Ιτούδης: «Να μεγαλώσει η FIBA τα ρόστερ στους 14 παίκτες»

Η Εθνική κατέκτησε τη δεύτερή της νίκη του τουρνουά Aegean Ακρόπολις, απέναντι στη Γεωργία και ο Δημήτρης Ιτούδης, μετά τη λήξη της αναμέτρησης αναφέρθηκε στον αριθμό των παικτών που έχουν τα ρόστερ.

 «Ήταν μια πολύ καλή προπόνηση σε φιλικό αγώνα απέναντι σε μια πολύ καλή και μαχητική ομάδα, με παίκτες υψηλού επιπέδου, πολύ καλή προπονητική καθοδήγηση και πλάνο. Δεν ήμασταν καλοί επιθετικά στο πρώτο ημίχρονο και καταφέραμε να μείνουμε στο παιχνίδι σε μικρές διαφορές κάνοντας διορθώσεις στο ημίχρονο. Στο δρόμο για να γίνουμε ομάδα είναι σημαντικό να έχουμε παίκτες που έρχονται βαθιά από τον πάγκο, όπως ο Λούντζης, ο Κασελάκης και ο Γόντικας, ώστε να μας δίνουν διαφορετικά πράγματα. Ο Θανάσης (Αντετοκούνμπο) έπαιξε με το μυαλό του Σενγκέλια, θυσιάστηκε, έκανε αρκετά φάουλ και είναι σημαντικό για το κομμάτι της ομάδας αυτό. Ο Σλούκας έδωσε πολλά ως δημιουργός και εκτελεστής. Αμυντικά ήμασταν παρόντες, όλοι μαζί. Το χρειαζόμασταν, γιατί ο Γιάννης δεν ήταν στην ομάδα κι έπρεπε να προσαρμοστούμε και να δούμε πώς παίζουμε και χωρίς αυτόν. Ευχαριστούμε τον κόσμο και συνεχίζουμε, δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε δευτερόλεπτο στην προετοιμασία».

«Όλοι οι αθλητές κάνουν βήματα για να διεκδικήσουν πράγματα. Ο Λούντζης και με το χθεσινό του παιχνίδι και με τη σημερινή του εμφάνιση μάς βοηθά να γίνουμε ομάδα. Την τελική απόφαση θα την πάρουμε όταν έρθει η στιγμή. Είναι σημαντικό, πάντως, να αλλάξει ο κανονισμός και να έχουμε τη δυνατότητα οι εθνικές ομάδες να έχουν 14 παίκτες μαζί τους. Είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχουν ιοί, υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας στις διάφορες διοργανώσεις και υπάρχουν τραυματισμοί και κόπωση. Είναι άδικο για μια ομάδα να έχει έναν τραυματία και να μένει με έντεκα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν έντεκα διαθέσιμοι παίκτες. Η FIBA έχει γνώμονα την εξέλιξη του αθλήματος. Το 2000 στο Final 4 της Θεσσαλονίκης είχαμε στην αποστολή 10 παίκτες, το εξελίξαμε στους 12 και τώρα θεωρώ πως πρέπει να είναι 14. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που λέω έχει επιχειρήματα».

«Τα φιλικά παιχνίδια τα χρειάζεσαι γι’ αυτό το λόγο. Όπως πήγε το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο ήταν χρήσιμο το φιλικό. Το τι σχήματα θα δούμε το επιτάσσει και η ανάγκη της στιγμής. Εξαρτάται και από τι κόπωση έχει ο κάθε παίκτης. Όλα τα συγχαρητήρια πάνε στους παίκτες, γιατί είναι άλλο να το δείχνεις στο χαρτί κι άλλο να γίνεται πράξη. Ήμασταν πολύ δυναμική απέναντι σε μια ομάδα παίζει στο όριο του φάουλ. Το θετικό είναι ότι έχουμε αθλητές που κάθε μέρα εξελίσσονται, παιχνίδι με παιχνίδι. Προφανώς η βαρύτητα των επίσημων αγώνων είναι μεγαλύτερη, αλλά είναι θετικό να αναδεικνύεται κάτι καλό. Πολλά πράγματα συμβαίνουν όταν δεν τα περιμένεις».

«Ο Σλούκας ήταν εξαιρετικός και στα εκτελεστικά και στα δημιουργικά του καθήκοντα, αλλά και στην άμυνα. Θα μπορούσε να λειτουργήσει λίγο καλύτερα στο box out. Είναι σημαντικός παίκτης για μας, την υγεία του να έχει».

«Η Τουρκία έχει ψηλούς που μπορούν να σκοράρουν από μακριά, έχουν καλούς σκόρερ όπως ο Οσμάν και ο Κορκμάζ, έχουν πολύ καλή τεχνική καθοδήγηση».

Από την πλευρά του ο Κώστας Αντετοκούνμπο δήλωσε: «Αλλάξαμε 2-3 πράγματα στην άμυνα στο ημίχρονο και ελέγξαμε καλύτερα τα ριμπάουντ. Αυτά μας βοήθησαν να βγάλουμε άμυνες και να πάμε προς το καλάθι. Πρέπει να κάνω καλύτερη δουλειά στο αμυντικό ριμπάουντ, γιατί παίζουμε άμυνα με αλλαγές. Η Γεωργία είναι ψηλή ομάδα γι’ αυτό χρειάζεται να κάνουμε box out απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους. Απολαμβάνω την παρουσία μου στην Εθνική ομάδα, πρέπει να θέλουμε όλοι να παίξουμε δυνατά και να δίνουμε το 100%. Το βλέπω στα πρόσωπα όλων των παικτών».