Κουκουλεκίδης: «Δεν το σκέφτηκα ούτε δευτερόλεπτο…»

Ο Στράτος Κουκουλεκίδης βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στην Κίνα και μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τις πρώτες εντυπώσεις του από το κινεζικό πρωτάθλημα και την ομάδα που ανέλαβε, τη Σιτσουάν.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τη συνεργασία του με την Σιτσουάν:

«Ήταν μία πρόταση που δεν σκέφτηκα ούτε δευτερόλεπτο. Μόλις μου έγινε απάντησα αμέσως θετικά. Ένας φίλος μου προπονητής, ο Ντράγκαν Ράτζα ήταν αυτός που δημιούργησε τη σχέση με την ομάδα και μας έφερε σε επαφή. Είμαι ενθουσιασμένος και νιώθω ευλογημένος για αυτή την πρόκληση. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι σε αυτή την ομάδα.

Επιτυχία για αυτούς σημαίνει να δημιουργηθεί μία ομάδα που θα χαίρεται αυτό που κάνει και δεν κρίνουν τα πάντα μόνο από το αποτέλεσμα. Ο Έλληνας προπονητής με τις γνώσεις που έχει στην ψυχολογία μπορεί να τα καταφέρει εδώ γιατί ξέρει να κάνει τον παίκτη να χαίρεται παίζοντας μπάσκετ».

Για τις πρώτες του εντυπώσεις από τη νέα του ομάδα:

«Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καταπληκτικές, είναι απερίγραπτες. Οι συνθήκες είναι άψογες και σου δίνουν την δυνατότητα να δουλέψεις με τον καλύτερο τρόπο. Η Σιτσούαν έχει δικές της εγκαταστάσεις και όλο το προσωπικό εκτός από αυτούς που εργάζονται στα γραφεία είναι κλεισμένο μέσα και μένει μαζί με την ομάδα. Συνεχώς δίπλα στην ομάδα βρίσκονται εννιά άτομα προσωπικό που μένουν μαζί (μάνατζερ, μεταφραστής, βοηθοί, φυσιοθεραπευτής, γιατρός, φροντιστές). Το προπονητήριο είναι κι αυτό μέσα στις εγκαταστάσεις μας. Εμείς χρησιμοποιούμαι 2 γήπεδα το ένα είναι 7.500 θέσεων και το άλλο 12.000».

Για την πόλη της Τσενγκ Ντου:

«Η πόλη έχει 8 εκατομμύρια κατοίκους και θεωρείται από τις μικρές πόλεις της χώρας. Εγώ μένω σε ένα προάστιο με 1 εκατομμύριο κατοίκους. Γενικά είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, όμως το χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλοι κορνάρουν συνέχεια κάτι που κάνει την πόλη ιδιαίτερα θορυβώδη.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν απίστευτα εστιατόρια. Το φαγητό για τους Κινέζους είναι ιεροτελεστία. Τις πρώτες ημέρες ξέφυγα χρονικά σε μία προπόνηση και ο μάνατζερ με ενημέρωσε ότι πρέπει να σταματήσω για να φάνε γιατί δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε λεπτό. Ως λαός έχει μία μεγάλη καταναλωτική μανία στα ηλεκτρονικά είδη, όμως τους ευνοεί και το οικονομικό τους επίπεδο.

Μέχρι τώρα δεν έχω δει πολλούς να είναι σε κακή οικονομική κατάσταση, αντίθετα οι μεσοαστοί περνάνε πολύ καλά. Αυτό που έχω αποκομίσει μέχρι τώρα είναι ότι πρόκειται για ένα λαό με δικό του τρόπο αντίδρασης, όμως στο τρόπο ζωής πλησιάζουν σιγά σιγά τον δυτικό κόσμο».

Για τη νέα αγορά που ανοίγει και το βάρος που μπορεί να αισθάνεται:

«Σίγουρα εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται σαν ένα βάρος, όμως δεν έχω να φοβηθώ τίποτα είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου αλλά και για τον Έλληνα προπονητή που συνέχεια ενημερώνεται, διαβάζει και προοδεύει. Έχουμε τον ΣΕΠΚ, ο οποίος μας παρέχει εδώ και πολλά χρόνια τη δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή με καταξιωμένους προπονητές κι αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι εύκολο να βρεις στο ίντερνετ πληροφορίες, όμως πρέπει να ξέρεις και πώς να τις τοποθετείς. Με το διάβασμα έρχεται η γνώση και η γνώση φέρνει τη σοφία. Θεωρώ ότι είμαι έτοιμος και δεν έχω να φοβηθώ τίποτα στην Κίνα.

Αυτή τη στιγμή ο Έλληνας προπονητής διαπρέπει κι αυτό μπορεί να το καταλάβει όποιος δει την πορεία του Κατσικάρη στην Ισπανία, του Γιαννάκη στη Γαλλία, του Κετσελίδη στη Γεωργία, του Λυκογιάννη στη Σουηδία, του Φλεβαράκη στη Γερμανία και παλαιότερα του Ζούρου. Έχουμε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και όλοι τα πάνε καλά κάτι που σημαίνει ότι ως επαγγελματίες δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα».

Για τους στόχους που θέτει σε προσωπικό επίπεδο:

«Για να κάνεις αυτό το ταξίδι πρέπει να είσαι απόλυτα επαγγελματίας. Για εμένα αυτό είναι το μεγαλύτερο βήμα στην επαγγελματική μου καριέρα κι αυτό δεν το λέω μόνο από οικονομικής πλευράς αλλά γιατί στο μέλλον μπορεί να φέρει κάποιες προτάσεις ακόμα καλύτερες. Η καταξίωση θα είναι να μπορώ να μείνω πολλά χρόνια στην Κίνα γιατί αυτό θα σημαίνει ότι εκτίμησαν την δουλειά μου κι αυτό που ήθελα να τους περάσω. Το αποτέλεσμα είναι υποκειμενικό, όμως η δουλειά είναι αυτή που τελικά θα μείνει».