Μπόγρης: “Είμαστε ένα βήμα πριν βρούμε τρομερή χημεία και μέσα στο γήπεδο”

Η βαριά ήττα της εθνικής ομάδας από τη Σερβία στο φιλικό παιχνίδι στο Βελιγράδι έφερε… γκρίνια. Εκτός ομάδας, διότι εντός αυτής το κλίμα φαντάζει εντελώς διαφορετικό. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επέστρεψε στις προπονήσεις και στη “δουλειά” στο ΟΑΚΑ, με τους διεθνείς να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους με προορισμό το Λονδίνο. Η εθνική μας θα ταξιδέψει στις 17 του μήνα για δύο ακόμη τεστ στο Λονδίνο με τη Μεγάλη Βρετανία (18 και 19 Αυγούστου), με τον Γιώργο Μπόγρη να υποστηρίζει ότι “… είμαστε ένα βήμα πριν βρούμε τρομερή χημεία και μέσα στο γήπεδο”.

Ο Έλληνας σέντερ μίλησε στο site της ομοσπονδίας για την έως τώρα προετοιμασία της εθνικής, για το τουρνουά «Ακρόπολις», το στόχο, αλλά και την ήττα από την Σερβία στο Βελιγράδι. Αρχίζοντας από αυτά που η ομάδα κάνει καλά, πριν περάσει σε αυτά που πρέπει να διορθώσει ακόμη.

«Θεωρώ ότι είμαστε πολύ καλά στο θέμα φυσικής κατάστασης και τώρα αρχίζουμε να νιώθουμε… παίκτες μέσα στο γήπεδο, γιατί μετά από μια περίοδο μακριά από τα γήπεδα, στην διάρκεια της οποίας προσπαθούσε ο καθένας να βελτιωθεί ατομικά, είχαμε καιρό να βρεθούμε με συμπαίκτη στο χώρο. Ήταν λίγο «σοκ» για εμάς η αρχή. Θεωρώ πως έχουμε καταφέρει πλέον και αθλητικά και από πλευράς φυσικής κατάστασης να είμαστε στο επίπεδο που πρέπει να είμαστε, οπότε σε αυτό το κομμάτι που αφορούσε και το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας είμαστε καλά».

Το δεύτερο στάδιο άρχισε ουσιαστικά με τους φιλικούς αγώνες στην Πάτρα και στη συνέχεια με αυτούς στο Βελιγράδι: «Τώρα περνάμε σε ένα δεύτερο κομμάτι, στο οποίο οι προπονητές δοκιμάζουν σχήματα, καταστάσεις και σίγουρα είναι το πιο «αμήχανο» της σεζόν. Δεν μας έχει βοηθήσει και ο τραυματισμός σημαντικών μελών της ομάδας, που δημιουργεί ένα έξτρα μπέρδεμα, αλλά θεωρώ πως είμαστε ένα βήμα πριν βρούμε τρομερή χημεία και μέσα στο γήπεδο, ώστε να βγαίνουν τα πράγματα αυτόματα. Είμαστε ένα κλικ πριν από αυτό. Η ομάδα έχει δουλέψει καλά στο πρώτο κομμάτι στο βουνό και τώρα στα φιλικά που προσπαθούμε να παίξουμε παιχνίδια και με χαμηλότερου επιπέδου αντιπάλους και υψηλότερου, για να είμαστε όπως στο Ευρωπαϊκό όπου δεν είναι όλες οι ομάδες του ίδιου επιπέδου και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ίδιες καταστάσεις.Το μέλλον είναι αισιόδοξο.»

