδα που κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος αποχωρήσει ή μηδενισθεί δύο φορές για οποιονδήποτε λόγο αποβάλλεται του πρωταθλήματος, τα δε αποτελέσματα των αγώνων που έδωσε μέχρι τότε που υποβιβάστηκε λαμβάνονται υπ’όψη στη διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της αγωνιστικής περιόδου (άρθρο 48 του καν.πρωταθλημάτων).

γ) Για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2012-2013 για αποχώρηση ή αποβολή από το πρωτάθλημα Εφήβων μετά την κλήρωση ισχύει η αφαίρεση δύο (2) βαθμών από το πρωτάθλημα Ανδρών, ενώ για αποχώρηση ή αποβολή από το πρωτάθλημα Παίδων η ποινή σε βάρος της ανδρικής ομάδας είναι αφαίρεση τεσσάρων (4) βαθμών.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τα σωματεία που συμμετέχουν με ανδρική ομάδα στα πρωταθλήματα της Ε.Σ.Κ.Α .

Για τα σωματεία των Εθνικών κατηγοριών και τα σωματεία που δεν έχουν ανδρικό τμήμα, η ποινή σε περίπτωση αποχώρησης ή αποβολής είναι αφαίρεση δύο (2) βαθμών από τα αντίστοιχα πρωταθλήματα (Παίδων ή Εφήβων) της επόμενης αγωνιστικής περιόδου 2013-2014.

δ)Σε περίπτωση που αθλητές,παράγοντες,προπονητές ή φίλαθλοι σωματείου προκαλέσουν σωματική ή υλική βλάβη σε παράγοντες του αγώνα, το υπεύθυνο σωματείο ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να αποκαταστήσει την προκληθείσα βλάβη, μετά από επιτόπιο έλεγχο της διοργανώτριας αρχής και του εκπρόσωπου του υπαιτίου σωματείου, πέραν των άλλων ποινών που προβλέπονται από τους Κανονισμούς. Η εκτίμηση της δαπάνης γίνεται με όποιο πρόσφορο τρόπο αποφασίσει το Δ.Σ. της ΕΣΚΑ. Η καταβολή της δαπάνης γίνεται εντός (3) ημερών από την λήψη της σχετικής απόφασης από το Δ.Σ. της ΕΣΚΑ και σε περίπτωση άρνησης το σωματείο ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ για τις επόμενες δύο αγωνιστικές από την λήξη της προθεσμίας καταβολής. (‘Αρθρο 82 σε συνδυασμό με το άρθρο 88 των Κανονισμών).

ε) Το Δ.Σ. της ΕΣΚΑ δικαιούται να χρησιμοποιήσει διαιτητές άλλων συνδέσμων πλήν του ΣΕΔΚΑ, εφόσον τούτο κριθεί σκόπιμο εξ αιτίας επεισοδίων που προκάλεσαν αθλητές, προπονητές, παράγοντες ή φίλαθλοι σωματείου για το τμήμα ή τα τμήματα του σωματείου που προκάλεσε επεισόδια σε βάρος παραγόντων του αγώνα. Το υπαίτιο σωματείο υποχρεούται τουλάχιστον 48 ώρες πριν τη τέλεση του αγώνα στο οποίο έχουν ορισθεί διαιτητές άλλων συνδέσμων να καταβάλλει τα έξοδα μετακίνησης, διαφορετικά μηδενίζεται.

στ) Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΚΑ οι περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας αθλητών, οι σχετικές ενστάσεις των οποίων έχουν γίνει αποδεκτές, εκτός της επιβολής των προβλεπομένων πειθαρχικών ποινών, παραπέμπονται στον Αθλητικό Εισαγγελέα και στην Ε.ΦΙ.Π.

ζ) Σε περίπτωση επιβολής πειθαρχικής ποινής σε βάρος αθλητών, προπονητών και παραγόντων μιας ομάδας δεν έχουν δικαίωμα να παρευρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο που αγωνίζεται οποιαδήποτε ομάδα με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα επικαλούνται.

ΑΡΘΡΟ12ο: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Για την βαθμολογία των Σωματείων ορίζει το άρθρο 47 του Κανονισμού Πρωταθλημάτων, για την κατάταξη δε αυτών ισχύουν όσα αναφέρονται στο άρθρο 48 του ιδίου Κανονισμού.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 47 παρ. 2 (όπως αυτή τροποποιήθηκε), τα αποτελέσματα των αγώνων, που έδωσε ομάδα που αποβλήθηκε λόγω μη προσέλευσης σε δύο (2) αγώνες ή αποχώρησης από την συνέχεια του πρωταθλήματος λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της αγωνιστικής περιόδου.

ΑΡΘΡΟ 13ο: ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων σε οποιαδήποτε σημαντική θέση και σε οποιαδήποτε φάση του Πρωταθλήματος θα λαμβάνονται υπ’όψη κατά σειρά προτεραιότητας:

1) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2),τότε λαμβάνονται υπ’όψη οι βαθμοί από τους μεταξύ τους αγώνες (νίκες-ήττες-μηδενισμοί).

Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών, τότε λαμβάνονται υπ’όψη η διαφορά πόντων στους μεταξύ τους αγώνες.

Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία τότε θα διεξάγεται ένας αγώνας κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο.

2) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο (2) τότε καταρτίζεται βαθμολογικός πίνακας με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν, οι ομάδες που ισοβαθμούν, στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση τον πίνακα αυτό γίνεται η μεταξύ τους κατάταξη.

Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα προκύψει νέα ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν να ισοβαθμούν, θα γίνει δεύτερη κατάταξη υπολογίζοντας μόνο τα αποτελέσματα των αγώνων ανάμεσα στις ομάδες που ισοβάθμησαν.

Στη περίπτωση που υπάρχει ακόμη ισοβαθμία μετά την δεύτερη κατάταξη χρησιμοποιείται η διαφορά πόντων για να καθορισθεί η κατάταξη, υπολογίζοντας τα αποτελέσματα των αγώνων μόνο μεταξύ των ομάδων που είναι ισόβαθμες.

Αν υπάρχουν πάλι ισόβαθμες ομάδες, η κατάταξη τους θα καθορισθεί από αγώνα ή αγώνες κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο.

Εάν σε κάποια περίπτωση εφαρμόζοντας τα παραπάνω κριτήρια, μια πολλαπλή ισοβαθμία μειώνεται σε ισοβαθμία μόνο δύο ομάδων, εφαρμόζεται αυτόματα η διαδικασία των παραγράφων 1 και 2.

ΑΡΘΡΟ 14ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Η οικονομική διαχείριση των αγώνων (έκδοση και θεώρηση εισιτηρίων κλπ) ανατίθεται στα γηπεδούχα σωματεία.

Τα σωματεία που θα έχουν την οικονομική διαχείριση των αγώνων τους, πρέπει να εκδώσουν και να θεωρήσουν στην αρμόδια ΔΟΥ, εισιτήρια που θα φέρουν την επωνυμία τους, σαν υπευθύνων (και όχι της Ε.Σ.Κ.Α.)

Η τιμή του εισιτηρίου απαγορεύεται να υπερβαίνει τo ένα (1) ευρώ.

ΑΡΘΡΟ 15ο : ΕΠΑΘΛΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Στους πρωταθλητές θα απονεμηθεί ειδικό έπαθλο με δίπλωμα, στους δε αθλητές τους δώδεκα διπλώματα με χρυσά μετάλλια.

Στους Β’ και Γ’ νικητές θα απονεμηθούν διπλώματα και μετάλλια, στους δε αθλητές τους δώδεκα διπλώματα με αργυρά και χάλκινα μετάλλια αντίστοιχα.

ΓΕΝΙΚΑ

α) Οι εκθέσεις-αναφορές των μελών του Δ.Σ. για γεγονότα που συνέβησαν σε αγώνες των πρωταθλημάτων της ‘Ενωσης λαμβάνονται υπ’ όψιν από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα. Έχουν δε αυξημένη αποδεικτική ισχύ εφ’ όσον δεν έχουν κατατεθεί οι εκθέσεις των άλλων αρμοδίων προσώπων (διαιτητών-κριτών-παρατηρητών-γυμνασίαρχοι κλπ).

β) Το γηπεδούχο σωματείο υποχρεούται να παρέχει κάθε διευκόλυνση στον αντίπαλο του (φιλοξενούμενο), για την βιντεοσκόπηση του αγώνα μέσα από τον αγωνιστικό χώρο. Σε περίπτωση άρνησης, επιβάλλεται στο γηπεδούχο σωματείο ποινή αποκλεισμού της έδρας του, ύστερα από απόφαση της Ε.Σ.Κ.Α.

Διευκρινίζεται ότι η βιντεοσκόπηση επιτρέπεται από οποιονδήποτε για όλους του αγώνες του πρωταθλήματος.

Η τηλεοπτική κάλυψη οποιουδήποτε αγώνα χρειάζεται έγκριση από το Δ.Σ. της ΕΣΚΑ.

γ) Οι οικονομικές διαφορές μεταξύ αθλητικών σωματείων και προπονητών, θα επιλύονται από την Επιτροπή Επίλυσης οικονομικών διαφορών της Ε.Ο.Κ. που συγκροτείται και λειτουργεί σύμφωνα με το άρθρο 7 της υπ΄αρ. 11671/05.

δ) Για κάθε θέμα που θα προκύψει κατά τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος και που δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, από τον Κανονισμό Πρωταθλημάτων, από τον Κανονισμό Διαιτησίας και από την Γενική Προκήρυξη, καθώς και για κάθε ασάφεια που έχει ανάγκη από διευκρίνηση ή συμπλήρωση, αποφασίζει το Δ.Σ. της Ε.Σ.Κ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜ. ΜΠΑΣΟΥΡΗΣ Ι. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