«Και “μαϊμού” πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων της ΕΟΚ στη ΓΓΑ»!

«Το αυτοδιοίκητο της ΕΟΚ είναι μία Γενική Συνέλευση το χρόνο, μίας ώρας περίπου, με το 5 έως 10 % των σωματείων, όπου συνήθως κανείς δεν μιλάει, κανείς δεν γνωρίζει τι ψηφίζει, ποιός ψηφίζει, τι γράφεται στα πρακτικά, εάν τηρούνται πρακτικά, χωρίς να αναρτάται ποτέ καμία απόφαση στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ, με αποτέλεσμα να αποστέλλονται σε υπηρεσίες ακόμα και αυθαίρετα πρακτικά με σημαντικά θέματα που ούτε καν έχουν συζητηθεί!!! Και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο…». Το κείμενο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Βασίλης Ντάκουρης ήταν φανερό ότι… έκρυβε πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούσε κανείς να διαβάσει σ’ αυτές τις 73 λέξεις. Ή για να είμαστε ακριβείς, ότι παρουσίαζε με πολύ συνοπτικό τρόπο κάποια από εκείνα για τα οποία ο πρώην καλαθοσφαιριστής και μέλος του Δ.Σ. ΓΑΣ Εύνικος φωνάζει εδώ και καιρό και κατηγορεί ευθέως για τα όσα συμβαίνουν στην ομοσπονδία του μπάσκετ. Αυτό λοιπόν το… ποστάρισμα αποτέλεσε το εφαλτήριο για να συναντηθούμε με τον Βασίλη Ντάκουρη, ώστε να μας λύσει κάποιες από τις απορίες που δημιουργούσε το εν λόγω κείμενο και να μας αποκαλύψει ότι «… έχουν δοθεί και “μαϊμού” πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων της ΕΟΚ στη ΓΓΑ»!

«Υπάρχουν έγγραφα, που έλαβα γνώση μετά από εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, τα οποία αποδεικνύουν ότι η ομοσπονδία μας έφτασε στο σημείο να αυθαιρετεί, κατατέθοντας στην ΓΓΑ πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων με αποφάσεις για σημαντικά θέματα, τα οποία ούτε καν έχουν συζητηθεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατάθεσης Πρακτικού όπου φέρεται να εγκρίθηκε ο Κανονισμός Οργάνωσης Διοικητικών Υπηρεσιών Κατάστασης Προσωπικού και Συναφών Θεμάτων της ΕΟΚ.

Για να γίνει κατανοητό από όλους, παρότι αναζητήθηκε από εμένα και από άλλα μέλη της ΓΣ, να μας χορηγηθεί οποιαδήποτε μορφής έντυπης πρότασης ή απόφασης του ΔΣ για το 4ο θέμα, δεν μας χορηγήθηκε απολύτως τίποτα. Στην συνέχεια διαβάστηκε από τον κ. Τσαγκρώνη Παναγιώτη ένα κείμενο το πολύ μίας σελίδας με αποκλειστικό θέμα την τροποποίηση κάποιων άρθρων περί του Πειθαρχικού Δικαίου Σωματείων της ΕΟΚ. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας καταγγέλθηκε ξανά το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς ψηφίστηκε για τον Πειθαρχικό Δίκαιο Σωματείων, μιας και ουδέποτε αναρτούνται οι αποφάσεις των ΓΣ της ΕΟΚ στην ιστοσελίδα της, ουδέποτε δημοσιοποιούνται κατά οποιοδήποτε άλλο τρόπο και ουδέποτε η ΕΟΚ απαντά στα έγγραφα ερωτήματα μας για χορήγηση σχετικών αντιγράφων των πρακτικών των ΓΣ.

Να επισημανθεί πως ο συγκεκριμένος φερόμενος Κανονισμός Οργάνωσης Διοικητικών Υπηρεσιών Κατάστασης Προσωπικού και Συναφών Θεμάτων της ΕΟΚ, 23 άρθρων και 21 μάλιστα σελίδων, αποτελεί μέρος ενός πρωτάκουστου σκανδάλου το οποίο έχει επανειλημμένα εγγράφως και δημόσια καταγγελθεί, όπου κανείς δεν γνωρίζει ποιό είναι το συνολικό προσωπικό της ΕΟΚ, γιατί δεν υπάρχει Διευθυντής και Προϊστάμενοι Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, γιατί είναι αναρτημένο ένα παραπλανητικό οργανόγραμμα στην ιστοσελίδα της, γιατί ακόμα δεν πραγματοποιούνται οι πληρωμές μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, γιατί προσλαμβάνονται και πληρώνονται στελέχη με ανεξέλεγκτες διαδικασίες, γιατί δεν γίνονται διαδικασίες προμηθειών βάση της νομοθεσίας κτλ».