Ο Μπόγρης θεωρεί πως το τελευταίο κομμάτι και πιο σημαντικό θα είναι αυτό στο τουρνουά «Ακρόπολις», χωρίς να φοβάται να σταθεί στον αγώνα με τη Σερβία αλλά και σε μια λέξη «κλειδί» για την επιτυχία κάθε ομάδας: «Το τελευταίο κομμάτι της προετοιμασίας θα είναι ουσιαστικά η περίοδος του τουρνουά «Ακρόπολις». Εκεί θα γίνουν τα πραγματικά αποκαλυπτήρια αυτής της ομάδας, που θα έχει ρόλους, που θα ξέρει ο καθένας τι θέλει η ομάδα από αυτόν, που θα έχουμε βάλει όλοι τους εγωισμούς μας από κάτω και θα καταλάβουμε το ρόλο που έχουμε εδώ και γιατί είμαστε εδώ. Κι αυτό γιατί η Εθνική Ομάδα είναι θέλω και όχι πρέπει, οπότε ο αυτοσκοπός είναι η επιτυχία της Εθνικής και όχι κάτι άλλο. Θα πρέπει να βάλουμε όλοι τους εγωισμούς μας από κάτω, που είναι πράγμα που γίνεται. Ειδικά μετά από μια μεγάλη ήττα όπως αυτή με τη Σερβία που ήταν μάθημα για όλους, πρέπει να καταλάβαμε όλοι πως πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό που κάνουμε. Ο καθένας είναι σταρ στην ομάδα του, υπάρχουν πολλές προσωπικότητες εδώ και ο κόουτς προσπαθεί να τις διαχειριστεί. Οπότε κι εμείς θα πρέπει να βάλουμε τον εγωισμό μας από κάτω και σε κάθε παιχνίδι, ανάλογα με το τι ανάγκες θα υπάρξουν, να βγει ο καθένας μπροστά. Θεωρώ λοιπόν πως το μόνο που μας λείπει είναι η δουλειά. Μέρα με τη μέρα βελτιωνόμαστε και πιστεύω πως στις 28 Αυγούστου που θα μπούμε στο αεροπλάνο, η ομάδα θα είναι έτοιμη με ρόλους και αυτοπεποίθηση και τακτικά φυσικά. Θα είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο για να διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί.»

Στην ερώτηση τι είναι αυτό που μας αναλογεί και αν η ομάδα να είναι έτοιμη στο 100% να παλέψει, ο διεθνής σέντερ είναι ξεκάθαρος: «Η ομάδα έχει την εμπειρία και έχει κάτι που ίσως έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Έχει πολλά «φρέσκα» πόδια και πολλά νέα παιδιά φιλόδοξα. Και θεωρώ πως έχει και έναν κορμό που είναι καλή παρέα και θα παίξουν ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί για τον προπονητή».

Στα συστατικά η τύχη παίζει πάντα το δικό της ρόλο σε τέτοια τουρνουά: «Θα πρέπει να είναι και λίγο τυχερή, γιατί όπως και να το κάνεις, εσύ μπορεί να τα κάνεις όλα τέλεια και για παράδειγμα να έχει πάει χάλια η Ισπανία και να την πετύχεις σε ένα πρόωρο χιαστί και να είναι στη μέρα της. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι λοιπόν εμείς πρώτα για το καλύτερο δυνατό κι αν έρθει ένας «τελικός» πιο νωρίς να είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι να παίξουμε στους 8, στους 16 ή οπουδήποτε. Γιατί πολλές φορές το δύσκολο βήμα έρχεται πριν τον τελικό. Το είδαμε και το 2005 για παράδειγμα. Το δύσκολο βήμα ήταν ο ημιτελικός με τη Γαλλία και μετά είχαμε έναν «σβηστό» τελικό με την Γερμανία. Μακάρι να έχουμε κάτι παρόμοιο. Θεωρώ πως η ομάδα θα είναι έτοιμη, γιατί έχει πολύ φιλοδοξία, έχει και αθλητικότητα και φρέσκα πνευμόνια και φρέσκα πόδια που έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια. Και πιστεύω πως μπορεί να τα καταφέρει με όπλο την άμυνα, καθώς θεωρώ πως με τα παιδιά και τα κορμιά που έχουμε μπορούμε να κλείσουμε τους διαδρόμους. Μπορούμε να οδηγηθούμε στην κορυφή με το μπάσκετ που χαρακτηρίζει την Ελλάδα το έξυπνο, με τη σκέψη και την εμπειρία με παιδιά όπως ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Γιώργος Πρίντεζης που έχουν το know how και μπορούν να δείξουν το δρόμο ως εκεί.»