Θ. Γιαπλές: “Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, η εθνική”…

Η πορεία της εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας κρίνεται επιτυχημένη, όχι μόνο διότι εξασφάλισε τη συμμετοχής της στο Προολυμπιακό τουρνουά, αλλά πολύ περισσότερο διότι εκείνο που έδειξε ήταν ότι “… ήταν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης”, όπως σχολιάζει ο συνεργάτης του Στέργιου Κουφού, Θανάσης Γιαπλές μιλώντας στο site των Ελλήνων προπονητών.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για την πορεία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ
“Ήταν εκπληκτική πορεία ειδικά από τη στιγμή που η πλειοψηφία δεν περίμενε τόσα πολλά. Η επιτυχία της Εθνικής είναι ένα καλό μάθημα ότι ότι μία ομάδα είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης μπορεί να καταφέρει πολλά ακόμα κι αν της λείπουν πολλά αστέρια. Η Ελλάδα έδειχνε ότι είχε σωστή λειτουργία ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη επιτυχία η είσοδος στο προολυμπιακό”.

Για τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ
“Οι δύο καλύτερες ομάδες έφτασαν στο τελικό και τελικά το πήρε η καλύτερη. Τα Σκόπια αναμφίβολα ήταν η μεγάλη έκπληξη κι αυτό το πέτυχαν επειδή έβγαζαν λογική ομάδας και συνόλου.
Όσον αφορά την αύξηση των ομάδων σε 24 είναι κάτι που έχει θετικά αλλά και αρνητικά. Θεωρώ ότι τα συν είναι περισσότερα, καθώς πλέον αυξάνονται οι Ευρωπαίοι θεατές που θέλουν να παρακολουθήσουν μπάσκετ. Γενικότερα πάντως πλέον έχουν μικρύνει οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών και δικαιολογείται να αυξηθούν ομάδες. Η πορεία των Σκοπίων είναι ένα τρανό παράδειγμα ότι η ψαλίδα έχει κλείσει”.

Για την πορεία της προετοιμασίας του Ρεθύμνου
“Μέχρι τώρα πάμε καλά. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην Αθήνα όπου ανεξαρτήτως του αυριανού αποτελέσματος στο Κύπελλο θα μείνουμε. Έχουμε προγραμματίσει κάποια φιλικά εδώ γιατί στη Κρήτη δεν είναι εύκολο να βρούμε δυνατά παιχνίδια. Είναι επιτακτική ανάγκη να μείνουμε εδώ. Από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε κάποια πράγματα στο έμψυχο υλικό, όμως τελικές αποφάσεις θα βγουν μετά το αυριανό παιχνίδι οπότε και ο κόουτς, Κουφός θα αποφασίσει”.

Για το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ηλυσιακό
“Ουσιαστικά είναι ένα παιχνίδι προετοιμασίας, όμως επειδή είναι επίσημο θες να νικήσεις. Τέτοια παιχνίδια σε αυτό το στάδιο έχουν περισσότερο χαρακτήρα τεσταρίσματος”.