Κι αυτό απλά είναι ένα μόνο σκέλος των «αυθαιρεσιών» και «παρατυπιών» που έχει εντοπίσει και για τις οποίες φωνάζει ο Βασίλης Ντάκουρης. «Η κατάθεση “μαϊμού” πρακτικού, έχει ξαναγίνει με φερόμενη απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του 2018, σε θέμα το οποίο είχε αποσυρθεί. Το θέμα ήταν η έγκριση Κανονισμού Μεταγραφών Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών. Έχω καταθέσει εγγράφως τις σχετικές καταγγελίες και στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ, μιας και η ΕΟΚ δεν έχει απαντήσει στα έγγραφα ερωτήματα που της έχω καταθέσει.

Έως εδώ. Γιατί ο Κανονισμός Οργάνωσης Διοικητικών Υπηρεσιών Κατάστασης Προσωπικού και Συναφών Θεμάτων της ΕΟΚ δεν συζητήθηκε ποτέ; Γιατί δεν ψηφίστηκε ποτέ; Γιατί δεν είναι δημοσιευμένος πουθενά; Γιατί κανένας υπάλληλος στην ομοσπονδία δεν τον γνωρίζει; Γιατί κανένας δεν γνωρίζει την Διαπιστωτική Πράξη Κατάταξης του προσωπικού; Γιατί δεν έχουμε προϊσταμένους διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών; Ποιό είναι τελικά το συνολικό προσωπικό της ομοσπονδίας; Τα μέλη του ΔΣ τα γνωρίζουν όλα αυτά ή είναι και αυτά εξαπατημένα, όπως όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των σωματείων; Προκαλώ τον Γενικό Γραμματέα της ΕΟΚ κ. Παναγιώτη Τσαγκρώνη, του οποίου την υπογραφή φέρουν τα έγγραφα που σας δίνω, να απαντήσει σε αυτά ή διαφορετικά να παραιτηθεί».

Φυσικά στο τραπέζι της συζήτησης «έπεσε» και το ζήτημα του αυτοδιοίκητου στο οποίο αναφέρεται συχνά-πυκνά ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος. «Ο θεσμός του αυτοδιοίκητου φυσικά και υπάρχει. Και είναι οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, οι οποίες έρχονται να επιβάλλουν τους κανόνες χρηστής διακυβέρνησης σε κάθε ομοσπονδία. Απλά όταν μία ομοσπονδία δεν εφαρμόζει ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και συμμετοχής και κανείς δεν γνωρίζει ποιός έχει ψηφίσει τι και γιατί, τότε απλά το αυτοδιοίκητο, έχει καταλυθεί από το μονοπώλιο της εξουσίας της ηγετικής ομάδας. Τραγελαφικό για όσα έως σήμερα έχουν ειπωθεί, είναι και το γεγονός ότι στο αυτοδιοίκητο και στους κανόνες χρηστής διακυβέρνησης εμπεριέχεται και ο καθορισμός των ορίων θητειών των μελών του ΔΣ σε μια ομοσπονδία!

Ερωτηθείς ο Βασίλης Ντάκουρης εάν θεωρεί ότι υπάρχει… οσμή σκανδάλων στην ΕΟΚ ήταν ξεκάθαρος. «Όχι απλά οσμή, υπάρχει σκάνδαλο το οποίο έχει δημόσια και εγγράφως καταγγελθεί, ενώ η ένοχη σιωπή της ηγετικής ομάδας το επιβεβαιώνει. Υπάρχει σκάνδαλο αδιαφάνειας, υπάρχει σκάνδαλο διοικητικό και διαχειριστικό, τα οποία καταλήγουν σε σκάνδαλο λογιστικό και οικονομικό. Και αυτό το σκάνδαλο έχει ονοματεπώνυμα: τα τέσσερα μέλη της ηγετικής ομάδας της ΕΟΚ»…

Κλείνοντας την κουβέντα μας, έριξε και μία ακόμη… βόμβα. Και αυτή αφορούσε το νέο ομοσπονδιακό προπονητή της εθνικής ομάδας, τον Ρικ Πιτίνο… «Ειλικρινά αναρωτιέμαι εάν η ΕΟΚ έχει υπογράψει με τον κ. Ρικ Πιτίνο ιδιωτικό συμφωνητικό – σύμβαση εργασίας, το οποίο έχει κατατεθεί και στην ΔΟΥ; Πραγματικά περιμένω και σε αυτό απαντήσεις», μας είπε και δεσμεύτηκε ότι και αυτό το ζήτημα θα το «σκαλίσει» διεξοδικά, διότι όπως τόνισε «… καλό το δωρεάν που μας λένε, αλλά μήπως τελικά αυτή η συνεργασία πληρωθεί πιο ακριβά;»… Αναμένουμε, λοιπόν με ενδιαφέρον και αυτό το σκέλος των… αναζητήσεων του Βασίλη Ντάκουρη.