Ξουρίδας: «Το παρόν και το μέλλον ανήκει στον Ερμή!»

Στην πρώτη του συνέντευξη ως προπονητής του Ερμή, στο lagadas.net ο Τάκης Ξουρίδας μίλησε τόσο για τους στόχους της ομάδας όσο και για τις προοπτικές που έχει ενώ αναφέρθηκε γενικότερα στο πρωτάθλημα της Α2 αλλά και την επιστροφή του μετά από 9 χρόνια στον Ερμή.

Ο Τάκης Ξουρίδας, αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη ένα από τα μεγάλα ονόματα προπονητών, ο οποίος έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του σε πολλές ομάδες. Έχει κατακτήσει με τον ΒΑΟ το πρωτάθλημα της Α2, έχει κουτσάρει τον ΒΑΟ στην Α1, υπήρξε προπονητής του Ηρακλή στην Α1 ενώ συμμετείχε με επιτυχία και στο Κύπελλο Κυπελλούχων φτάνοντας μέχρι τους 8 του θεσμού με παίκτες όπως Ζντοβτς, Μπάκναλ, Κακιούσης. Έχει κερδίσει με τον Μακεδονικό συνεχόμενες ανόδους από την Β’ ΕΚΑΣΘ στην Β’ Εθνική, έχει θητεύσει σε Αία Ευόσμου (Α2), Μαντουλίδη (Β’ Εθνική), ΧΑΝΘ (πρωταθλητής ΕΚΑΣΘ και συμμετοχή σε Γ’ Εθνική), γυναικείο ΜΕΝΤ με συμμετοχή στο Λιλιάνα Ρονκέτι. Ωστόσο, κανείς στον Λαγκαδά δεν μπορεί να ξεχάσει τη μαγική χρονιά όπου ο Ερμής κατέκτησε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και ανέβηκε για 1η φορά στην ιστορία του στην Β’ Εθνική με προπονητή τον ίδιο. Βέβαια αυτό που γνωρίζουν άπαντες στη Θεσσαλονίκη είναι ότι ο Ξουρίδας είναι από τους λίγους προπονητές που έχει τεράστια προσφορά στην ανάπτυξη προτύπων ακαδημιών και εξαγωγή πολλών ταλέντων. Άλλωστε είναι αυτός που ανέδειξε τον Λευτέρη Κακιούση και τον Φώτη Τακιανό από τον Μακεδονικό, τον Γιώργο Μασλαρινό και τον Γιώργο Μπαλογιάννη από τη χρυσή φουρνιά του ΒΑΟ και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα της πόλης.

Αναλυτικά:

-Κύριε Ξουρίδα, πως νιώθετε που επιστρέφετε μετά από 9 χρόνια στον Ερμή Λαγκαδά:

«Είναι μεγάλη η χαρά μου που επιστρέφω σε μια ομάδα που έχω τόσους φίλους και έζησα μεγάλες χαρές. Η άνοδος στην Β’ Εθνική ήταν για τον Ερμή ένα μικρό θαύμα με τον τρόπο που επιτεύχθηκε και έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου όλη εκείνη η φανταστική χρονιά. Από τότε ένιωθα περήφανος τόσα χρόνια που έβλεπα τον Ερμή να γίνεται ολοένα και πιο μεγάλος. Εκείνο όμως που κάθε προπονητή του αφήνει ικανοποίηση είναι να βρίσκεται σε μια ομάδα που έχει οργάνωση, όραμα αλλά και πιστούς φιλάθλους. Το κοινό του Λαγκαδά ακολουθεί παντού την ομάδα, ωστόσο είναι πολύ καλός γνώστης του μπάσκετ και ξέρει να επιβραβεύει. Η διοίκηση του Ερμή μου εξήγησε τον προγραμματισμό που έχει κάνει με την μεγάλη ανανέωση του ρόστερ κάτι που με βρήκε απόλυτα σύμφωνο».

