Οικονομίδης: «Το μπάσκετ είναι το εύκολο θύμα»

Τα εικοστά γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο ΕΣΑΚΕ και ο Βασίλης Οικονομίδης μίλησε στον Sentra 103,3 για τη «ζωή» του επαγγελματικού μπάσκετ αλλά και το μέλλον του σε συνεργασία με την ΕΟΚ.

Αναφέρθηκε επίσης στους «αιώνιους» και την κόντρα τους, αλλά και στο «κούρεμα» που πρέπει να υπάρξει στα χρέη των ομάδων για να επιβιώσουν.

Αναλυτικά:

Για τα εικοστά γενέθλια του ΕΣΑΚΕ:

«Εύχομαι να συνεχίσει να υπάρχει. Αν συγκρίνουμε τα αρνητικά και τα θετικά αυτής της πορείας τότε θα δούμε πως η δημιουργία του συνδέσμου έχει προσφέρει πάρα πολλά στο ελληνικό μπάσκετ Ήταν αναγκαιότητα διότι όλη Ευρώπη έχει λίγκες. Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα, να έχουμε μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς για να έχει το μπάσκετ την αυτονομία του αλλά και την συνέχεια που απαιτείται να έχει ένα άθλημα από τις νεαρές ηλικίες μέχρι εκείνες των επαγγελματιών».

Για τον αν ο νέος νόμος βάζει τις λίγκες κάτω από τις ομοσπονδίες και την κατάργησή τους:

«Η δική μου φιλοσοφία αλλά και της ΕΣΑΚΕ είναι ότι ο επίσημος φορέας είναι η ομοσπονδία. Θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη αυτονομία στα του οίκου μας και μια καλύτερη συνεργασία πάντα υπό την επίβλεψη της ομοσπονδίας. Το ερασιτεχνικό μπάσκετ έρχεται και γίνεται σε εμάς επαγγελματικό. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ την ομοσπονδία. Όπως είπα τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Θα έπρεπε να γίνουν κάποια πράγματα από την εποχή που ήταν ελκυστικό το άθλημα στην Ελλάδα και είχε πολύ περισσότερα έσοδα, τότε θα έπρεπε να γίνει η προσπάθεια αν και τώρα που γίνεται είναι τεράστια, όπως επίσης είναι πιο λογική η διαχείριση των ανθρώπων που διοικούν το μπάσκετ από την παλιά που είχε δημιουργήσει τεράστια χρέη προς την εφορία. Όλα αυτά προσπαθούμε τώρα να περισώσουμε».

Αν θα έχουμε «PSI» και στο μπάσκετ και την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΕ Ικάρος:

«Δεν την έχω την ανακοίνωση μπροστά μου αλλά όταν θα έρθει ο Ίκαρος την Πέμπτη στο συμβούλιο και θα ενημερωθεί γιατί πιστεύω ότι δεν είναι ενημερωμένοι. Ο Ίκαρος είναι μια ομάδα νέα στο πρωτάθλημα χωρίς ιστορία. Έχει μια καλή διαχείριση και μια συγκεκριμένη πορεία αλλά ο Ίκαρος είναι ένα κομμάτι ενός πρωταθλήματος όπου συμμετέχουν ομάδες με ένα πολύ μεγάλο παρελθόν αλλά και ομάδες με οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους εκάστοτε διοικούντες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκεφαλίσουμε ομάδες. Το μπάσκετ προσπαθεί να κάνει μια αυτοκάθαρση δηλαδή το πώς μπορεί να επιβιώσει το μπάσκετ με τις παρούσες συνθήκες. Υπάρχουν δύο ειδών χρέη. Τα προς το δημόσιο και τα χρέη προς τους ιδιώτες και συγκεκριμένα έσοδα. Πρέπει να γίνει ένα κούρεμα ή να μην πληρωθούν καθόλου. Κάποιες ομάδες δεν θα βοηθηθούν γιατί οι διοικήσεις τους δημιούργησαν το πρόβλημα εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα διοικητικά κάθε ομάδας. Ο μόνος τρόπος για την εξυγίανση του μπάσκετ είναι αυτό που επιλέξαμε. Είναι μια δύσκολη δουλειά και πολύ σκληρή. Το πρώτο είναι να υπάρξει μια διαμεσολάβηση του ΕΣΑΚΕ στην τήρηση των υπεσχημένων σε ότι αφορά τους ιδιώτες και το δεύτερο είναι να συζητούμε με την πολιτεία για να γίνει επιμήκυνση των οφειλών έτσι ώστε οι ομάδες να έχουν ένα μπάτζετ αλλά και να ξεχρεώνουν».

Για το πότε ήταν η μεγάλη ευκαιρία να δυναμώσει το ελληνικό μπάσκετ:

«Όταν αναλάβαμε εγώ και οι συνεργάτες μου το 2002 το ταμείο είχε μόνο 80.000 ευρώ. Όλος ο πλούτος είχε εξανεμιστεί και δεν βγήκε σε παραγωγικές ενέργειες. Κάποιες μικρές ομάδες καρπώθηκαν αυτό τον πλούτο».

Για τις ανακοινώσεις που εκδίδουν οι δύο αιώνιοι:

«Με ενοχλεί όπως ενοχλεί όλους του φιλάθλους διότι το ενενήντα τις εκατό είναι ένα υγειές κομμάτι που αγαπάει το άθλημα αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν παρακολουθούν καν το άθλημα».

Για τους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες:

«Οι ομάδες δεν δέχτηκαν να υπάρξει μετά από τον ανώτερο προϋπολογισμό και κατώτερος προϋπολογισμένος ώστε να υπάρχει ισορροπία στα έξοδα και για να μην κρυβόμαστε οι δύο μεγάλες ομάδες έχουν ξεφύγει πάρα πολύ οικονομικά και εμείς με αυτήν την ύφεση έχουμε ευχή και κατάρα να έχουμε τις δύο καλύτερες ομάδες και αυτό δημιούργησε μια τάση αποστασιοποίησης από το ελληνικό πρωτάθλημα. Εδώ ήταν ένα αδύναμο πρωτάθλημα και το ενδιαφέρον στράφηκε προς την Ευρώπη αν και εκεί υπάρχει έλλειψη δυναμικής».