-Ποιος είναι ο φετινός στόχος του Ερμή:

«Δεν μπορεί να είναι άλλος από την σωτηρία. Σε συνδυασμό βέβαια και με την ανάδειξη όλων αυτών των νέων παιδιών που τους δόθηκε τα τελευταία έτη χώρος για να δείξουν το ταλέντο τους. Βέβαια η ομάδα σήμερα είναι σε δύσκολη θέση και ειλικρινά πιστεύω ότι η θέση είναι πλασματική καθώς η ομάδα είχε και έχει μεγάλα προβλήματα τραυματισμών των έμπειρων παικτών οι οποίοι μάλιστα είναι και λίγοι. Έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα από το οποίο πρέπει να κάνουμε 2 – 3 νίκες στα επόμενα 4 – 5 παιχνίδια για να ξεφύγουμε από την επικίνδυνη ζώνη. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

-Πως αξιολογείτε το υλικό της ομάδας με δεδομένο ότι είστε σε μια ομάδα με τον μικρότερο μ.ό. ηλικίας στο πρωτάθλημα:

«Τόσο το παρόν όσο και το μέλλον ανήκει στον Ερμή. Η ομάδα έχει στο ρόστερ μεγάλα ταλέντα με πλούσια σωματικά προσόντα. Δεν μπορώ όμως να μην συγχαρώ τους προηγούμενους προπονητές που πίστεψαν σε αυτά τα παιδιά και τους έδωσαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν από τόσο μικροί σε ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα. Ειδικά όμως για τον Καμαριώτη, έχω να τονίσω ότι είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχω γνωρίσει και θα πρέπει συνεχίσει να δουλεύει με αφοσίωση και πρόγραμμα για να μπορέσει πολύ σύντομα να διαπρέψει και σε μεγαλύτερο επίπεδο. Βέβαια στον Ερμή υπάρχουν και 2 – 3 έμπειρα παιδιά (Αναγνωστόπουλος, Παρίτσης, Γεωργίτσης) που διακατέχονται από ήθος και ομαδικότητα κάτι το οποίο λειτουργεί θετικά προς όλα τα νέα παιδιά».

-Ποια είναι η γενικότερη άποψή σας για την Α2:

«Είναι το πλέον ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στη Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Το απέδειξε πέρσι ο Πανελευσινιακός και το αποδεικνύει φέτος ο Φιλαθλητικός. Ωστόσο θεωρώ ότι η Α2 είναι ο χώρος στον οποίο θα πρέπει να διακριθούν τα νέα παιδιά καθώς και λόγω οικονομικών δυσκολιών, είναι πολύ πιο εύκολο να βρουν την ευκαιρία να αγωνιστούν. Το μοντέλο αυτό, ήδη το εφαρμόζουν αρκετές ομάδες μαζί με τον Ερμή και θα δείτε ότι σε 3 – 4 χρόνια θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Οι μισές και παραπάνω ομάδες δεν έχουν ούτε ένα κοινοτικό αθλητή. Είναι λογικό λόγω μείωσης του μπάτζετ, είναι παράλληλο και πολύ θετικό για τα νέα παιδιά. Στις άλλες προηγμένες μπασκετικά χώρες, στο αντίστοιχο πρωτάθλημα αγωνίζονται τόσο κοινοτικοί όσο και ξένοι αθλητές και ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια για ανάδειξη ταλέντων. Νομίζω ότι η ομοσπονδία πρέπει να συνεχίσει στην ίδια λογική καταργώντας ίσως και το δικαίωμα απόκτησης κοινοτικών. Τέλος δεν μπορώ να αγνοήσω και την οικονομική κρίση που θα πρέπει οι ομάδες να την δουν ως ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους με ίδιες δυνάμεις, εξορθολογίζοντας σιγά σιγά τις δαπάνες τους και λειτουργώντας σε ένα καθαρά αναπτυξιακό μοντέλο τόσο οποίο επιπλέον θα δώσει μεγάλη χαρά και στους φιλάθλους τους».